Opinii

Fără să ştie, grecii au votat cu demnitate pentru propriul program de austeritate, care va fi mult mai dur decât cel cerut de Troică

Fără să ştie, grecii au votat cu demnitate pentru...

Autor: Cristian Hostiuc

05.07.2015, 23:36 46587

60 la suta dintre greci au votat prin referendum , la solicitarea propriilor lideri politici, împotriva planului de austeritate cerut de creditorii internaţionali. Grecii au spus un NU hotărât tăierii pensiilor, majorării TVA, restructurării aparatului de stat, reducerii cheltuielilor sociale, etc. Uman, nu, pentru că  nimeni  nu vrea aceste lucruri.

Dar după referendum viaţa trebuie să-şi urmeze cursul. Chiar dacă grecii nu vor mai plăti un euro din datoria lor de peste 300 de miliarde de euro, cineva trebuie să plătească pentru funcţionarea curentă a Greciei. Până acum plăteau creditorii internaţionali, nemţii, băncile greceşti sau Banca Centrală Europeană, mai nou. De marţi altcineva trebuie să preia această finanţare.
 
Dacă băncile greceşti , chiar şi nationalizate deplin, nu mai au bani,  cine plăteşte factura ?

Statul grec, bineînţeles. Dar şi statul ia aceşti bani de undeva. Din economie prin impozitarea activităţii şi de la populaţie, prin taxarea salariilor şi a veniturilor. Economia Greciei a scăzut cu 25 la sută din criză încoace, iar trendul va continua. Asta înseamnă că statul va lua mai puţine taxe şi impozite din economie. La polul opus statul, adică ministerul de finanţe, trebuie să plătească cheltuielile curente şi nu va avea bani destui. Atunci ori va majora taxele, ori va reduce cheltuielile, adică va tăia salariile şi pensiile. În orice situaţie, economia va continua să fie afectată. Acest proces va continua lună de la lună până când se va ajunge la un echilibru. Banii creditorilor internaţionali ar fi însemnat mai puţine luni de scădere. Aşa, în lipsa acestor fonduri,  nimeni nu va şti unde se va opri căderea.

Să presupunem că liderii naţionalişti greci decid naţionalizarea tuturor companiilor, drept represalii la faptul că Troica sau Banca Centrală Europeană nu le mai dau bani. Asta înseamnă că vor face rost de bani pentru a plăti un popor înfometat ? Nici pe departe. Vor avea active, dar nu vor avea bani. 

Nici un stat nu rezistă fără a se împrumuta în mod regulat. Poate arabii, care au petrol în curte. Fără bani curenţi, fără acces la pieţe, grecii pot plăti salariile si pensiile numai din ce strâng din economie sau prin inflaţie. Iar ce vor strânge din economie va fi mai puţin decât tăierea pe care au cerut-o creditorii. În aceste condiţii, liderii politici greci vor fi nevoiţi să taie ei mai mult! 
 
Dar e programul lor de austeritate, nu al străinilor. E o diferenţă, nu?
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO