Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Fraza care va schimba de mâine România:„Ţara asta ar trebui să înceapă să se dezvolte pe baza unui program strategic”. Problema este că în fieful liderului politic care a spus-o 70% din oameni nu muncesc

21 apr 2013 Autor: Cristian Hostiuc

Cel mai puternic partid al ţării, PSD, şi-a ales noua conducere pentru următorii ani. Nu a fost nicio surpriză având în vedere că PSD s-a reunit la Sala Palatului încununat de laurii celei mai zdrobitoare victorii politice din ultimele două decenii.

Pentru PSD, pentru România politică alegerile nu au adus vreo surpriză. Poate disputa dintre baronul Vrancei Marian Oprişan şi cel al Constanţei Nicuşor Constantinescu a adus ceva suspans.

Pentru România economică, dacă ne uităm cine va conduce PSD-ul, dincolo de Victor Ponta, ar trebui să ne facem probleme şi să punem întrebări. Numărul doi din PSD, Liviu Dragnea, care este şi vicepremier a condus timp de un deceniu Consiliul Judeţean Teleorman, una dintre cele mai sărace zone din ţară. Într-un deceniu la conducerea judeţului, Liviu Dragnea a reuşit performanţa economică să fie pe primul loc în topul judeţelor cu ponderea cea mai scăzută a numărului de angajaţi în totalul populaţiei active:  33%. Deci numai o treime din cei activi au un loc de muncă, pentru că atât a reuşit să ofere, să aducă, să creeze, cel care a condus judeţul fără nicio problemă. Poate cineva care a avut această performanţă la nivel judeţean să facă ceva la nivel naţional din punct de vedere economic? Dacă nu a reuşit la el acasă să atragă investitori, să convingă oameni de afaceri şi companii să aducă un milion de euro într-o nouă capacitate de producţie, cum ar putea să facă el acest lucru, la nivel naţional?  Timp de un deceniu, cuvântul de ordine în Teleorman, în Vrancea, în Vaslui, în Botoşani, în Mehedinţi, în Giurgiu a fost protecţia socială, nu crearea de locuri de muncă. În loc să scadă taxele şi impozitele, să se reducă presiunea pe economie, pe companii, pe antreprenori, toate guvernele au avut grijă de protecţia socială din zonele marilor baroni, care întotdeauna au fost la conducere. Marian Oprişan, un alt mare şef la PSD de aproape două decenii nu a reuşit în toată această perioadă să-şi ridice din punct de vedere economic zona pe care a controlat-o cu o putere fără margini: Vrancea. La fel ca şi în Teleorman, în Vrancea, în Botoşani, în Vaslui, în Giurgiu, în Mehedinţi, fiefurile PSD-ului se înregistrează cele mai mari rate ale şomajului şi nu de azi, de ieri, ci de două decenii, iar liderii acestor zone sunt la masa puterii fără să aducă nimic din punct de vedere economic. Ci doar voturile celor care nu muncesc şi nu au un loc de muncă, pentru că liderii lor politici nu au făcut nimic. După alegerea sa ca preşedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea a comentat la televizor: „ţara asta ar trebui să înceapă să se dezvolte în baza unui program strategic”. O ironie cruntă să vorbească despre dezvoltare un lider care nu a făcut nimic în zona lui politică. De altfel, foarte mulţi lideri politici vorbesc despre dezvoltarea economică, când ei nu cunosc acest termen, când îşi adună voturile vânzând protecţie socială, pensii mai mari, salarii mai mari la bugetari în loc să vorbească despre investiţii, locuri de muncă, taxe şi impozite mai mici pentru cei care fac business şi asigură banii pentru funcţionarea statului.

Marean Vanghelie, primarul Sectorului 5 a fost ales vicepreşedinte PSD, fiind pe locul doi ca număr de voturi. Iar sectorul pe care îl conduce de peste un deceniu este cel mai murdar din Bucureşti. Ironic, nu?

PSD, împreună cu PNL au 70% din puterea politică a României, cum nu a avut-o nimeni. Din păcate liderii politici ai acestei alianţe, provin mai mult din zonele subdezvoltate ale ţării, din zone unde protecţia socială este cuvântul de ordine şi nu dezvoltarea economică. Dar vorba vicepremierului Liviu Dragnea şi unul dintre top cinci lideri politici actuali ai României: „avem o responsabilitate uriaşă pe care am primit-o (prin votul din decembrie –nr.) ... facem regiuni în România,să intrăm şi noi rândul ţărilor dezvoltate”. Până una alta, economia patinează, investiţiile ne ocolesc, oamenii de afaceri gâfâie încercând să rămână la suprafaţă.

 

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, PSD
, politică
, PSD
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
Ion Dumitrescu - 22 aprilie 2013, 18:26

Observatiile facute in articol sunt pertinente si cred ca afirmatiile privind investitiile in Jud. Teleorman si Vrancea sunt corecte dar concluziile discutabile. Pot fi subiectiv fiind pesedist cu vechime maxima . Inainte de apartenenta politica pt. mine conteaza apartenenta la societatea si tara romaneasca. Strategia dezvoltarii Romaniei ne lipseste din 1990. Multi au afirmat necesitatea ei , aproape nimeni nu a luat-o in serios . Nu cred ca strategia dezvoltarii unei tarii este doar obligatia sferei politice (intregii sfere politice , nu a partii de la putere ). Vina si responsabilitatea politicienilor pentru lipsa strategiei de dezvoltare a Romaniei este evidenta ! Dar unde este contributia mediului academic , contributia analistilor din toate domenile , presiunea mediei , a societatii civile ??? Cred cu tarie in necesitatea unei strategii de dezvoltare , nu numai pt. economie , a unei strategii care sa stabileasca obiective si prioritatii pornind de la resure nu de la dorinte , o strategie…

Alex - 22 aprilie 2013, 16:19

Eu zic ca aveti o abordare "miseleasca" avand in vedere ca manipulati cu jumatate de adevar. Contraexemplul Boc - nemaipomenit la Cluj dar jalnic pentru Romania atat politic cat si economic dar mai ales legislativ (lector in drept constitutional cu muuuulte ordonante neconstitutionale). Politica redusa la nivel de individ devine groteasca ca si ideea, sau felul, celui care o rezuma asa. Ar trebui sa reformulati toate ipotezele (inclusiv flota si politica cumparata ulterior) si apoi sa lasati mintea fiecaruia sa gandeasca. Eu clasez articolul ca fiind submediocru.

Sandu Ion - 22 aprilie 2013, 11:41

Da, un articol foarte bun.

Razvan - 22 aprilie 2013, 09:39

Continutul articolului nu se ridica la consistenta titlului. Un punct de vedere blazat nu poate descatusa energiile celor care mai cred in viitorul acestei tari.
Pana la urma un articol trebuie sa isi asume o anumita pozitie ideologica. Lucrurile trebuie asumate si nu transmise cu un subinteles incert.
Exemplele antecedentilor nostri, dar si cele contemporane, ne indica faptul ca la baza unei acumulari sta un efort concentrat. De asemenea rationamentul macroeconomic structural pe termen mediu si lung si rationamentul electoral pe termen scurt nu pot face o chimie buna.
Notiunea de "carmaci" este indisolubil legata de "directie", iar media poate juca rolul de busola a acestei deplasari.

lostrita - 22 aprilie 2013, 09:25

10 pt articol

TUDOR POPESCU - 22 aprilie 2013, 08:52

Cristi. draga . AI DREPTATE !!! Confirm analizele si deductiile tale in calitate de COAUTOR AL STRATEGIEII ENERGETICE A USL
gasesti confirmarea in presa locala Tg Jiu -12.11.2011.
DE STRATEGIE INCA NU S-A APUCAT NIMENI !!
Politica o face NITA , cu buna intentie dar cu stiinta redusa si eficienta pe masura stiintei. Deocamdata tarboiul cu regenerabilele se va sfarsi rau daca se continua abordarea gresita de acum. Detali pot sa-ti dau la telefon 0722218713

andrei - 21 aprilie 2013, 23:56

Cel mai bun articol pe anul acesta, o analiza foarte adevarata, un verde in fata ca sa zicem asa...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide