Opinii

Opinie Cosmin Alexandru: Psihologi obsedaţi de manageri psihopaţi

Opinie Cosmin Alexandru: Psihologi obsedaţi de manageri...

Autor: Cosmin Alexandru

02.04.2014, 16:51 5778

A spune că unii manageri de top sunt psihopaţi e un truism inutil. Aşa sunt şi unii avocaţi, preoţi, profesori sau artişti. Chiar şi unii psihologi. A spune că majoritatea managerilor de top sunt psihopaţi e o aroganţă gratuită. Obsesiile nu fac diferenţe, sunt la fel de păguboase indiferent de meseria gazdei. Când ele devin, însă, măsura lucrurilor şi, în special măsura profesională cu care evaluăm stările de fapt, intrăm pe o gheaţă foarte subţire.

Adina Borta, psiholog: Ca să fii CEO trebuie să ai profil de psihopat. Trebuie să nu ai remuşcări când iei decizii dificile

Probabil că, prin natura meseriei, mulţi psihologi intră în contact mai degrabă sau doar cu manageri cu o simptomatologie de psihopatie acută. În cei peste 20 de ani de când mă învârt în lumea business-ului autohton am avut şansa unor interacţiuni ceva mai bogate. Da, există oameni cu probleme de comportament la vârful ierarhiilor din companii. Însă, în egală măsură, există oameni care sunt modele de comportament pentru cei din subordine. Între aceşti poli dăm de o majoritate de manageri care se străduiesc din răsputeri să-şi îndeplinească obiectivele pentru care sunt plătiţi şi să-i ajute şi pe alţii să facă asta.

Acest efort e guvernat, cel mai adesea, de presiuni al căror număr şi intensitate psihologii nu le pot nici măcar visa, darămite trăi. În lumea reală accesul la o funcţie de conducere nu e o plimbare în parc sau o reverie pe canapea. Nu există un consiliu de înţelepţi zen care îi invită în capul mesei pe cei mai atenţi, mai sensibili, mai pricepuţi şi mai devreme acasă dintre noi. E o luptă pentru putere care are în centru performanţa şi în jurul ei capacitatea de crea şi menţine relaţii productive. Adică în stare să producă valoare.

Lumea ar fi trebuit să fie mai bună? Posibil, dar sunt situaţii şi când ar fi bine să nu ningă. Ba chiar sunt multe în care, în acelaşi loc şi în acelaşi moment unii ar vrea să plouă, altora le e indiferent, iar alţii vor cu disperare să nu plouă. Cam aşa e şi în organizaţii. În conducerea oamenilor arareori există un răspuns universal şi irevocabil bun. Distanţa între teorie şi practică e adesea lungă şi întortocheată. Aspiraţiile de mai bine sunt esenţiale, dar ele trebuie ancorate temeinic în context. Altminteri există riscul să obţii altceva sau pe dos decât ţi-ai dorit.

Pendulul care ordonează excesele se mişcă în continuu. Există perioade şi domenii în care managerii certaţi cu echilibrul fac legea şi lumea are de suferit (vezi criza financiară produsă de ei în 2008). Apoi însă, vin alţi manageri, care trebuie să fie mai mulţi şi mai buni ca să poată restabili un mediu de business sănătos. O dovadă foarte bună că omenirea nu e condusă de psihopaţi e şi faptul că perioadele ei de echilibru relativ sunt mult mai lungi decât cele de criză acută. La fel e şi în cele mai multe companii. Psihologia organizaţională e un domeniu nou în România şi sper că va progresa cât mai rapid. Avem nevoie unii de alţii, dar nu ca să ne arătăm cu degetul unii altora defectele, ci ca să construim împreună soluţiile cele mai bune.

Nu sunt un specialist în psihologie, dar nu sunt nici străin de domeniu. Am trecut printr-o analiză, am citit mult, am învăţat şi am aplicat. Psihologia e una dintre cele mai mari cuceriri ale modernităţii. E păcat să o coborâm la nivelul stereotipurilor care contravin însăşi menirii ei. A conduce oameni mai bine începe cu a te conduce mai bine pe tine însuţi. Psihologia oferă cele mai bune căi de a ne înţelege şi de a ne dezvolta înspre ce ne dorim să devenim.

Pentru cine crede că psihopatia e cu precădere apanajul managerilor recomand câteva călătorii cu taxiul în Bucureşti sau cinci minute de talk-show în prime-time. Ca să nu mai zic de o campanie elctorală. Oricare. Cred că ne-ar prinde bine tuturor să umblăm mai uşor cu pianul pe scări şi cu etichetele generalizatoare. Mai ales că, atunci când te duci la psiholog, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti e să-ţi pună o etichetă. Asta găseşti mult mai ieftin, pe toate drumurile. Şi mi-e perfect indiferent dacă nu sunteţi de acord cu mine.

Cosmin Alexandru - consultant în dezvoltare organizaţională

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO