Opinii

Nawaf Salameh, Alexandrion: Prima Casă şi-a făcut treaba. Când vedem Primul Hectar?

Nawaf Salameh, Alexandrion: Prima Casă şi-a făcut...

Autor: Nawaf Salameh

08.02.2016, 12:22 1656

Atunci când băncile au lansat creditul pentru Prima Casă, menit ca un ajutor pentru tinerii care, altfel, ar fi avut prea greu sau deloc acces la creditele clasice ipotecare, toată lumea l-a primit cu braţele deschise. Destul de repede, piaţa achiziţiilor imobiliare s-a dezgheţat, s-a echilibrat raportul proprietari-chiriaşi şi toată lumea era fericită. Băncile dădeau credite, dezvoltatorii imobiliari prindeau curaj să înceapă proiecte noi, iar populaţia îşi vedea cu ochii visul de a deţine o locuinţă.

Ca om de afaceri, am considerat însă mereu că, pentru tineri, cel puţin, visul şi obiectivul cel mai important ar trebui să fie nu cel de a avea o casă sau o maşină sau un job de câteva mii de euro, ci acela de a avea propriul business, propriul generator de valoare adăugată. Astăzi, după mai bine de 21 de ani de la fondarea Alexandrion Grup România, pot să spun că oportunităţile pentru aceşti tineri sunt nenumărate şi se deschid în faţa lor cu o uşurinţă pe care poate nici nu o pot bănui.

Agricultura este una dintre aceste direcţii, care permit o dezvoltare spectaculoasă pe termen lung. Citeam zilele trecute un articol despre problemele pe care le întâmpină cei care vor să facă pomicultură şi legumicultură, despre faptul că nu există centre de colectare sau că micii investitori în acest domeniu sunt descurajaţi de sistemul de impozitare. Din punctul meu de vedere, problema cea mai spinoasă este alta – anume că pentru tinerii care observă oportunităţi reale în acest sector este foarte greu să contracteze un credit, fără să aibă experienţă în business sau un business plan făcut ca la carte. Îmi este încă greu să înţeleg cum o bancă acordă destul de uşor zeci de mii de euro, pe 30 de ani, pentru o locuinţă, dar nu are încrederea sau deschiderea să acorde jumătate din aceeaşi sumă pentru investiţii.

Conceptul de „Prima Casă” replicat în agricultură, sub forma unui eventual „Prim Hectar” nu sună deloc rău şi ar putea fi un foarte bun start pentru viitoarea clasă antreprenorială, de care România are atât de mare nevoie. Tot într-un articol recent citeam despre deficitul de manageri pe care îl are economia noastră, deficit pe care eu însumi în confirm, îl condiţii în care avem deschise de peste un an poziţii de management pentru care nu găsim un candidat eligibil. Dacă lipsa managerilor se simte, a antreprenorilor este şi mai acută, iar acest lucru trebuie schimbat cât mai repede! Ca să poată începe pe acest drum, au nevoie de parteneri şi apoi, odată găsită finanţarea, au nevoie de stabilitate, pentru că aceasta este încă o problemă de care se lovesc legumicultorii şi pomicultorii. Politicile de preţuri nu sunt reglementate, fluctuaţiile sunt arbitrare, iar piaţa se află la un nivel absurd de liberalizare, care dăunează întregului circuit comercial şi care afectează, la scară largă, atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii.

Agricultura este, din păcate, în continuare un sector anarhic pentru cei care vor să cultive şi altceva decât cereale şi problema este că tocmai de aceştia am avea atât de mare nevoie astăzi!

 

Nawaf Salameh este fondatorul şi preşedintele Alexandrion Grup România, cel mai mare producător de băuturi spirtoase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO