Opinii

Nu se justifică în niciun fel amânarea problemei grave a creditelor în franci elveţieni. Creditele în franci elveţieni ale românilor se ridică în prezent la 5,8 miliarde de lei

Nu se justifică în niciun fel amânarea problemei grave...

Autor: Andreea Paul

29.09.2016, 17:41 865

Nu se justifică în niciun fel amânarea dezbaterilor tehnice din Comisia de Buget, Finanţe şi din Comisia Juridică pentru a tranşa într-un fel sau altul problema gravă a românilor creditaţi în franci elveţieni, de care principali vinovaţi se fac BNR şi instituţiile de credit care au profitat de lipsa de educaţie financiară a populaţiei. Aşadar, săptămâna viitoare este esenţială dezbaterea temei în comisiile reunite din Camera Deputaţilor. În acest sens, a fost creat un grup tehnic de lucru, pe care am fost desemnată să îl coordonez.

Principalele borne-reper ale acestei dezbateri tehnice: câţi creditaţi sunt afectaţi?

La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate în franci elveţieni acordate populaţiei s-a situat la 5,8 miliarde de lei, diminuându-se semnificativ faţă de 7,6 miliarde de lei la finalul anului 2015. Aceste credite reprezintă aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real şi aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populaţiei (iunie 2016).

Din perspectiva structurii pe destinaţii, creditele pentru locuinţe au o pondere de 48% din total şi creditele pentru consum de 52%.

Rata creditelor neperformante în franci elveţieni acordate populaţiei se situează la 33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 46%. Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu înregistrează întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile.

Creditele de consum cu garanţii ipotecare şi alte tipuri de credite au o rată a creditelor neperformante mai ridicată comparativ cu creditele ipotecare şi pentru investiţii imobiliare.

Aproximativ 90% din creditele în CHF au fost acordate în perioada 2005-2009:

– Valoarea totală a sumei acordate pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007- 2009 este 9,2 miliarde de lei, respectiv 4,2 miliarde CHF (la cursul istoric la momentul acordării).

– Valoarea totală a sumei de rambursat pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007-2009 este de aproximativ 6,6 miliarde de lei, respectiv 1,6 miliarde CHF, din care valoarea principalului este de 4,6 miliarde de lei, respectiv 1,14 miliarde CHF (la cursul de la sfârşitul lunii mai 2016).

Potrivit datelor BNR, în perioada ianuarie 2015 – august 2016 s-au făcut aproape 57.300 de solicitări de soluţionare a creditelor, din care:

– 31.270 pentru operaţiuni de conversie şi

– 26.028 pentru operaţiuni de restructurare.

Dintre acestea, au fost soluţionate 33.528 de solicitări, din care:

– 24.391 prin conversie şi

– 9.137 prin restructurare.

Impactul financiar a trei scenarii de conversie a creditelor în valută

Simulările pe baza a trei scenarii privind cursul la care ar avea loc conversia creditelor în CHF, EUR şi USD către persoanele fizice, pornind de la ipoteza conversiei făcute numai în cazul creditelor pentru care cursul la care s-ar face conversia este mai redus decât cursul existent la data efectuării conversiei (conversia aduce un beneficiu economic debitorului), arată că:

1. În cazul conversiei creditelor la cursul existent la data acordării acestuia ar conduce la un cost de aproape 6 miliarde de lei pentru instituţiile de credit. Pierderile provin în special din conversia portofoliilor de credite denominate în euro (având o proporţie ridicată în totalul creditelor acordate populaţiei (40% în luna iunie 2016), la care se adaugă impactul determinat de portofoliile acordate în franci elveţieni. Un număr total de 286.917 de credite ar fi convertite în acest scenariu, din care 29.271 credite denominate în CHF. Mai apar apoi problemele legate de reducerea indicatorului de solvabilitate sub pragurile minime pentru unele instituţii bancare.

2. Conversia creditelor la cursul existent la data acordării acestora, majorat cu 20%, ar fi de aproximativ 2,5 miliarde lei. Cea mai mare parte a pierderii ar fi generată de portofoliul de credite denominate în CHF: aproximativ 1,8 miliarde lei, ca urmare a deprecierii semnificative a acestei monede în raport cu moneda naţională de la momentul acordării acestor credite. Numărul total de credite care ar fi convertite în acest scenariu este de 115.947, din care 27.213 credite denominate în CHF.

3. Conversia unui credit la cursul mediu calculat de la data acordării acestuia până la data conversiei ar conduce la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde lei. Aceasta este generată aproximativ în mod egal de portofoliul de credite denominate în CHF şi portofoliul de credite denominate în EUR.

Poziţiile instituţiilor statului sunt diferite, în sensul că ANPC susţine propunerea conversiei creditelor denominate în CHF în moneda naţională la un curs mediu, calculat de la momentul acordării creditelor şi până în prezent – varianta care vine în sprijinul şi protejează interesele debitorului, în timp ce MFP şi BNR se opun.

BNR consideră inoportună aplicarea unui curs administrativ, încurajând identificarea de soluţii bazate pe acorduri bilaterale între bănci şi creditori. Acestea însă nu au funcţionat în multe cazuri şi nimeni nu a explicat încă cum a fost posibilă creditarea cetăţenilor în România într-o monedă pe care niciunul dintre cei creditaţi nu a văzut-o, nu a existat efectiv în instituţiile bancare, totul fiind raportat exclusiv scriptic.

Iniţiative similare în alte ţări UE

O iniţiativă similară a fost adoptată de Croaţia, care permite conversia în euro a creditelor denominate în CHF, la cursul din data acordării. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare echivalentă de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. BCE a avut poziţii critice faţă de această lege, iar Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement cu privire la această lege.

În Ungaria, băncile au fost obligate prin lege să facă conversia împrumuturilor pentru locuinţe acordate populaţiei în CHF în moneda naţională impunând totodată limite maximale pentru rata dobânzii aplicate la creditele rezultate în urma conversiei. Estimările arată că băncile pierd aproximativ 400 milioane de USD pe an, ca urmare a diminuarii veniturilor din dobânda rezultată din aceste conversii. De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a pus la dispoziţia băncilor o sumă de aproximativ 9 miliarde euro din care băncile au utilizat aproximativ 8 miliarde euro. CE a lansat, de asemenea, procedura de infringement cu privire la legislaţia privind conversia creditelor denominate din CHF în forinţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO