Opinii

Opinie Cristian Hostiuc: Datorită creşterii economice bolnave şi a creditului cu buletinul aţi fost reales preşedinte, domnule preşedinte!

08.08.2010, 23:59 247

Săptămâna trecută, într-o serie de mesaje către ţară,preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile că sunt responsabilede creşterea economică bolnavă din 2007- 2008, când acordaupopulaţiei credite cu buletinul fără număr, iar acum bancherii sederobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adusRomânia.

Un discurs extrem de populist căruia îi poţi face faţă destul degreu în argumente, mai ales în aceste vremuri de criză când trebuiegăsiţi vinovaţi. În 15 septembrie 2009, cu aproape 2 luni înaintede alegerile prezidenţiale, când a câştigat la milimetru alegerile,preşedintele Băsescu a ţinut în Parlament un discurs de câteva orede încheiere a mandatului în care mândru a făcut o trecere înrevistă a realizărilor sale politice şi economice din timpuldomniei sale.

Ţin minte că Traian Băsescu era foarte mândru de discurs, derealizări, şi mai ales că era consemnat în Monitorul Oficial, ca săştie istoria ce s-a întâmplat în România în timpul mandatului său."Patru din cei cinci ani ai mandatului meu au fost caracterizaţi deo creştere economică fără precedent în istoria contemporană aRomâniei. Cu privire la evoluţia veniturilor populaţiei şi acreşterii nivelului de trai, Comisia Naţională de Prognoză relevăurmătoarele date. În perioada 2004 - iulie 2009 s-a realizat oconsistentă creştere a salariilor şi a pensiilor. Astfel, salariulmediu brut a crescut de la 818 la 1.901 lei, pensia medie deasigurări sociale de stat a crescut de la 232 la 714 lei, iarpensia medie de asigurări sociale în agricultură a crescut de la 74la 301 lei. În acelaşi timp, stocul investiţiilor străine directe acrescut în intervalul 2004 - iulie 2009 de la 15 miliarde de eurola 55,6 miliarde de euro. În cazul sărăciei absolute, cea care defapt reflectă dimensiunea fenomenului propriu-zis, în perioada2004-2008 numărul persoanelor sărace în sens absolut s-a micşoratde la 4,1 milioane de persoane în 2004 la 1,2 milioane de persoaneîn 2008 - date de la Institutul Naţional de Statistică.

Din cauza crizei economice, Banca Mondială a prognozat pentru 2009o creştere a ratei sărăciei absolute la un număr de aproximativ 1,6milioane de persoane sărace ca efect al pierderii locurilor demuncă sau al reducerii veniturilor", a spus preşedintele îndiscurs. Aşa a spus atunci preşedintele. Vedeţi în discursul deatunci vreo referire la o creştere economică bolnavă, vedeţi vreoreferire la bănci care dădeau credite cu buletinul? Mai sprefinalul discursului, preşedintele vorbea despre nişte dezechilibreeconomice, că era anul 2009 şi ieşiseră la iveală, dar tot ce afost până atunci în timpul mandatului său a fost o "creştereeconomică fără precedent în istoria contemporană a României".

După nici un an, preşedintele se dezice de acea perioadă, de ceeace a spus atunci, de ceea ce era mândru. Dar toţi cei care au pututşi au luat credite cu buletinul de la bănci, de la magazinele deelectronice, care au luat credite pentru case, maşini, adică toţibeneficiarii acestei creşteri economice, acum bolnave, l-au votatşi reales pentru al doilea mandat de preşedinte, cea mai mareonoare a acestei ţări. Dacă bancherii nu dădeau credite, nu aveamconsum, nu am fi atras atât de multe investiţii străine, nu am fiavut atâtea malluri, nu ar fi avut statul venituri atât de mari casă angajeze în plus 200.000- 300.000 de bugetari şi să le şimărească salariile.

Când s-au dus la vot, cei 5 milioane de români care au pus ştampilaîn dreptul lui şi-au amintit că între 2007 şi 2008 au dus-opersonal cel mai bine, că au câştigat mai mulţi bani pentru căeconomia duduia, că au putut să-şi ia credite şi pentru casă, căBăsescu, şi nu Geoană cu PSD-ul lui, a redus impozitul pe venit.Domnule preşedinte, cei 5 milioane de oameni care v-au reales nuv-au dat votul pentru că le plăcea de dumneavoastră, de discursulşi de politica practică sau de faptul că erau mândri de ceea cefăceaţi sau pentru că eraţi un mare patriot. Nu. La vot şi-auamintit că între 2005 şi 2008 au dus-o cel mai bine, comparativ cuperioada PSD, 2001-2004. Politic nu eraţi mai bun decât Geoană sauPSD, dar economic da. Şi au votat cu gândul la portofel, laoverdraftul de pe card, la creditele luate, la maşina din parcare.Şi chiar o parte din pensionari s-au gândit că parcă şi pensiile aufost mai mari în acei ani de mandat Băsescu. Până la urmă, domnulepreşedinte, dumneavoastră aţi fost principalul beneficiar al aceleiperioade de creştere economică pe care acum o aruncaţi la coş.


Cristian Hostiuc este directorul editorial al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO