Opinii

Greaua mostenire se intoarce

18.12.2000, 00:00 77



Sunt cunoscute, din campania electorala, criticile dure pe care PDSR le-a adus fostei coalitii de guvernamant. Deindata ce rezultatele din urne s-au oficializat, noul partid de guvernamant a schimbat tonul. Deodata, reprezentantii noii puteri au devenit constructivi. Sa fi disparut ca prin farmec obiceiul ca noua guvernare sa invoce greaua mostenire lasata de predecesori?

Schimbul de replici intermediat de ziaristi la sfarsitul saptamanii trecute dintre premierul in exercitiu si premierul desemnat arata ca nu.

Cu toate ca de data aceasta divergentele de pareri nu par cine stie ce. In privinta tintelor de inflatie (aproximativ 25%) si de curs mediu leu/dolar (aproximativ 28.000) pentru anul viitor, cei doi par sa nu aiba pareri diferite.

In timp ce Mugur Isarescu a pregatit o schita de buget pentru 2001, argumentand ca avea "obligatia legala sa o faca" pana la sfarsitul lunii noiembrie, Adrian Nastase spune ca de fapt situatia bugetara este mult mai rea decat cea prezentata de catre predecesorul sau. Aici acuzele seamana destul de bine cu cele ale guvernului Ciorbea vis a vis de cabinetul Vacaroiu.

Concret, Nastase il acuza pe Isarescu pentru faptul ca a semnat, in ultimul an, credite guvernamentale care depasesc 3% din PIB si afecteaza bugetul pe 2001.

De fapt, aici este punctul nevralgic al confruntarii celor doi premieri. Mugur Isarescu a luat pe ultima suta de metri a mandatului sau, cateva masuri de natura sa puna ceva presiune pe cheltuielile de anul viitor.

Pe de alta parte, Adrian Nastase s-a grabit sa anunte ca doreste sa faca un buget cu un deficit mai mare decat cel de anul acesta, pentru a mari cheltuielile cu investitiile.

Situatia socio-economica este de asa natura, incat forteaza noul guvern sa "faca ceva" astfel incat populatia si companiile sa simta o ameliorare a puterii de cumparare, respectiv o reducere a fiscalitatii si o imbunatatire a mediului de afaceri.

Dar este constrans si sa finanteze acest deficit cu mijloace neinflationiste. Or, in momentul de fata este greu de estimat pe ce finantare externa se poate baza guvernul, mai ales in primele luni.

Asteptarile romanilor sunt foarte mari, de aceea guvernul trebuie sa se miste rapid. Mugur Isarescu a plusat la acest capitol, prognozand o crestere economica de 5% pentru 2001. Cu alte cuvinte, daca guvernul Nastase nu este in stare sa obtina macar atat, n-a facut nimic.

In acest context, este de inteles reactia iritata a lui Adrian Nastase, care a spus ca predictia predecesorului sau este "supraestimata". Isarescu isi baza "predictia" pe cresterea exporturilor si a investitiilor.

La punctul al doilea, cei doi premieri nu par in dezacord, pentru ca Nastase a spus ca urmareste cresterea investitiilor. Cu exporturile, noul cabinet are o problema.

Daca anul acesta stimularea fiscala nediferentiata a exporturilor (reducerea impozitului pe profit la 5% pentru exportatori) a mers, pentru guvernul PDSR solutia nu mai este aceasta.

In primul rand ca, programatic, PDSR isi propune sa sustina exporturile de produse cu valoare adaugata mai mare, or majoritatea exporturilor de anul acesta au fost date de lemn neprelucrat, metale si textile in lohn.

In al doilea rand ca oricum exportul de materii prime sau produse cu grad scazut de prelucrare nu poate fi o solutie decat pe termen scurt.

Desigur ca, vorba unei campanii publicitare, dincolo de cuvinte sunt oamenii. Care nu se dezmint mai ales in privinta obiceiurilor rele.

Astfel, premierul desemnat se plange ca dupa alegeri la ministere au fost angajate in disperare "sute de persoane". Fireste, o eroica reducere de personal cu, sa zicem, 10%, ar readuce efectivul la cel dinainte.

ai iarasi se va chema ca s-a restructurat administratia publica.

In plus, Adrian Nastase acuza o febrila activitate guvernamentala de "ardere a dosarelor" compromitatoare pentru vechea putere - varianta moderna a stramosestii parjoliri a granelor si otravirii fantanilor, cu deosebirea esentiala ca altadata se aplica in fata dusmanilor, nu a succesorilor de acelasi neam.

Nu stim daca ceea ce afirma dl. Nastase este si adevarat, dar ca la Palatul Victoria este o activitate febrila, asta stim. Pentru ca atatea sedinte de guvern pe saptamana, soldate cu atatea ordonante si cu o prezenta a ministrilor aproape de 100% n-am mai vazut pe toata perioada fostei guvernari.

* Ziarul Financiar publica in urma cu trei luni un editorial cu titlul "Greaua mostenire". Ne intrebam atunci retoric - stiut fiind obiceiul ca o noua putere sa arunce pisica pe greaua mostenire lasata de fosta putere - "Cine va invoca greaua mostenire a guvernului Isarescu?".

Acum raspunsul se stie oficial, iar obiceiul n-a murit. Pentru a evita formula adesea folosita de ziare - "ziarul nostru a avut din nou dreptate" - izvorata din frustrarea ca suntem mereu casandre, adica spunem adevaruri sau avertizam despre ce se va intampla fara ca vreo autoritate sa ia aminte, am ales varianta lansata de filmele americane.

Adica dupa "Greaua mostenire" vine neaparat "Greaua mostenire se intoarce" si la urmatoarea schimbare de guvern, desigur, "Greaua mostenire loveste din nou".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO