Opinii

Eu nu-i înţeleg pe patroni şi pe organizaţiile patronale, de ce protestează faţă de revoluţia fiscală a PSD: măsurile adoptate sunt capitaliste, sunt pentru companii, pentru proprietari, pentru acţionari şi poate mai puţin pentru angajaţi. Care este "escrocheria" electorală a PSD

Eu nu-i înţeleg pe patroni şi pe organizaţiile...

Autor: Cristian Hostiuc

08.11.2017, 15:35 16642

Revoluţia fiscală a PSD este în favoarea companiilor, în favoarea proprietarilor de companii, în favoarea acţionarilor companiei, şi mai puţin favorabilă salariaţilor.

Nu înţeleg organizaţiile patronale, de ce protestează! Pot înţelege organizaţiile care reprezintă interesele angajaţilor, ele ar trebui să fie în stradă.

 
 

Două dintr-o lovitură: Când toată lumea se uita la revoluţia fiscală, Guvernul a aprobat încă o Ordonanţă de Urgenţă

Un guvern social-democrat, cum se declară PSD-ul, care mizează pe creşteri salariale pentru a-şi hrăni electoratul, este mai capitalist decât orice partid care se consideră de dreapta şi care ar trebui să apere interesele companiilor şi mai puţin ale angajaţilor.  

Prin trecerea tuturor contribuţiilor sociale pe angajat, de care beneficiază el, se face o departajare fiscală clară. Un angajat va ştii foarte clar ce plăteşte din salariul lui, 35% contribuţii sociale şi 10% impozit pe venit, şi va fi mai atent la ce se întâmplă cu banii lui. În acest moment, prin această împărţire a contribuţiilor sociale între angajat şi companie, angajatul nu prea îşi bate capul cu brut-ul lui sau cu costul total salarial al companiei, pe el interesându-l doar netul.

Pe de altă parte, prin trecerea contribuţiilor de la companie la angajat, firma, patronul, directorii, acţionarii, ştiu mai clar ce plătesc şi de ce. 

Aş vrea să mă refer la problema salariului minim din economie, a cărui creştere a adus PSD-ului voturi, o favorabilitate mai mare în rândul angajaţilor şi, ca o consecinţă directă, a adus creşterea economică şi mai multe locuri de muncă în economie.

Cea mai bună măsură economică luată în România, de la cota unică de impozitare de 16% din 2005, a fost creşterea salariului minim pe economie din 2012, de la 700 de lei brut până la 1450 de lei brut acum.

Deşi multe companii şi organizaţii patronale, în frunte cu Consiliul Investitorilor Străini şi AOAR, au protestat mai mult sau mai puţin vehement faţă de această creştere accelerată, care ar fi redus competitivitatea companiilor româneşti şi ar da fi dat oameni afară, realitatea ne-a arătat că dublarea salariului minim nu numai că nu a avut nicio reacţie negativă, ci dimpotrivă, a dus la creşterea numărului de locuri de muncă din economie cu 500.000, de la 4,2 mil. la 4,7 mil.

PSD a promis că va majora în continuare salariul minim. În ultimul program de guvernare aprobat la investirea cabinetului Tudose se promitea un salariu minim de 2.000 de lei brut în 2018 şi 2.300 de lei brut pentru cei cu studii superioare.

Nimeni nu a tras concluzia că acest salariu brut promis de PSD în programul de guvernare va avea un alt reper prin transferarea contribuţiilor în sarcina angajatului din sarcina angajatorului. Toată lumea a crezut că această creştere de la 1.450 de lei minim brut la 2.000 de lei brut are la bază condiţiile actuale de impozitare.

Ce a făcut PSD-ul? De la 1 ianaurie 2018 salariul minim brut creşte la 1.900 de lei, nu la 2.000 de lei, şi nici la 2.300 de lei pentru cei cu studii superioare, dar prin trecerea contribuţiilor sociale din cadrul companiei pe angajat.

În acelaşi timp se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Să calculăm puţin.  

La 1.900 de lei brut în sistemul actual, rezultă un salariu net de 1.367 de lei.

La 1.900 de lei brut în sistemul de revoluţie fiscală, prin trecerea contribuţiilor, rezultă un salariu net de 1.112 lei.

În acest moment, la un salariu brut de 1.450 de lei, salariul net este de 1.065 de lei.

Deci, prin revoluţia fiscală, cei peste 1.000.000 de oameni care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, vor câştiga fabuloasa sumă de 47 de lei, adică o creştere de 4,4%, chiar şi prin reducerea impozitului de venit de la 16% la 10%.

Dar PSD poate să spună că a crescut salariul minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, deci o creştere de 450 de lei, adică 31%.

Nu îi înţeleg pe cei de la PNL, care protestau de fiecare dată la creşterea salariului minim pe economie, care ar distruge companiile şi competitivitatea. Adică la ce să protesteze? La 47 de lei?

Deci salariaţii beneficiază de o escrocherie electorală, pe care o vor vedea pe fluturaş. În loc să primească 302 lei net, vor primi 47 de lei net în plus la salariul net.

Ne întoarcem acum la companii. PSD le-a dat posibilitatea companiilor, prin faptul că nu a trecut în Ordonanţă obligativitatea creşterii salariului brut ca să rămână acelaşi net al angajatului, să jongleze cu costul salarial.

Mai mult decât atât, PSD le-a dat companiilor şi patronilor varianta să dea vina pe ei, pe Guvern, pe Dragnea, pe Tudose, pe Mişa, pe Olguţa Vasilescu, dacă salariaţii vor înregistra o scădere a salariului net prin trecerea contribuţiilor sau prin taxa de solidaritate de 2,25%.

Companiile pot spune angajaţilor că vor să îşi menţină acelaşi cost salarial total cu fiecare dintre ei, dar dacă va rezulta o scădere a net-ului, este vina PSD-ului.

De fapt PSD, prin aceste măsuri capitaliste, îşi frânge gâtul în faţa electoratului lui, al angajaţilor.

PNL şi organizaţiile patronale ar trebui să sară în sus de bucurie că PSD ia măsuri capitaliste, la care nici nu visau.

Cea mai mare problemă pentru companii este însă dacă guvernul PSD va aproba reincriminarea penală pentru neplata contribuţiilor sociale. Atunci va fi o mare problemă pentru companiile care nu vor avea cash să plătească şi salariile şi aceste contribuţii. 

Vom vedea de la 1 ianuarie cine va câştiga şi cine va pierde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO