Opinii

Oamenii de afaceri se întreabă dacă avem politicieni de bună credinţă

Oamenii de afaceri se întreabă dacă avem politicieni...

Autor: Florin Pogonaru

19.07.2015, 15:26 865

In mediul de afaceri exista sentimentul ca modelul de dezvoltare al economiei romanesti, bazat  pe exporturi si investitii straine, si-a atins limitele.Este nevoie de trecerea de la o economie a intreprinderilor “buncare pentru export” la refacerea lanturilor locale de creare a valorii inclusiv prin stimularea cererii interne.

Din acest punct de vedere cred ca nu exista om de afaceri care sa nu doreasca reducerea taxelor. 

Inclusiv guvenatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, intr-o luare de pozitie publica de acum citiva ani, se plangea-in calitate de viticultor-de absurdul nivelului si birocratiei fiscalitatii.

Prima dezbatere care ar fi trebuit sa aiba loc cu mediul de afaceri, in domeniul reducerii taxelor, ar fi trebuit sa vizeze definirea prioritatii: reducem TVAul sau CASul?

Aceasta dezbatere nu a avut loc, iar optiunea politicului a fost de reducere a TVA ului cu 5%. Ca om de afaceri, desi poate preferai sa se diminueze CAS ul data fiind impozitarea excesiva a muncii, nu poti decit sa fii in favoarea acestei reduceri.

Ca om de afaceri constient, care tocmai a iesit dintr-o criza stimulata initial de cheltuieli bugetare irationale dar si ulterior de masuri de austeritate excesive, nu ai vrea sa repeti acest scenariu. 

Iti doresti  sa ti se argumenteze cu cifre. 

Observi insa ca, asa cum spunea recent in ZF Iulian Anghel, “pe proiectii poti demonstra orice” 

Daca folosesti in argumentatie gradul redus de colectare al taxelor din perioade nu prea indepartate reducerea cu 5% devine nesustenabila. Daca te uiti la date mai recente privind colectarea, inclusiv precedentul cu reducerea TVA la alimente, constati ca s-ar putea paria pe sustenabilitate.

In astfel de situatii, un om de afaceri rational ar adopta o solutie care sa mentina rezultatul dar sa diminueze pe cit posibil riscul. 

In cazul in speta acesta s-ar traduce prin:

-obtinerea garantiei din partea clasei politice ( pe baza de pact politic) ca reducerea TVA cu 5% este o prioritate de politica economica pentru anii 2016-2017 care nu va fi erodata sau anulata de masuri electorale in 2016.

-reducerea TVA sa se faca in aceasta perioada in doua etape, cu cite 2,5%.

Oamenii de afaceri asteapta cu interes sa vada daca avem politicieni de buna credinta care au invatat ceva din ultima criza.

 
 

Florin Pogonaru

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO