Opinii

Listarea Fondului Proprietatea la Londra şi Adunările Generale ale SIF-urilor în România

Listarea Fondului Proprietatea la Londra şi Adunările...

Autor: Florin Pogonaru

27.04.2015, 14:49 854

Saptamana aceasta au loc Adunarile Generale la patru dintre cele 5 SIF-uri si listarea Fondului Proprietatea la Londra.

SIF-urile isi vor aproba din nou retribuirea presedintilor, a directorilor generali cu bonusuri si venituri totale intre 250 mii si 600 mii euro pe an (vezi si  ZF din 21.02. 2014), venituri personale care sunt de 2,5-6 ori mai mari decat cele ale guvernatorului BNR si mult mai mari decat cele ale managerului FP (aprx.0,5% din capitalizare la nivelul anului trecut).
 
Elliot Advisors, actionarul principal al FP ataca, in aceste zile, pe piata engleza una din cele mai respectabile institutii financiare internationale, pentru “poor performance and high pay” - “performante slabe si retributii inalte”.
 
La noi, pulverizarea prin lege a actionariatului la SIF-uri, ca urmare a existentei pragului de detinere, face ca managementul acestora sa nu poata fi responsabilizat in ce priveste corelarea performantei cu rezultatele. 
Mai mult, chiar, nu pot fi chestionate nici incalcari flagrante ale principiilor guvernarii corporative (premise pentru activitate potential infractionala), de genul credibilitatii si independentei auditului sau competentelor extrem de largi de decizie ale managerului, pana la 20% din activul SIF-ului.
 
S-a creat un cerc vicios in care reglementatorul (ASF) declara ca e numai responsabilitatea actionarilor sa si rezolve problemele (oare?) si nu incearca sa previna viitoare scandaluri si probleme sistemice. 
 
Organele statului, care au numeroase cercetari penale in curs asupra unor manageri de SIF-uri identifica fapte savarsite cu incalcarea legii, dar nu gasesc semnaturile care sa atraga sanctiuni. Aceasta pentru ca, in lipsa exprimarii vointei actionarilor, sistemul s-a construit in timp de o asemenea maniera incat deciziile nu mai implica proceduri elementare de atragere a raspunderii si semnatura. 
 
Toata lumea discuta despre personaje, si nu despre mecanismele care fac sa avem o piata lipsita de lichiditate, dar plina de scandaluri.
 
Stim ca pragurile sunt problema si ca existenta acestora stimuleaza gasirea de metode ce conduc la incalcarea legii, inclusiv prin cumparari netransparente. Nimeni nu este gata sa-si asume, insa, eliminarea pragurilor simultan cu actiunea ferma de pedepsire a celor care au “furat startul”. Mai mult chiar, s-a ajuns sa se sugereze de catre cei interesati, ca daca ceri acum inlaturarea pragurilor vrei sa i ajuti pe cei care au incalcat legea.
 
Financial Times scrie  luni 27.04. 2015 despre piata de capital din Romania, sau mai bine zis despre Fondul Proprietatea, ai caror actionari nemultumiti de lipsa de lichiditate din Romania se listeaza si la Londra.
 
FTSE a exprimat la sfirsitul saptamanii trecute o opinie clara privind promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta. In esenta, opinia vizeaza lipsa de lichiditate si sugereaza riscurile pe care le comporta existenta unor institutii netrasparente cu un “istoric infractional”.
 
In tara, stim cu totii ca SIF-urile sunt institutii inghetate in proiect, care si-au creat si promovat reglementari specific pentru a proteja cativa indivizi nu numai de raspunderea corelarii veniturilor cu performanta, dar si de incalcarea unor reguli elementare privind conflictul de interese.
 
”Nu puteam sa vand plasamentul SIF si sa raman eu cu actiunile mele n.n., sau invers” – sustine public in mass-media un presedinte de SIF, definindu-si astfel intelegerea si cultura conflictului de interese.
 
Chiar nu putem sa vedem legatura intre faptul ca suntem mentinuti la primitivismul statutului de piata de frontiera si existenta unei astfel de culturi institutionale?!
 
Cineva remarca de curand ca, dupa cum merg lucrurile pe piata de capital din Romania, s-ar putea sa fim in situatia unica de a deveni tara membra a zonei euro, dar cu statutul de piata de frontiera pentru piata de capital.
Ar fi trist sa fim unici inca o data!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO