Opinii

Opinie Brînduşa Fidanza: Referendumul trece, economia rămâne

Opinie Brînduşa Fidanza: Referendumul trece, economia rămâne

Autor: Brînduşa Fidanza

27.07.2012, 00:05 556

Recenta desfăşurare de evenimente de pe scena politică românească reprezintă un spectacol ce va avea urmări importante şi greu de anticipat pe de-a-ntregul. Instituţii construite cu greu în ultimii douăzeci de ani au fost puse sub semnul întrebării de pe o zi pe alta, iar economia României şi oamenii săi trăiesc acum consecinţele directe ale unei lupte politice fără scrupule.

Astfel de mişcări agresive nu rămân fără consecinţe nefaste pentru investitori şi încrederea în afaceri. Fără încrederea că legea va fi acolo pentru a apăra contractele, pentru a asigura un mediu stabil şi sigur pentru investiţii într-o ţară, pentru a proteja drepturile de proprietate împotriva abuzurilor, întreprinderile nu cresc, oamenii nu prosperă. Încrederea în respectarea regulilor care guvernează o societate este esenţială pentru dezvoltarea şi creşterea economică, pentru a proteja şi a face să înflorească inovaţia, creativitatea şi productivitatea. La rândul lor, toate sunt condiţii de bază pentru o competitivitate puternică şi durabilă.

Atunci când puterea politică este exercitată dincolo de aceste reguli, încrederea şi dorinţa de a crea bogăţie şi valoare prin intermediul întreprinderilor private sunt subminate. Dacă regulile pot fi schimbate după capriciile puterii, ce se întâmplă cu investiţiile? Dacă statul de drept nu poate fi de încredere şi respectat, potenţialul şi opţiunile de creştere rămân limitate.

La nivel macroeconomic, de asemenea, există consecinţe grave pentru moneda românească, care a căzut la unul dintre cele mai joase niveluri din ultimii ani - la jumătatea lunii a fost a doua cea mai neperformantă monedă, după lira sudaneză. Există consecinţe pentru capacitatea ţării de a împrumuta la nivel internaţional. Agenţia de rating Moody's a scăzut perspectiva de rating Baa3 pentru România de la stabil la negativ. În termeni concreţi, rămân doar câţiva paşi pentru ca datoria României să devină "gunoi", o datorie pe care nimeni nu va dori să o deţină; şi acest fapt a crescut deja costul împrumuturilor pentru România.

Momentul nu putea fi mai rău pentru România, care tocmai primise noua tranşă de împrumut de alte zeci de milioane de la FMI, în primăvara anului 2012. Deşi a dat asigurări verbale, până în prezent România nu a fost în măsură să demonstreze că ar avea disciplina de a-şi plăti datoriile.

De ce contează toate aceste lucruri? Orice ţară trebuie să fie un actor performant şi de încredere pe pieţele internaţionale, pentru a-şi putea alimenta economia, pentru a face ca propria sa piaţă financiară să funcţioneze, pentru a atrage şi a reţine investitori şi a fi capabilă să participe la comerţul internaţional. România nu e într-o situaţie diferită şi orice convingere că piaţa românească ar putea fi autosuficientă este o iluzie. România nu are de ales decât să rămână în timp un partener de încredere pentru comerţul internaţional, fără de care nu există capacitate de creştere şi perspective pentru viitor.

Aceste evenimente dramatice au loc într-un moment în care potenţialul României ar trebui să o conducă cu paşi mari înainte. Există un potenţial enorm în sectorul agricol. Într-o perioadă de preocupări serioase de securitate alimentară la nivel mondial, baza agricolă puternică din România, abundenţa sa în resurse naturale şi talentul celor care lucrează în domeniu ar putea face ca Romania să devină coşul de pâine al Europei şi un furnizor major pentru comerţul mondial cu produse alimentare. De asemenea, există un potenţial semnificativ pentru furnizarea de energie, o creştere rapidă a noilor tehnologii şi, mai ales, în domeniul energiei regenerabile. Acelaşi lucru poate fi spus despre un potenţial semnificativ pentru sectorul terţiar, pentru inovaţie şi cercetare, în special în domenii tehnice.

În plus, într-un mediu în care zona euro a fost afectată de criza financiară, România a construit o reputaţie de piaţă financiară stabilă, cu o inflaţie controlată şi o monedă relativ stabilă, cu puţine datorii structurale. Combinate cu randamentul relativ ridicat al investiţiilor, comparativ cu restul Uniunii Europene, toate acestea ar fi putut face ca România să fie o destinaţie atractivă pentru investiţii locale şi internaţionale.

România poate să piardă toate acestea şi mult mai mult. Creşterea depinde de încredere. Încrederea într-un viitor în care ceea ce este just şi echitabil este de aşteptat. Instituţiile statului nu pot fi deturnate de către conducerea politică, fără consecinţe grave economice şi sociale şi fără un impact dăunător asupra investitorilor locali şi internaţionali şi asupra încrederii cetăţenilor.

Din fericire, comunitatea de afaceri a reacţionat clar şi puternic în ultimele zile. Până acum relativ pasivi faţă de evenimentele politice ale ţării, antreprenorii şi corporaţiile au reacţionat puternic la evenimentele politice. Organizaţii precum Romanian Business Leaders, Camera Americană de Comerţ din România, Consiliul Investitorilor Străini, alţi investitori străini şi din ţară au chemat mediul de afaceri să se angajeze în a contribui la creşterea economică, stabilitatea socială şi dezvoltarea durabilă pe baza valorilor de integritate, altruism, corectitudine şi respectarea statului de drept.

Ca să fie clar, nu este vorba despre o preferinţă politică sau alta. Oricare parte a spectrului politic guvernează ţara, şi la orice moment, ar trebui să aibă ca prioritate să respecte şi să protejeze litera şi spiritul legii şi respectul instituţiilor de stat. La final, indiferent de felul în care va fi tranşată această dispută politică, în urma sa vor rămâne consecinţe economice importante care trebuie gestionate. Ele sunt rezultatul acestei incertitudini privind legile şi instituţiile. şi, din nefericire, nu pot fi tranşate la fel ca luptele politice. Va fi nevoie de mult efort pentru a repune economia pe drumul corect şi oricine guvernează va trebui să îşi asume aceste consecinţe.

Brînduşa Fidanza este membru de board al Fundaţiei Romanian Business Leaders şi Associate Director, Environment Initiatives la World Economic Forum

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO