Opinii

Oameni condamnaţi şi cercetaţi penal, traseişti şi lepre. De ei depinde moartea sau supravieţuirea guvernului Ungureanu

Oameni condamnaţi şi cercetaţi penal, traseişti şi lepre. De ei depinde moartea sau supravieţuirea guvernului Ungureanu

Autor: Iulian Anghel

17.04.2012, 16:42 4413

O cincime dintre deputaţii români au schimbat tabăra în ultima legislatură. Parlamentari condamnaţi penal fac legi şi votează legi.

Opoziţia depune mâine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului - prima pe care o va înfrunta Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă ai vrea să cântăreşti şansa ei de reuşită sau de eşec, demersul nu poate fi decât aproximativ.

Teoretic, opoziţia ar mai avea nevoie de 19 voturi pentru a trimite Guvernul Ungureanu în istorie. Practic, nici puterea şi nici opoziţia nu ştiu pe ce se bazează. Între cei care vor vota se numără senatorul Cătălin Voicu care a stat în închisoare un an şi patru luni şi a cărui proces de corupţie şi trafic de influenţă continuă. Voicu este încă membru al grupului parlamentar PSD din Senat, potrivit paginii oficiale a instituţiei. Între cei care, teoretic, ar mai putea vota, prin corespondenţă eventual, se numără deputatul Mihail Boldea, aflat în arest pentru mai multe infracţiuni. Vor vota aproape sigur deputatul, acum independent (fost PNL), Dan Ilie Morega, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie, dar şi deputatul Dan Păsat, fost PNL, actualmente PDL, după cum reiese din cv-ul său postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Păsat, arestat o vreme, este cercetat pentru şantaj.

Aceşti oameni continuă să voteze legi şi, iată, au posibilitatea, prin votul lor, să menţină la putere guverne sau să le răstoarne.

Parlamantul este instituţia care ar trebui să aibă cea mai mare încredere a noastră. Oamenii amintiţi mai sus nu sunt oglinda Parlamentului, instituţia legislativă supremă. Dar ce spuneţi despre următoarea statistică?

De-a lungul ultimilor trei ani, din grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor au plecat 31 de deputaţi, ceea ce înseamnă 34% din actuala componenţă a acestui grup parlamentar. De la PNL au plecat 20 de deputaţi - 35% din componenţa actuală a grupului. De la PDL au plecat 15% din structura actuală a grupului- 18 deputaţi. Ţi-ar lua o săptămână să le urmăreşti traseul - venit, văzut, plecat, întors din nou, plecat din nou. Iată cazul deputatului cercetat penal, Dan Păsat, aşa cum consemnează datele publice de la Camera Deputaţilor: Grup parlamentar PNL - până în octombrie 2009; Grup parlamentar PDL - din octombrie 2009 până în noiembrie 2009; Grup parlamentar PDL din februarie 2010 până în prezent.

Dacă îi întrebi pe cei din PDL despre ce este vorba, îţi vor spune că Păsat este "autosuspendat" din partid până i se lămureşte problema personală. Dar Păsat continuă să facă parte din grupul parlamentar al PDL şi să voteze ca atare. Premierul Ungureanu care vrea să aducă, susţine el, înnoirea în viaţa publică este sprijinit în Parlament de Dan Păsat. La fel de bine cum soarta lui depinde de votul senatorului Voicu pe care PSD nu-l aruncă la coşul de gunoi pentru că ţine morţiş să câştige majoritatea în Senat.

Este incredibilă uşurătatea cu care un om inteligent cum este Titus Corlăţean, senator PSD şi preşedintele celei mai distinse comisii a Senatului - Comisia de politică externă - judecă lucrurile (într-un interviu la RFI România): avem semnături pentru moţiunea de cenzură şi de la parlamentarii puterii! Păi stimate domn, dacă le aveţi de la Dan Păsat nu mă interesează. De altminteri, PNL şi PSD au spus-o: USL are uşa deschisă pentru cei care trădează doar până la votul moţiunii de cenzură. Cu alte cuvinte, mită politică pe faţă.

PSD susţine că va interzice traseismul politic, odată venit la putere: cine părăseşte partidul pierde mandatul. O minciună dublă. O dată că racolează voturi în aşteptarea acestei reglementări divine, iar a doua oară că ştie dinainte răspunsul: pe actuala formă a Constituţiei, Curtea Constituţională va spune că votul parlamentar nu poate fi "imperativ".

Ce rămâne de făcut atunci?

Ar rămâne aşteptarea, puţin probabilă, ca partidele să-şi reglementeze singure problemele. Şi mai rămâne şi o reglementare legislativă: în picioare trebuie să rămână principiul că orice om este nevinovat până la o decizie contrară a justiţiei. Dar când asupra unui ales planează o suspiciune, votul său este suspendat. Suspendat fiind, nu poate fi tranzacţionat. Din păcate, o astfel de reglementare trebuie adoptată tot de Parlament. Acelaşi Parlament în cadrul căruia 69 de deputaţi au schimbat tabăra în actuala legislatură, ceea ce înseamnă că unul din cinci membri ai Camerei Deputaţilor a trecut la "duşman", dar nu pentru că aşa le-au cerut oamenii care i-au votat, ci pentru că interesul lor a fost mai presus decât orice bună creştere. Soluţia poate veni, drept urmare, şi de la noi: niciunul dintre cei care au trădat odată sau au avut probleme cu justiţia nu mai trebuie ales a doua oară. Din această voinţă colectivă poate veni înnoirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO