Opinii

Mircea Geoană, Aspen: România - poarta Europei

Mircea Geoană, Aspen: România - poarta Europei

Autor: Mircea Geoana

17.06.2014, 00:02 1125
Întreaga istorie a României a fost determinată de geopolitică şi de jocul dintre marile puteri. Aşa s-a născut România modernă, România Mare, aşa am reuşit să fim astăzi membri ai NATO şi ai UE. Dar ceva este fundamental diferit de această dată. Pentru prima oară în istoria noastră, România are garanţii reale, certe şi durabile de securitate. Niciodată nu am fost mai relevanţi strategic, iar geografia noastră mai valoroasă. Prin redeşteptarea apetitului său imperial şi de dominaţie, Rusia ne creează o reală dificultate, dar şi o imensă oportunitate. Astăzi, România poate deveni pentru regiunea noastră ceea ce Polonia, Israelul sau Coreea de Sud reprezintă pentru alte zone critice ale lumii pentru interesele americane şi occidentale.

Şi mai este ceva profund diferit. Niciodată lumea nu s-a schimbat atât de rapid din punct de vedere geopolitic, dar şi economic şi tehnologic. Cărţile de influenţă se reîmpart, clasamentele ierarhiei mondiale se refac, nou-veniţii îi dau la o parte pe cei care nu se adaptează. Centrul economic al planetei s-a mutat din Oceanul Atlantic pe Noul Drum al Mătăsii, unde România ocupă un loc central.

De aici derivă marea şansă a României: de a evada de a periferie şi de a deveni Poarta Europei între lumea occidentală şi spaţiile euroasiatice şi ale Orientului Mijlociu.Ceea ce preşedintele Bush prevestea la Bucureşti şi părea că s-a stins la fel de rapid ca şi curcubeul din Piaţa Revoluţiei, se transformă astăzi dintr-o metaforă strategică într-o şansă la îndemâna noastră: România poate deveni acel „Bridge to the East“, acea Poartă între Est şi Vest, Nord şi Sud. Aflată la răscrucea drumurilor şi la cea a timpurilor, România poate fi dovada vie a legilor eterne ale economiei:  acolo pe unde trec mărfurile, oamenii şi ideile, în cazul nostrum înspre şi dinspre Europa, vin şi bunăstarea, progresul, civilizaţia. Pentru că nu există securitate naţională fără o economie puternică, fărăi nstituţii puternice, fără asanarea corupţiei.

Acesta este sensul proiectului România- Poarta Europei (Romania Gateway), lansat de Institutul Aspen şi îmbrăţişat de Guvernul României, BNR şi ansamblul instituţiilor statului român. O echipă de elită formată din principalii decidenţi guvernamentali şi profesionişti din mediul privat şi academic lucrează cot la cot, identificând sectoarele şi subsectoarele economice cu celmai mare potenţial, dar şi obstacolele care stau încalea atingerii potenţialului nostru real de creştere şi dezvoltare. Opinia este unanimă, iar soluţiile sunt la îndemână: România poate ajunge la ritmuri de creştere pe baze sănătoase de cel puţin 5% pe an, timp de cel puţin un deceniu. Un nou model de creştere, bazat pe folosirea locaţiei noastre geografice, a identificării unei noi generaţii de investiţii străine, exporturi cu mai mare valoare adaugată pe pieţe diversificate, utilizarea integrală a fondurilor europene şi folosirea economisirii interne pentru finanţarea economiei. Toate conducând către locuri de muncă mai numeroase şi de mai bună calitate, la crearea unei reţele dense şi flexibile de IMM-uri şi la inversarea tendinţelor de emigrare şi decline demografic.

România - Poarta Europei înseamnă transformarea noastră în principalul nod economic, comercial, logistic, industrial, agricol, energetic ?i de IT al regiunii, devenind în 10 ani de creştere cu 5%/an a doua economie a regiunii după Polonia, depăşind ţări precum Grecia, Cehia sau Ungaria. Cu un PIB de peste 230 miliarde de euro, România va trece de pe poziţia 53 pe locul 30 în topul economiilor dezvoltate, atingând 77% din media UE faţă de 50% astăzi, făcând astfel saltul decisive către lumea dezvoltată.

În echipa noastră de proiect, Gateway Unit, nu încercăm să redactăm noi strategii, de care România nu duce lipsă. Încercăm să îmbinăm viziunea cu eficienţa, identificând proiecte finanţabile, ce fac sens economic, solide şi transparente din punct de vedere juridic, utile din punct de vedere social. Încercăm să propunem soluţii pentru pregătirea forţei de muncă pentru nevoile economiei reale şi să inovăm în zona finanţării economiei prin pregatirea unor metode şi vehicole moderne, cum ar fi crearea unui fond de private equity pentru investiţii pentru energie şi infrastructuri,  după model polonez,  a unei bănci de dezvoltar epentru IMM-uri, aşa cum au făcut recent Franţa sau Brazilia, sau a primelor BOT din economie.

La Institutul Aspen, lucrăm de mai bine de trei ani la acest proiect. ?tiu că momentul politic intern nu este dintre cele mai prielnice pentru construcţie. Însă, a lăsa să treacă pe lângă noi cea mai importantă fereastră de oportunitate din întreaga istorie modernă a Românie iar fi o greşeală de neiertat. Fie intrăm cu curaj prin Poarta pe care istoria ne-o deschide, fie vom continua să bâjbâim prin alei lăturalnice sau drumuri înfundate. Versul din imnul naţional: „Acum ori niciodată!“ a fost scris pentru astfel de momente de răscruce. Părinţii noştri fondatori au ştiut ce trebuie să facă în astfel de momente. Sper să ştim şi noi!

Mircea Geoană este preşedinte Aspen România, înalt reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice strategice şi diplomaţie publică

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO