Opinii

Există momente când regulile capitalismului sunt anulate de panică

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR

Autor: Greta Bogdan

30.06.2015, 00:04 286
Pe fondul închiderii băncilor şi a bursei elene pentru o perioadă de o săptămână, dar şi al restricţionărilor ieşirilor de bani, antreprenorii îşi păstrează totuşi optimismul şi spun că nu sunt afectaţi de criza tot mai adâncă din Grecia.

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), a declarat pentru ZF Live că: „Nu este bine ceea ce se întâmplă în Grecia în acest moment. AOAR-ul, din întâmplare, îşi ţine disponibilităţile financiare într-o bancă grecească şi va continua şi în această perioadă să şi le ţină în aceeaşi bancă românească cu acţionariat grecesc. Asociaţia a făcut această alegere educată şi simbolică de a-şi menţine fondurile, care nu sunt deloc puţine într-o bancă cu acţionariat grecesc. Fondurile sunt la nivel de zeci de mii”.

Cât despre soluţia măririi dobânzilor, Pogonaru a menţionat că „în niciun caz nu le cerem o dobândă mai mare. Există momente când regulile capitalismului sunt anulate de panică. Acum e mai importantă anularea panicii decât o dobândă mai mare. Fără discuţie, vom avea câteva prime zile de aşteptare încordată în care putem vedea scăderi de bursă, probabil şi leul se va devaloriza puţin”.

România a căpătat în ultima perioadă o poziţie geopolitică foarte importantă, consideră antreprenorul. 

„Cred că există suficiente bănci cu capital grecesc în România care sunt extrem de interesante ca să fie preluate de alte bănci. Ştiu că au existat înainte de înteţirea crizei greceşti discuţii ale unor bănci vestice pentru preluarea filialelor de bănci greceşti din România şi aceste discuţii probabil se vor concretiza acum în unele situaţii. Criza va fi picătura care va ajuta la încheierea unor deal-uri care erau de mult în discuţie”, a mai spus Pogonaru la ZF Live. 

„Ceea ce văd şi ceea ce discut cu prietenii mei greci care au absolvit Harvard şi au firme de succes în 7 ţări – sunt disperaţi că problema de control de capital se poate transforma în Grecia oricând într-un conflict social între săraci şi bogaţi, astfel că cei cu venituri mari îşi doresc menţinerea ţării în zona euro, pe când grecii cu venituri reduse sunt iritaţi de comportamentul creditorilor care au preferat să livreze Greciei, ştiind foarte bine situaţia sa financiară. Este mai mult o situaţie de revoltă a unor oameni care nu mai au ce pierde. În Grecia există falii destul de mari care, dacă se accentuează, pot duce la explozii sociale”, a spus Pogădaru. 

Florin Pogonaru este de părere că progresul economic al României este mai mult legat de Europa şi de zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO