Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Nu ştiu cui îi este dator în PSD sau USL, dar premierul Ponta le este dator generaţiei lui şi unui dezvoltator de jocuri să nu-i mai plimbe pe la ghişeu

21 oct 2012 Autor: Cristian Hostiuc

Miercuri spre seară, în timp ce Victor Ponta şi Crin Antonescu turnau un nou episod din războiul cu Traian Băsescu, de data asta pe Arena Naţională, în faţa a 70.000 de români înfometaţi, unii la propriu (90%), iar ceilalţi înfometaţi de putere, într-o sală de la Marriott şase producători de jocuri discutau la ZF Digital despre ce mai este nou în lume sau despre ce se mai joacă în România. În timp ce Victor Ponta spunea că "Băsescu este ultimul comunist şi securist al Europei", iar Antonescu ţipa că "în Europa, fără popor eşti nimic sau o slugă", unul dintre cei mai tari români, producător de jocuri, avea o dorinţă simplă, pentru care spune că a făcut şi o fundaţie: să nu mai plătească taxele la stat stând la coadă sau mergând cu discheta şi stând tot la coadă, ci pe online, simplu, ca într-o ţară de secolul XXI.

În tot discursul lui de pe Arena Naţională, premierul Victor Ponta, care îşi doreşte să rămână la Palatul Victoria şi după alegerile din decembrie, nu a vorbit deloc despre cozile de la Ministerul Finanţelor, pe care guvernarea PDL le-a lăsat moştenire şi despre cum guvernarea lui de patru ani poate să le facă viaţa mai uşoară tuturor celor care plătesc taxe şi impozite. Cei 70.000 de oameni, în frunte cu căpeteniile lor, care stăteau ca nişte vulturi în costum, gata să atace ce a rămas de la ceilalţi, aşteaptă de la Ponta să le împartă banii strânşi de la cei care plătesc taxe şi impozite, fie prin asistenţă socială, fie prin salarii sau pensii mai mari, fie prin contracte date de la bugetul de stat către clientela de partid.

E bine să nu-i iertăm şi să nu-i lăsăm în Parlament pe Igaş, pe Anastase sau pe Udrea, dar ce facem cu plata mai uşoară, fără să stai umil la ghişeu, ca să plăteşti taxele şi impozitele?

Ponta, 40 de ani, cel mai tânăr premier al României, nu este dator generaţiei lui Ion Iliescu. Dar îi este dator generaţiei lui, ca să schimbe lucrurile în administraţie, ca să digitalizeze România, să facă viaţa mai uşoară celor care apelează la serviciile statului şi, în final, să spună unde vrea să ducă ţara şi cum o va lăsa peste patru ani. Dacă Băsescu a adus numai dezbinare şi ură, iar PDL-ul a prăduit tot, aşa cum susţine USL-ul, atunci generaţia lui Ponta, care lucrează de ani buni cu ţinte de buget şi targeturi de îndeplint, vrea să ştie unde o va duce guvernarea USL. E bun şi votul negativ, ca să nu mai fie PDL şi Băsescu la putere, dar acel producător care face jocuri ar vrea să ştie înainte când nu va mai pierde timp pe la ghişeele Ministerului de Finanţe. Şi ca el sunt mulţi antreprenori şi oameni de afaceri.

Andrei, Bogdan, Alex, Mihai şi Costin lucrează în industria IT şi fac jocuri. Unii dintre ei au propriile firme de 5- 20 de angajaţi şi sunt acolo, aproape în vârful industriei mondiale de jocuri. Unul dintre ei a fost pe scenă când Apple a prezentat iPhone 4S. Pe cei cinci i-am întrebat la ZF Digital de ce mai sunt în România? Mă gândeam că dacă eşti tare în IT, trebuie să fii în America, în Silicon Valley. De ce să te lupţi în jungla economică, socială şi politică din România, unde, dacă faci bani pe mintea ta eşti devalizat apoi prin serviciile oferite de stat, începând de la sănătate până la infrastructură? Ce speranţe poţi să ai de progres digital, când problema la vârful administraţiei se pune nu să plăteşti mai uşor, ci cum facem ca sistemele informatice achiziţionate să fie cât mai scumpe şi cât mai complicate, pentru ca şpaga să fie cât mai mare? Ştiţi ce au răspuns cei cinci: de ce să plecăm din România? Unul dintre ei a fost plecat doi ani şi s-a întors. E ţara noastră şi credem că putem face lucruri şi de aici. I-am întrebat câţi citesc ştirile politice. Toţi. Ce aşteptări au de la politicieni, că vin alegerile? Nicio aşteptare, pentru că sunt siguri că nu îi pot schimba. Dar unul dintre ei a ales să lupte, făcând o fundaţie pentru îmbunătăţirea plăţii taxelor. În timp ce o treime din sumele din contractele cu statul pleacă din ţară, în conturi din Elveţia, în maşini de lux care umplu până la refuz parcarea cluburilor de fiţe, în costume, pantofi şi poşete de la 5.000 de euro în sus, mai sunt şi unii care fac o cauză din problemele curente ale cetăţenilor şi antreprenorilor - cum poţi să plăteşti taxe mai simplu? Nu ştiu pentru ce motiv Gigi Becali este pus pe lista USL-ului, că nu l-am auzit vreodată luptându-se şi făcându-şi o cauză din îmbunătăţirea plăţii taxelor la buget. Probabil că lucrând cu cash-ul în faţa camerelor, plata online îi este total străină. Şi atunci de ce unul din generaţia lui Ponta sau de mai jos l-ar vota?

Înainte să împartă de la buget ajutoare sociale ca să mărească pensiile şi salariile cu 50 sau 100 de lei, premierul Ponta ar trebui să-şi facă o cauză din a lupta pentru cei care plătesc aceste taxe şi impozite, pe care el le împarte ulterior. Sau, înainte să şteargă datoriile la CFR sau la alţi mamuţi de stat, poate ar trebui să se îngrijească de restructurarea lor, să nu-i mai lase pradă înfometaţilor din partid pentru a nu lăsa factura de plată generaţiei lui sau generaţiilor de după el.

Acel producător de jocuri nu-i cere lui Ponta contracte cu statul, nu-i cere să îl pună pe liste la alegeri, nu se bate la sânge pentru un post în administraţie de 1.000 de lei pe lună (250 de euro), ci vrea doar să nu mai meargă să stea la ghişeu. Atâta lucru ar putea să facă Victor Ponta pentru generaţia lui, pentru o generaţie care nu vrea să plece din România, pentru o generaţie care are o valoare adăugată pentru economie extrem de ridicată, pentru o generaţie care aduce mai mult ca imagine în lumea corporatistă mondială decât toată clasa noastră de politicieni. Să fii dezvoltatorul unei aplicaţii care să ruleze pe iPhone sau cine ştie pe ce dispozitiv folosit de sute de milioane de oameni înseamnă mai mult pentru România decât să îţi faci un titlu de glorie spunând că Băsescu este ultimul comunist şi securist al Europei sau că, în Europa, fără popor eşti nimic sau o slugă. Aceste propoziţii, din partea noilor lideri politici, nu aduc mai multe locuri de muncă, mai multe investiţii sau o Românie digitală.

Victor Ponta ar fi trebuit să fie sâmbătă şi duminică la Turbohalle, în Militari, la cel mai tare concurs de gaming organizat vreodată în România, ca să-i întrebe şi pe ei, oameni ai secolului XXI, ce să facă pentru ei şi pentru România atunci când va prelua puterea pentru patru ani, după alegerile din decembrie. Spre exemplu, guvernul britanic a angajat-o pe şefa Facebook Europa să-i facă un Silicon Valley la Londra.

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, Victor Ponta
, ZF Digital
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 4 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (4):
serban mrejeriu - 22 octombrie 2012, 10:55

Imi place foarte mult acest articol. Pune punctul pe I!!

Serban Cristian - 22 octombrie 2012, 09:50

Buna ziua.
Nu v-ati saturat sa vorbiti numai despre IT-isti? Cat de greu le este saracilor, cu 2000E/luna, sa stea la coada si sa plateasca o cotizatie minuscula?!
De ce nu vorbiti si despre ceilalti tineri, care lucreaza in alte domenii si au venituri mai mici dar contribuie la buget, poate, mai mult decat un IT-ist.
De ce trebuie sa-i plangeti pe cei care au iar de restul tinerilor din tara asta sa nu spuneti nimic.
Contributia platita de mine si de firma pentru mine este de 700E/luna si 8400E/an. Unde se duc acesti bani ca nu am beneficiat de nimic din partea statului?

stefan - 22 octombrie 2012, 09:22

Din pacate asta este tara in care traim, iar cei 70 de mii de pe stadion nu erau mai departe in gandire de cei care i au adus acolo. Electoratul USL e cam strain de mouse, de internet si de platit taxe. Ei sunt cei care consuma taxele platite de noi. Cati dintre cei care muncesc in sectorul privat puteau sau si ar fi luat o zi din concediu pentru a merge pe stadion? Nimeni, sau sub 1%.... deci acolo au fost numai cei din sistemul public, sau cei care nu lucreaza, ori lucreaza in afacerile oamenilor de la USL. Apropo de taxe... am platit taxa de poluare .... am mers la ANAF sa depun documentele ... mi s-a spus sa revin peste 2 zile. Am revenit peste 1 saptamana si mi s-a spus ca nu se gasesc actele depuse. La insistentele mele s-a calculat taxa pe loc (dar am mai depus un set de documente). Am pierdut 2 zile ca sa platesc 1027 lei. Concluziile le trageti voi :)))

stefan - 21 octombrie 2012, 21:38

frumos articol ,cu oameni ca dvs.Romania mai are viitor!
bafta multa si putere de munca!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide