Opinii

Întrebarea care stă pe buzele tuturor investitorilor: merită să mai intri la Bursă acum?

Întrebarea care stă pe buzele tuturor investitorilor: merită să mai intri la Bursă acum?

Autor: Adrian Cojocar

07.08.2011, 20:43 1188

Mulţiinvestitori se întreabă în aceste zile ce strategie să adopte dupăscăderile puternice de săptămâna trecută care au dus indicii burseide la Bucureşti în teritoriu negativ pentru prima dată de laînceputul anului.

În ultimele patru luni bursa a pierdut 19%din valoare, mai mult decât câştigase în precedentele patru luni,astfel că indicele BET marchează o scădere de 6,6% de la începutulanului.

La o analiză comparativă, evoluţia din acestan a bursei este aproape trasă la indigo cu cea de anul trecut,când investitorii au pornit optimişti anul dar din luna aprilieproblemele de pe plan extern au dus cotaţiile SIF-urilor în jus cu35% şi BET a pierdut circa 20% din valoare până în lunaiulie.

Şi atunci ca şi acum problemasupraîndatorării statelor şi-a pus amprenta asupra burselor. Dacăanul trecut isteria investitorilor a fost determinată de problemeledin Spania, Portugalia şi Grecia, bursele s-au resimţit maiputernic la ştirile legate de limita de îndatorare a SUA şireducerii ratingului celei mai mari economii a lumii deşiproblemele din statele europene nu şi-au găsit rezolvare nici pânăîn prezent, acestea fiind însă deja incluse în preţuri încă de anultrecut.

Evoluţia care a urmat după căderea burselordin anul 2010 poate furniza indicii cu privire la ce vor facebursele în acest an.

După căderea pieţelor care a început înaprilie şi s-a încheiat undeva la finele lunii iunie din 2010,bursa a recuperat o parte din corecţii iar în a doua parte a anuluia stagnat mai mult pe rulaje scăzute. Indicele general a urcatatunci cu circa 12-15% de la minimele anuale.

Dacă situaţia se va repeta anul acesta amputea asista la un reviriment în perioada următoare pe măsură ceinvestitorii trec peste ştirile negative din ultima perioadă, însăo cerere susţinută şi o tendinţă clară este greu de crezut că vomputea avea în acest an pe bursă.

Străinii au arătat anul acesta un apetitpentru acţiunile Fondului Proprietatea, care contează cu circa 60%din rulajul bursei, iar odată cu ieşirea statului din acţionariatşi stabilizarea preţului acestor titluri ar putea susţine întreagapiaţă şi readuce optimismul pe celelalte titluri.

Acţiunile exportatorilor de pe bursă pe dealtă parte, care se bazează pe cererea din statele europene, arputea avea de suferit dacă creşterea economică în special din zonaeuro nu va fi la fel de ridicată ca în ultimii doi ani din cauzadeciziilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Anul 2012 poate fi unul care să readucăculoarea verde pe burse dacă economiile importante ale lumii semenţin pe creştere şi situaţia din Europa şi SUA se stabilizeazămai ales în condiţiile în care anul viitor vor avea loc alegeriprezidenţiale în America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO