Opinii

"Lume, lume, am Petrom de vânzare. Ieftin şi bun. Numai acum puteţi să cumpăraţi acţiuni la cel mai profitabil monopol!"

"Lume, lume, am Petrom de vânzare. Ieftin şi bun. Investiţi aici! Numai acum puteţi să cumpăraţi acţiuni la cel mai profitabil monopol!

Autor: Cristian Hostiuc

17.07.2011, 20:06 7849

Aşteptând metroul mă uit şi pe ecranele unde rulează reclame,informaţii istorice, ştiri din sport, entertainment etc. Printre ceau mai făcut Gigi, Borcea, Steaua, Dinamo, Bianca Drăguşanu, Bote,cine a fost Rembrandt, cine s-a mai născut astăzi acum 100 de ani,aflu de câteva zile că are loc cea mai mare mare ofertă publică devânzare de acţiuni către public din istoria Bursei şi a României.Statul, Băsescu, guvernul Boc, Ministerul Economiei vinde 9,8% dincea mai mare companie românească, Petrom, care anul trecut, înplină recesiune, când toată economia îşi număra datoriile şirestanţele la bancă, obţinuse 520 de milioane de euro profit.

O reclamă la oferta Petrom, un anunţ de informare, cum vreţi,care rulează, mai puţin de 1 minut, şi după aceea vin ştirile dinshowbiz.

De o săptămână se vând/subscriu acţiuni la Petrom. Într-unanonimat total. Cu excepţia celor care sunt pe Bursă, 3.000-4.000de investitori activi, a celor 1.000 de brokeri, a BVB, a CNVM, acelor 5 membri din comisia de privatizare, a premierului Boc, aziariştilor care scriu despre acest subiect (o colegă îmi spunea cădacă nu ar fi lucrat la ZF să audă cum vorbim în redacţie despreacest subiect, sigur nu ar fi ştiut), a câtorva investitori de pela Londra şi Varşovia, în rest este o linişte totală.

Cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni către public dinistoria României, la cea mai mare companie şi cea mai profitabilă,o operaţiune care ar trebui să ţină capul de afiş al acestor zile,să se vorbească despre ea la supermarket, la piaţă, la colţulstrăzii, să curgă întrebări la Băsescu, Boc, la Guvern, la Bursă,la ziare, la brokeri se desfăşoară într-o linişte deplină. Ca şicum nu ar exista. Bine, mai este şi varianta OTV, unde afli că Boc,Băsescu, Udrea, cei aflaţi la putere, vând pe nimic Petromul şidacă Dan Diaconescu ajunge la putere toţi cei responsabili devânzare vor plăti cu puşcăria.

De vreun an premierul Boc şi preşedintele Băsescu predicăvânzarea pe Bursă a acţiunilor statului la câteva companii mari -Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Ca să se dezvoltepiaţa de capital şi să atragă investitori, de toate naţiile, şiromâni şi străini, cu mii de euro sau cu zeci de milioane de euro.Probabil că liderii noştri politici au citit ceva despre faptul căaşa a făcut Polonia şi a avut creştere economică, iar toată Europao dă ca exemplu pozitiv. Nu ca pe România, unde Guvernul se chinuiede trei ani să scoată economia din recesiune, iar toţi străiniiaşteaptă întâi rezultatele macroeconomice şi rapoartele analiştilorînainte să reînceapă investiţiile.

Iar acum, când Guvernul a dat drumul la cea mai mare ofertăpublică de vânzare de acţiuni, nu de acum , ci din toată istoriaRomâniei, nici premierul, nici preşedintele, ca să nu mai vorbim deministrul finanţelor sau al industriilor, nu ies în faţă să opromoveze. Nimic. Iar în joc sunt între 500 şi 600 de milioane deeuro. Dacă ar fi o companie de mâna a treia aş mai zice. DarPetrom, cu profit de jumătate de miliard de euro şi un monopol realal preţului benzinei? Nu ştiu câţi îşi mai amintesc, dar GuvernulNăstase a vândut poporului o himeră, Dracula Park, şi a strânscâteva milioane de euro. A bătut din tobă, a dat din gură, a spus opoveste, a atras atenţia. Acum când Boc are şansa să vândă cevareal, palpabil, nu hârtii ca Năstase, nu se aude niciun cuvânt.

Iar consorţiul de vânzare a acţiunilor - ruso, româno, elen - înafară să spună peste tot că statul, adică guvernul Boc, trebuie săvândă la discount dacă vrea să aibă succes, prin altceva nu s-aremarcat. Pentru şeful băncii de investiţii ruseşti Renaissance,neozeelandezul Steven Jennings, care trebuie să vândă Petrom, unuldin lucrurile importante este ca vânzarea Petrom să ajungă pe primapagina din Financial Times. Păi el o să spună că succesul Petrom ise datorează lui, va ieşi cu poza, iar cei care conduc România şicei care vând vor fi citaţi cu câte o propoziţie.

Pentru Boc şi Băsescu ce este important? Să vândă acţiunilePetrom în anonimat, să nu ştie nimeni de acest lucru? Să vândă unorfonduri de investiţii pentru ca pachetele să fie blocate în sertarcu anii, iar pe piaţă să se tranzacţioneze firimiturile? Păi aşa eşi acum. Cu ce vine nou oferta? Cu ce este diferit Năstase faţă deBoc? Măcar atunci am vândut Petromul pentru integrarea europeană.Dar acum, dacă nu-ţi atragi cetăţenii în această ofertă pentru ce ofaci ?

Ai noştri nu au învăţat nimic de la polonezi, cum auvândut/privatizat pe Bursă ca să scape de gura FMI şi a străinilorşi cum au păstrat controlul. Ideea unei oferte publice către publicşi în special către cetăţenii ţării este să le vinzi acţiuni careau şanse să crească pentru ca ei să mai câştige nişte bani când levor revinde în piaţă. Aşa au făcut polonezii. Şi-au promovat pestetot propriile companii ( inclusiv în România), au spus poveştidespre ele, despre cât de frumoase sunt, au vândut apoi 10-30% dinele, au oferit un discount către investitorii mici, au făcut totposibilul să-i determine să investească, şi nu banii din bănci, cicei de la saltea, au fost transparenţi, şi au reuşit. Ulterioracţiunile au crescut la Bursă, micii investitori au câştigat 30-40%sau şi-au dublat banii, au căpătat încredere să investească şi înalte companii şi aşa a ajuns Polonia centrul financiar al Estului.Iar fondurile noastre de pensii se duc să investească acolo, căaici, în România, nu au în ce.

La noi, brokerii care intermediază oferta Petrom sunt anonimi.Nu pentru lumea mică a pieţei de capital, ci pentru public. Nuatrag atenţia, nu fac breaking news-urile, nu ies în piaţă săstrige: "Lume, lume, am Petrom de vânzare. Ieftin şi bun. Investiţiaici! Numai acum puteţi să cumpăraţi acţiuni la cel mai profitabilmonopol!"

Dar în loc de acest lucru avem cel mai secretos anonimat devânzare. Ca şi cum nu ar fi către public. Iar premierul nu ştiece-l aşteaptă după această ofertă publică: dacă va eşua, publiculîi va mai bate un cui în coşciugul politic, dacă va vinde şiacţiunile se duc către fondurile de investiţii, atunci va fi acuzatcă a vândut pe ascuns, la înţelegere, că e Năstase 2. Mai ales cănu se publică în fiecare zi cât s-a subscris.

Lume, lume, mai e o săptamînă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO