Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Amara trezire din vis

Autor: Adrian Vasilescu

01.02.2011, 23:35 81

Pentru noi, românii, boom-ul din 2005-2008 a venit mult preatârziu, iar criza a venit poate prea repede. România n-a avut şansade a împinge ciclul economic, în faza lui de avânt, nici măcar pânăîn apropierea nivelului boom-ului atins de ţările dezvoltate.Pentru că deficitelor mari li s-au adăugat, în continuare, problemedeterminate de slaba încurajare a competiţiei economice. Drumulnostru către bunăstare nu era deloc legat de un efort durabil derestructurare, de primenire a societăţii, care să ne aducă obunăstare pe care s-o simtă o parte cât mai mare a populaţiei. Noultip de boom, obţinut în anii 2005-2008, nu a trecut mai sus de bazabunăstării la care visam. Şi mai departe? Potrivit cărui proiect nepropuseserăm noi să structurăm economia, societatea în general,ocrotirea sănătăţii, învăţământul, justiţia, administraţia? N-amavut un astfel de proiect. Ne-am bazat prea mult, se pare, pe oanumită natură a economiei româneşti, pe un soi de imunitate ce aajutat-o să supravieţuiască uraganelor produse de măsuri luateadeseori "după ureche", fără nicio respectare a legităţilorraţionalităţii. O altă economie, chiar în ţări cu pieţe normale, cear fi fost nevoită să suporte atâta risipă, atâta dispreţ pentruperformanţă, atâta lipsă de preocupare pentru eficienţă şiproductivitate, fără îndoială că s-ar fi prăbuşit definitiv. Amdovedit astfel că avem ceea ce multe ţări de pe această planetă nuau: o oarecare vitalitate înnăscută.

Criza globală însă, care a cuprins spaţii ample pe planetă, ascos în evidenţă nu doar numeroase carenţe ale globalizării, fărăsă infirme şi economia globală ca obiectiv de prim ordin în anii2000. A reliefat şi numeroasele carenţe ale economiei noastre, fărăsă infirme saltul făcut de România timp de nouă ani unul dupăaltul, din 2000 şi până în vara lui 2008, determinat de tandemulcreştere economică-dezinflaţie. Criza ne-a lovit însă şi pe noi,aşa cum a lovit întreaga lume, obligându-ne să recurgem larestricţii şi la măsuri de urgenţă. Sub impactul crizei, societateanoastră a început să înveţe o lecţie nouă. A văzut mai ales că arenevoie de schimbări profunde. Până acum, din cauza jumătăţilor demăsură, nu a fost asigurată formarea unei mase critice deschimbare, care să favorizeze un raport optim între câştigurile şipierderile din economie.

Acum însă, în 2011, după doi ani de recesiune, e nevoie deacţiune în forţă pentru a atenua criza economică. Diagnosticarea şitratamentul acestei crize constituie, astăzi, o preocuparefundamentală. Două repere devin fundamentale: cât PIB va trebui săfacem şi pe cât capital ne bazăm în acest an şi în anii viitori.Iată de ce, privindu-ne în oglinda unei lumi obsedate de finanţareacreşterii economice, încercăm să aflăm răspunsul nostru laîntrebarea despre modul în care vom reuşi (ori nu vom reuşi) să nuni se închidă sursele de capital. Un răspuns în care nu putem săfacem abstracţie de climatul economic, politic, social şipsihologic din ţară.

S-a produs, la noi, un fenomen grav: pentru că recesiunea nune-a slăbit nicio clipă timp de doi ani, oamenii şi-au pierdutelanul. Apăsaţi de necazuri zilnice, de teama de şomaj, deinflaţie, mulţi nici nu mai vor şi nici nu mai pot să privească maideparte de "acum". Iată o problemă grea: fortificarea morală apopulaţiei. Cursa ieşirii din recesiune nu poate fi câştigată cuoameni descurajaţi şi deprimaţi.

Exporturile în creştere nu rezolvă decât parţial problema. Fărăinvestiţii mai multe nu ieşim însă din recesiune. Sigur, nimeni nuaşteaptă ca un PIB cu semnul plus să cadă din cer. Timpulaşteptării a expirat. Dar numeroşi economişti cred că abia prin2012 vom ieşi din capcana creşterii minus. Ei susţin că şi în 2011vom avea cădere economică. Dacă ne vom uita hipnotizaţi la acestdrob de sare, văicărindu-ne că o să ne cadă în cap, s-ar putea caacest lucru chiar să se întâmple. Dacă vor fi ridicate mâinile înaşteptarea unor soluţii pe care să le aducă timpul, n-ar fi exclussă ne trezim cu drobul de sare în cap. Dacă, în schimb, va fi ţinuttaurul de coarne recesiunea va fi depăşită în 2011. Dar timpul,dacă nu va fi ajutat cu măsuri optime, nu va rezolva nimic de unulsingur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO