Opinii

Lectia infrangerii

11.11.2009, 23:00 39

Se spune ca oamenii nu se diferentiaza in functie de cum suportavestile bune si bucuriile, ci in functie de cum se raporteaza latristeti si suparari. Oamenii se cam bucura cu totii la fel.Supararile le traim diferit. Acest rationament ne aduce in discutieo noua realitate: cum se vor raporta la infrangere trei din ceipatru candidati care inca au sanse sa intre in turul doi si sacastige alegerile? E important, pentru ca fiecare conteaza inechilibrul politic de dupa vot.

Infrangerea lui Sorin Oprescu inseamna neintrarea in turul doi.Asta duce la intoarcerea sa la Primarie si la continuarea cariereisale acolo. Avand in continuare tangenta cu electoratulsocial-democrat, dintre care jumatate cel putin are o parere bunadespre Oprescu. Oricate procente ar obtine, este meritoriu, catavreme ele sunt obtinute ca outsider, ca independent, impotrivapartidelor. Acceptarea infrangerii l-ar face pe Oprescu un primarmai bun, constient ca are nevoie de intarirea legaturii sale cuelectoratul bucurestean pentru a fi reales. Neacceptareainfrangerii il va radicaliza, il va face sa devina ostil fata depublicul care l-a lasat din brate - bucurestenii, iar acest lucruar putea duce la doi-trei ani de mari probleme in oras.

Infrangerea lui Mircea Geoana este data de pierdereapresedintiei. Favorit sa intre in turul doi, Geoana ar produce oenorma dezamagire sa nu reuseasca acest lucru si ar disparea pur sisimplu din politica romaneasca. Daca ajunge in turul doi si pierde,e de vazut cum reactioneaza. Fiindca asta poate duce la declansareaunei lupte interne in partid, cu scopul de a-si distruge tabereleadverse, care ii vor cere explicatii pentru infrangere. Deasemenea, o explozie de nemultumire ar distruge colaborarea cu PNL,impingand acest partid in bratele lui Traian Basescu. In fine, oalta varianta poate fi chiar aceea de refuz al acceptariiinfrangerii, prin fortarea unei colaborari cu Traian Basescu, dacaactualul presedinte ramane in functie. E si asta o forma de refuz,care amana schimbarile in PSD si care blocheaza procesul derecunoastere a esecului.

Infrangerea lui Crin Antonescu este data doar de neintrarea inturul doi. O eventuala infrangere in fata lui Traian Basescu esteimprobabila, motiv pentru care PD-L a facut orice pentru a-l ajutape Geoana sa il depaseasca pe candidatul liberal. Asadar, ce-arface Antonescu daca nu intra in turul doi? Varianta proasta ar fiaceea sa refuze implicarea, caz in care electoratul sau s-arimparti, iar Basescu ar invinge fara probleme. O alta variantaproasta este aceea in care ar dori sa se razbune pe propriul partidsi ar cauta solutii de supravietuire politica personala, chiar dacaasta ar putea sa insemne colaborari cu Traian Basescu. O solutie lafel de proasta este si aceea a sustinerii explicite acordate luiMircea Geoana, deoarece acest fapt ar impinge electoratul liberalin fata unei disonante cognitive. Singura forma de infrangerefrumoasa ar fi aceea in care ar fi consecvent cu propriul discurssi ar forta acceptarea de catre Geoana a solutiei Iohannis, caz incare neintrarea in turul doi nu ar fi o infrangere, ci chiardimpotriva.

In fine, la ce ar duce infrangerea lui Traian Basescu? Poateduce la o reactie de neacceptare a esecului si la provocarea deconflicte sociale si politice. La mitinguri, la instigari, lascandal. Chiar cu repercusiuni internationale. Probabil, nu pentrumult timp, dar cu potential inflamabil. Romania ar pierde lacapitolul imagine, iar Basescu ar iesi din istorie pe usa din dos.Poate exista insa si o reactie de acceptare a esecului, caz in careTraian Basescu ar avea sansa, imposibil de conceput acum, decontinuare in fruntea PD-L.

De modul in care vor sti sa se raporteze la infrangere, trei dincei patru candidati isi vor juca chiar supravietuirea politica dupaaceste alegeri. Raspunsul la dilemele de mai sus poate fi speculatde fiecare dintre noi. Nefiind vorba de stiinta, ci de detaliipsihologice, e insa greu de anticipat.

Singurul lucru pe care il putem anticipa este ca, indiferentcine castiga si cine pierde, situatia politica din Romania nu se vaschimba radical. Ramane acelasi echilibru politic si aceeasiarhitectura electorala. Iar daca presedintele si ceilalti lideri nuinteleg si nu accepta asta, atunci putem vorbi de nerezolvareaniciuneia dintre problemele de fond ale tarii. Caz in care vomcontinua sa traim cu totii lectia infrangerii personale.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator alproiectului www.infopolitic.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO