Opinii

Îmblânzirea fantomelor la Palatul Victoria

Îmblânzirea fantomelor la Palatul Victoria

Autor: Iulian Anghel

20.08.2013, 15:56 1322

Că PDL, fostul partid de guvernământ, este o fantomă politică ştiam, cel puţin eu. Ce nu ştiam până ieri este că fantoma bântuie încă pe la Palatul Victoria.

Altfel de ce ar dedica premierul în funcţie dl Victor Ponta şi ministrul finanţelor dl Chiţoiu o conferinţă de presă pentru îmblânzirea fantomei?

Dl Ponta a prezentat luni într-o conferinţa propunerile  opoziţiei privind reducerea taxelor. Dacă nu o făcea premierul, nimeni nu ar fi ştiut ce mai vrea opoziţia.

► Citiţi şi: Cristian Socol, consilier economic al premierului: Propunerile economice fanteziste. Un rău nenecesar

A luat pe rând propunerile şi, cu ministrul său de finanţe de-a dreapta sa, a arătat ce efort pentru buget ar însemna ele. Nu ne opunem propunerilor opoziţiei – spune dl Ponta aflat în fruntea unei coaliţii care controlează 70% din Parlament -, dar ei trebuie să vină cu soluţii la echilibrarea bugetului, pentru că o reducere de taxe înseamnă o reducere de venituri la buget.

Nimic mai corect în ceea ce spune premierul. Un premier care are grijă de echilibrul bugetar, de chivernisirea banilor, este un şef de guvern care merită aprecierea tuturor.

Doar că efortul de a desfiinţa programul opoziţiei este absurd. Nu pentru că nu este bine să domoleşti din faşă populismul. Ci pentru că ceea ce a propus opoziţia – fantoma despre care vorbeam – este programul electoral al PDL.

Dacă programul PDL de reducere a cotei unice, de reducere a CAS la angajator sunt măsuri pentru care dl Ponta nu le respinge ab initio, dar pentru care aşteaptă soluţii financiare – şi are multă dreptate aici - de ce le-a propus în propriul program de guvernare?

Harul de a avea o memorie scurtă - căci este un har până la urmă - este al oamenilor pentru care culoarea frunzelor copacului din faţa casei nu este diferită în funcţie de anotimpuri.

Programul care l-a făcut pe dl Ponta şef peste guvern spune că  taxele vor fi reduse, iar “spaţiul fiscal” creat pentru asta va fi din reducerea cu 50% a cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile (în medie 7 mld euro, anual).

Ce spune execuţia bugetară la şase luni?

Avem o creştere a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de 6,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Guvernul Ponta a cheltuit cu bunuri şi servicii, la şase luni, cu 1 mld. lei mai mult (în total 16,6 mld. lei) decât guvernele de anul trecut. De ce?

Nu i-a plăcut dlui cutare sau cutare dintr-un minister oarecare furnitura de birou? S-au stricat toate toaletele din toate instituţiile statului? Se duc la toaletă mai mult angajaţii USL decât cei ai PDL şi au nevoie de mai multă hârtie?

De ce cresc cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 7%, când ai spus că ele vor scădea cu 50%?

Ce calcul stupid  îţi faci când critici un program oricum lipsit de şanse şi greu de pus în practică în următorii an, când propriul tău program este atât de vulnerabil?

Eu mă ocup de pâine, iar Băsescu de circ - repetă premierul ori de câte ori are ocazia – de parcă pâinea ar fi gratis, iar circul nu.

E bine că s-a redus TVA la pâine. Dar “spaţiul fiscal” este creat prin creşterea altor taxe, nu prin “reducerea cu 50%” a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, cum scrie în programul de guvernare al USL.

Ce exorcizează atunci dl Ponta? A cui fantomă?


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO