Opinii

Gândire de un pas. ”Este o boală a lumii moderne, un efect al culturii internetului”

Gândire de un pas. ”Este o boală a lumii moderne, un...

Autor: Dorin OANCEA

06.03.2016, 14:28 636

Liderii europeni, şi le spun aşa din comoditate, au furnizat, la recentul summit soldat cu un acord menit să tempereze pretenţiile Marii Britanii, faptul că nu sunt capabili să gândească ca un şahist, adică cu mai multe mutări înainte. Faptul că oamenii gândesc de cele mai multe ori în ferestre şi iau de bun doar primul înţeles al cuvintelor, mulţi nemaiînţelegând metaforele, este o boală a lumii moderne, după cum îmi spune un psiholog cu care am discutat recent, este un efect al culturii internetului.

Socot, gândirea este cea care ne-a separat de cimpanzei, şi nu o să ne folosească deloc dacă batem pasul pe loc sau, mai rău, purcedem la un soi de regresie. Sigur că vom trăi şi aşa. Dar metafora este o formă de simbolizare, iar dispariţia sa duce la stereotip. Un alt aspect al acestei culturi este dominanţa imaginii, la televizor, pe calculator sau pe ecranul telefonului, în detrimentul sunetului şi al cuvintelor scrise. Iar imaginea structurează altfel decât o frază scrisă.

Răposatul Umberto Eco, care se bucură şi se va bucura de profundul meu respect, vorbea despre cum tehnica duce la regres; exemplul era că de la Roma la Milano făceai la un moment dat cu maşina 5 ore, apoi cu trenul rapid două ore, iar acum, cu avionul, faci din nou cinci ore, pentru că zborul durează puţin, dar eşti nevoit să schimbi mijloacele de transport, să mergi prin aeroport, să treci de filtre şi aşa mai departe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO