Opinii

Luat de sub plapumă, guvernul Ungureanu este chemat să stimuleze investiţiile şi să valorifice potenţialul intelectual al poporului român

Luat de sub plapumă, guvernul Ungureanu este chemat să stimuleze investiţiile şi să valorifice potenţialul intelectual al poporului român

Autor: Cristian Hostiuc

08.02.2012, 20:23 2099

Fostul premier Emil Boc şi fostul ministru PDL Anca Boagiu spun că demisia premierului, schimbarea guvernului şi aducerea în prim-plan a altor nume au fost discutate în decembrie şi era ceva planificat cu responsabilitate, pentru a da un nou imbold actului de guvernare al principalului partid de la putere.

Deci se ştia şi erau pregătiţi pentru schimbare. Aveau numele noilor miniştri, analizaseră cariera şi competenţa lor şi erau buni profesionişti, programul de guvernare era stabilit, avea ţinte economice şi sociale precise, astfel încât nivelul de trai al populaţiei să crească până la alegeri, pentru a justifica în faţa românilor de ce şi cum au condus ţara. Dacă marţi-seară nu l-ar fi luat direct de sub plapumă, pe Lucian Bode ca să-l pună ministru la Economie, că nu aveau pe cine după renunţarea Andreei Vass, am fi putut să spunem că s-au pregătit de schimbare. Cred că nici premierul Boc nu ştia când va demisiona şi nici greii din PDL nu ştiau că premierul, preluând partidul, îi va scoate din fotoliile de miniştri.

Dacă l-au scos, atunci şi el i-a mazilit. De când preşedintele Băsescu i-a cerut ca prim obiectiv premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu să crească nivelul de trai al oamenilor, adică să crească salariile şi pensiile, toată lumea vorbeşte numai despre acest lucru. Ca să se întâmple, trebuie să existe creştere economică pentru ca bugetul să aibă bani de unde să dea. Ca să scoţi mai mulţi bani din economie trebuie să vii cu un program de măsuri, astfel încât economia şi firmele să producă mai mult. Şi citim în pagina 3 a ceea ce miercuri se spunea că este programul de guvernare Ungureanu ce înseamnă măsuri pe termen scurt: "inventarierea oportunităţilor de investiţii şi promovarea activă a acestora; stimularea sănătăţii şi performanţei mediului de afaceri autohton; menţinerea atractivităţii investiţionale a României în condiţiile reducerii semnificative a fluxurilor investiţionale globale ca urmare a crizei, crearea de locuri de muncă şi protejarea intereselor economice ale populaţiei - puterea de cumpărare, capacitatea de rambursare a creditelor bancare şi asigurarea securităţii sociale", iar ultima măsură era "reducerea decalajelor de competitivitate în raport cu UE prin stimularea investiţiilor în cercetare dezvoltare, astfel încât să fie valorificat potenţialul intelectual al poporului român".

Deci din aceste măsuri, bineînţeles mai erau şi altele, guvernul Ungureanu trebuie să facă rost de cel puţin 1 mld. euro pentru a majora salariile şi pensiile cât de cât.

Premierul Ungureanu ştia din decembrie că va fi clar prim-ministru, PDL avea pe masă lista noilor membri, exista un program de guvernare aplicat cu măsuri concrete şi nu mai trebuia decât să se apuce de treabă, ca să producă banii necesari creşterii nivelului pensiilor şi salariilor.

În trei ani de când a ocupat Palatul Victoria, premierul Boc cu tot guvernul şi având tot timpul de pe lume nu a reuşit să oprească prăbuşirea investiţiilor străine. După trei ani şi după ce premierul Boc a plecat, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus marţi că această cădere economică a României din ultimii ani se datorează căderii investiţiilor străine de la 16 miliarde la 2 miliarde de euro. Iar economia internă nu avea capacitatea de a înlocui acest lucru.

Până când premierul Ungureanu va inventaria oportunităţile de investiţii îi va trece mandatul. Şi până când va găsi modalităţi în România de valorificare a potenţialului intelectual al poporului român, încă 100.000 de oameni vor pleca.

Dacă te declari pregătit să preiei funcţia de prim-ministru, atunci trebuie să ai şi în prima lună măsurile concrete prin care poate fi stimulată activitatea economică, nu platitudini care se dau copy şi paste în fiecare program de guvernare încă de pe vremea lui Petre Roman şi a lui Iliescu. Toţi liderii politici au vrut să valorifice şi să stimuleze potenţialul intelectual al poporului român. Acum este rândul premierului Ungureanu cu al său cabinet de lupi tineri, competenţi şi profesionişti, care au fost luaţi de sub plapumă şi puşi miniştri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO