Opinii

Investitiile in energia verde - o solutie anticriza

08.02.2009, 19:49 33

Criza economica prin care trecem aduce cu sine imense provocari pe plan economic si social, care nu privesc strict relansarea economiei mondiale. Este vorba si de a asigura o relansare in forta si durabila care sa ne plaseze in cea mai avantajoasa pozitie pentru a face fata unui sistem economic post-criza.

In acelasi timp, aceasta redresare nu trebuie sa ne submineze eforturile impotriva incalzirii globale: aceasta este cea mai mare provocare. In caz contrar, o reluare a cresterii economice in paralel cu cresterea emisiilor de carbon nu reprezinta de fapt nici un progres.
In urma cu mai bine de o saptamana, liderii lumii s-au reunit la Davos pentru a dezbate actuala criza economica. Premierul britanic Gordon Brown a atras atentia asupra unei strategii internationale comune de relansare economica bazata pe emisii scazute de carbon. El a subliniat ca "in cazul in care, pana in 2050, nu reusim sa reducem emisiile globale de carbon cel putin la jumatate fata de nivelul prezent, vom favoriza un dezastru economic si uman fata de care actuala criza ni se va parea minora". 
Acest discurs ne atrage atentia ca tranzitia catre o economie bazata pe emisii reduse de carbon este un obiectiv politic imperativ. Lupta impotriva incalzirii globale nu sufera amanare, este o problema care ne afecteaza deja si ne va afecta intr-o masura si mai mare in viitor. Lideri politici din numeroase tari au demarat deja actiuni in aceasta directie. Este vorba despre Strategia Joburilor Eco initiata de presedintele Obama, planul UE de relansare economica, masurile de stimulare economica din China, Japonia, Australia, Franta si multe altele. La fel este si viitoarea Strategie Industriala a Marii Britanii bazata pe emisii reduse de carbon.
Toate aceste initative contureaza tot mai clar o redresare economica durabila si dinamica, intr-o forma ce se bazeaza pe emisii de carbon scazute. Accentul este pus, in mod deosebit, pe investitii importante in eficienta energetica; o concentrare in directia energiilor nucleare si regenerabile; o reorganizare a retelelor de transport al electricitatii care asigura un sistem al cererii si ofertei dinamic; introducerea urgenta a mijloacelor de transport cu emisii reduse de carbon; intensificarea cercetarii si dezvoltarii noilor tehnologii energetice; promovarea investitiilor in programe de formare si instruire in domeniul ingineriei si stiintelor pentru a asigura calificarile adecvate tranzitiei la noua ordine economica.
Prin plasarea reducerii emisiilor de carbon in centrul procesului de relansare economica vom atinge trei obiective: stimularea unei redresari mai rapide si sustenabile prin investitii majore si asigurarea locurilor de munca necesare noii economii mondiale, imbunatatirea securitatii energetice prin reducerea dependentei de hidrocarburi si solutionarea problemei incalzirii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pentru a eficientiza acest proces si a-i spori sansele de succes, trebuie puse bazele unui nou parteneriat intre guverne si sectorul privat. Acesta este motivul pentru care prim-ministrul Gordon Brown a facut apel pentru infiintarea unui grup de reflectie condus de sectorul corporatist si care sa sustina obiectivele promovate de factorii de decizie din mediul politic si economic. Acesta va ajuta la crearea unui nou cadru global care va directiona investitiile spre o economie bazata pe emisii reduse de carbon si va asigura locuri de munca si prosperitate in viitor, inclusiv aici in Romania. 
Acest grup de reflectie va face public un prim raport pana la urmatoarea intalnire a liderilor mondiali la summit-ul G20 de Londra, din aprilie. Sunt convins ca, prin efortul reunit al acestor lideri si al intregii societati, putem face fata acestor provocari. Eforturile izolate vor esua, dar impreuna vom castiga cu siguranta.
 
Robin Barnett este ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO