Opinii

Investiţi in educaţie, copii şi părinţi !

Investiţi in educaţie, copii şi părinţi !

Autor: Dr. Ovidiu Dimbean-Creta

27.10.2014, 18:43 1310

Printre multele evenimente si conferinte sau workshop-uri organizate inspirat de reprezentantii ZF, Business Magazin (care a implinit si acesta 10 ani), se numara si intalnirea de saptamana trecuta intitulata “Ponturi de investitii pentru oameni destepti”, la care au fost cativa invitati interesanti, printre care economistul sef al Saxo Bank.

Ati auzit de Saxo Bank ? O banca nu prea mare, deloc veche in peisajul bancar european, care nu este nici britanica, nici germana, nici macar franceza sau italiana, ca sa pomenesc principalele forte economice ale continentului. Saxo Bank este o banca daneza, care abia a aniversat 20 ani de viata acum 2 ani, la initiativa unor antreprenori danezi, care au vrut sa lanseze o noua platforma de tranzactionare pe pietele de capital, mult mai prietenoasa pentru investitori, dar si mai completa, mult mai cuprinzatoare din punctul de vedere al informatiei pentru decizia de investire, dar si al lichiditatii optiunilor de valorificare a capitalului.

Pentru noi, nu neaparat investitori pe pietele internationale de capital, doar unii dintre noi poate, Saxo Bank s-a remarcat in ultimii ani prin comentariile taioase si predictiile indraznete referitor la crizele economice si la evolutia economica a zonei Euro, a unor tari europene. Chiar daca nu intotdeauna predictiile specialistilor de la Saxo Bank s-au adeverit in practica – si mult mai celebrul Dr. Doom (Nouriel Roubini) a mai gresit-o uneori cu predictiile – acestea nu sunt o ghicitoare, ci se bazeaza pe analize si cunostinte temeinice de analiza macroeconomica, economie financiara si monetara, statistica, piete de capital, modelare matematica si foarte, foarte multe informatii agregate si filtrate, pana sa ajunga la niste concluzii pertinente. Ceea ce nu are cum sa cuprinda nici un model de analiza si predictie macroeconomica este imprevizibilul si necunoscutul, care poate aparea oricand si de aceea nici nu trebuie blamate modelele si previziunile specilistilor in domeniu, atunci cand previziunile lor nu se intampla, dar nici nu trebuiesc luate intotdeauna ca atare, adica cu maxima certitudine ca asa se va intampla.

Lasand de o parte banca daneza, vreau doar sa subliniez ca ascensiunea ei rapida in peisajul analitic si mediatic european si poate chiar mondial nu este intamplatoare, asa cum nu este deloc intamplator ca o buna parte a studentilor romani care pleaca anual din Romania la studii in strainatate aleg Danemarca. Asta alaturi de Olanda si apoi Anglia, care este insa mult mai scumpa.

Steen Jakobsen, economistul sef al Saxo Bank, a prezentat cateva ganduri si predictii despre economia Europei si despre Romania pentru perioada imediat urmatoare. Predictii realiste care confirma continuarea tendintelor de scadere a ratei dobazii si ale preturilor activelor, cu tendinte deflationiste. Intrebat despre ce ar trebui facut pentru depasirea situatiei, a criticat interesul guvernamental preponderent fata de marile corporatii si companii multinationale, aratand ca nu acestea creeaza majoritatea locurilor de munca si bunastare, ci IMM-urile, care ar trebui mult mai mult sustinute de guvern si de sistemul bancar, pentru cresterea economica sustenabila si durabila.

Referitor la tema intalnirii la care fusese invitat, bacherul danez a precizat de mai multe ori ca cel mai bun pont de investitii este EDUCATIA ! Cea mai buna arma individuala atat pentru protectia propriilor active, economii si investitii, cat si pentru a produce in continuare destept pentru propria bunastare. Intamplator am apucat sa schimb cateva vorbe cu Dl. Jakobsen inaintea prezentarii sale, sa ma prezint si am crezut ca spune treaba asta cu educatia avand in vedere ca eram si eu printre participanti. Dar staruinta cu care a revenit de mai multe ori la acest demers m-a convins ca spune acest lucru din proprie convingere si din experienta profesionistului care a trecut prin asta, asa cum au trecut specialistii Saxo Bank, astfel incat sa poata face dintr-o banca foarte noua si inca o banca de nisa, un nume recunoscut si luat in seama pe pietele internationale de capital.

Tot intamplator am avut tangenta relativ recent cu o analiza a sistemelor de educatie ale tarilor lumii.  Am remarcat ca in clasamentul mondial dupa calitatea sistemelor de invatamant Danemarca a fost mereu acolo in top 10. Deci nu este nimic intamplator. O tara mica, sa nu mai vorbim de Finlanda, care este mai mare decat Danemarca doar prin suprafata de teren, si care a fost pe primul loc ani la rand, deci tari mici, dar cu rezultate exceptionale si in economie, in afaceri si la standardul de viata. Aceste tari nordice au fost devansate in acel clasament mai recent, in principal de tarile asiatice, deloc surprinzator daca ne uitam la ce inseamna azi Coreea de Sud.

Deci nu intamplator si musafirii nostri din tari cu rezultate – si Steen Jakobson nu este nici primul, nici ultimul care ne spune asta – ne repeta mereu care este principala investitie pe care trebuie s-o facem ca indivizi, fie ca suntem copii, tineri si mai ales parinti.

La Scoala de Afaceri la care lucrez constat an de an, mai ales dupa venirea crizei economice, ca tot mai multi cursanti vin la programele scolii platindu-si singuri, chiar daca multinationalele sau marile corporatii din Romania nu prea mai investesc in salariatii si executivii lor. Sau tocmai de aceea ! Traiasca IMM-urile si salariatii, antreprenorii si executivii tuturor ! You’re more than welcome :)

Ovidiu Dîmbean-Creţa este profesor de finanţe, doctor în Economie şi decan al Şcolii de Afaceri ASEBUSS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO