Opinii

Hoţii la miezul nopţii: guvernul a denunţat unilateral contractul social

Hoţii la miezul nopţii: guvernul a denunţat unilateral...

Autor: Iulian Anghel

01.02.2017, 00:15 10684

Pare ireal. O aşa batjocoră nu i s-a mai întâmplat ţării asteia de 27 de ani. Miniştrii guvernului au acţionat asemenea unui grup infracţional. Nu au lăsat să vină ziua măcar. În plină noapte, pe furiş ca hoţii, au adoptat legislaţia care-i absolvă pe apropiaţii lor de acuzaţiile de corupţie pentru care ar fi trebuit să răspundă, mai mult, le lasă mână liberă pentru jaful pe care-l pregătesc în viitor.

Toate argumentele de bun simţ împotriva relaxării legislaţiei privind abuzul în serviciu au fost aduse. Mai fac o observaţie doar. Actuala putere nu mai are nicio legitimitate. A scuipat pe contractul social pe care l-a încheiat când a ajuns la putere. În democraţiile reprezenative ca a noastra, puterea aleasă reprezintă poporul. În aceasta seară, guvernul – dacă mai poate fi numit astfel – nu a reprezentat poporul, ci un grup de infractori. Asta nu trebuie tolerat, nici de popor, nici de Justiţie.

De vreo zece zile premierul Grindeanu – dacă mai poate fi numit astfel – repetă că executivul pe care-l conduce are dreptul să emit ordonanţe de urgenţă. Ceea ce este adevărat. Dar deciziile administraţiei – fie că vorbim de legi, de ordonanţe, de hotărâri - nu trebuie să depăşească cadrul general al noţiunii de reprezentare de către cel ales a celor care l-au ales. Acesta este spiritul Constituţiei care fixează mandatul gvernului. Acest spirit a fost călcat în picioare. Normele constituţionale funcţionează doar în momentul în care există bună-credinţă. Şi doar în acest cadru ele trebuie să producă efecte – aprobarea în deplină legalitate a ordonanţelor de urgenţă, de pildă. Doar în acest cadru trebuie validate. Legea penală care acţionează în favoarea acuzatului în momentul în care dispune aplicarea legislaţiei celei mai favorabile, prezumă şi ea existenţa bunei-credinţe. Ceea ce a lipsit în seara asta guvernului – dacă mai poate fi numit aşa – este buna-credinţă. Consecinţele sunt nefaste, prima dintre ele fiind denunţarea unilaterală a contractului social de catre guvern - dacă mai poate fi numit aşa. Formal, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă - chiar dacă urgenţa lipseşte – şi cu asta basta. A adoptat-o însă încălcând spiritul Constituţiei. S-a folosit de generozitatea textului constituţional pentru a adopta legi în interes propriu. Aşa ceva nu trebuie tolerat într-o democraţie reprezentativă. Şi nici nu trebuie validat.

Juriştii care s-au opus adoptării legilor cu dedicaţie trebuie să examineze toate căile legale prin care, toţi cei care au folosit tribuna guvernului pentru a adopta legi pentru ei şi ai lor, să plătească. Aici nu mai vorbim de “preţ politic”. Aici vorbim de infracţiuni grave care sfarmă colona vertebrală a statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO