Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cei 50 de premieri din mediul privat sunt mai politicieni decât politicienii. Cum comentaţi?

Autor: Cristian Hostiuc

20.02.2011, 23:58 117

Preşedintele Băsescu caută un premier. Un alt model de premier.Premierul Boc, cel care a încasat toate şuturile căderii economice,ale programului de austeritate şi tăieri bugetare, a ajuns la mal.Dar epuizat. El nu mai poate fi un activ pentru partid, pentruţară, chiar dacă o parte din partid face scut în jurul lui.
Schimbarea/uciderea celui mai bun camarad este un calcul politiccinic al preşedintelui. Poporul vrea un cap.

Dar de unde să ia Băsescu un alt premier? Zestrea de cadre a PD-Leste săracă. Principalul partid de guvernământ nu prea are ce săofere. Ori sunt vechi combatanţi, hârşiţi în lupta politică, darcare nu prind la public, nu au charisma de a aduce voturi - genVasile Blaga, ori prea talibani - gen Monica Macovei, de nu ştiiunde poţi să ajungi cu ea, ori gen Cristian Preda, Sever Voinescusau Baconschi, care nu sunt iubiţi de propriul partid. Numai ei nu,ar spune Berceanu. Elena Udrea? Ar risca preşedintele cu ea?

De economişti, de simpli economişti, nu mari, nici nu poate fivorba în PD-L. Videanu, şeful departamentului economic al PD-L,omul pro-business, ar fi sinucidere. Sigur nu-l vrea Băsescu. Maieste pe lista economiştilor din dreptul PD-L Andreea Vass, cea careţine piept asaltului Opoziţiei la televizor, şi cam atât. Listaeconomiştilor cu care se laudă PD-L este extrem, extrem de scurtă.Miniştrii economiei şi finantelor, Ariton şi Ialomiţianu, pur şisimplu fug din faţa ziariştilor, să nu fie nevoiţi să deschidăgura, deci cad şi ei.

Din păcate PD-L, partidul care conduce ţara, nu are cu cine să vinăîn faţă, cu o faţă nouă, cu idei şi viziuni noi, cu o altă energieşi determinare. Ca acum 11 ani.
Putea cineva să parieze pe Traian Băsescu, un ministru chel, urât,cu haine banale (vă amintiţi cum era Petre Roman?), cu un râszgomotos, dar cu un curaj nebun să iasă în faţă fără să se uite înoglindă. În 2000 bucureştenii l-au adoptat ca primar pe ultima sutăde metri, că voiau altceva (ţineţi minte reclamele din campanie),iar apoi s-a impus peste toată politica românească. Iar PSD niciacum nu şi-a revenit. În fiecare bătălie politică şi electoralăBăsescu a întors lucrurile în câteva săptămâni. Premierul Boc,micul ochelarist,1,62 metri, de trebuie să stea pe vârfuri la poză,este alături de Băsescu, personajul politic care în ciuda miştouluigeneral a câştigat toate alegerile la care a participat. Iar PSD,cu bărbaţii falnici din vârf, toţi la peste 1,80, a pierdut.

Dar Băsescu simte că îi trebuie pe altcineva în fruntea Guvernului.De la partid nu prea are ce să ia şi nici nu cred că vrea. De laBanca Naţională? E prea linişte şi bine la BNR ca vreun nume deacolo să renunţe la traiul zilnic, mai ales că vara este foartefrumos în centrul vechi, vine o altă recoltă de vin, iar Londra emai frumoasă ca Bucureştiul, etc. Şi fiecare dintre cei de acoloţine mai mult la imaginea lui, şi ţine la ţară mai mult din birouldin BNR, decât din fruntea guvernului.

Băsescu vrea pe cineva cu care să surprindă, despre care să sevorbească, să atragă atenţia, să fie ceva nou pe piaţă. Acel cinevanu are experienţă politică? Capătă pe parcurs! Nu are susţinere înpartid? Se poate rezolva! Va fi tocat în fiecare zi la televizor şiîn ziare. Sigur, dar se căleşte, aşa cum au făcut şi alţii. Îl vorţine nervii? Va fi ajutat.
La fel, paria cineva pe burghezul Tăriceanu, politicianul liberalcare făcea afaceri cu maşini şi care gusta din plin din bucuriilevieţii, că va fi un premier bun pentru economie, un lider pe caremultă lume îl regretă? Inclusiv Băsescu.

Dacă preşedintele şi-ar întoarce acum puţin capul către mediulprivat, poate ar găsi un nume. Ziarul Financiar are 50 de numepentru funcţia de premier. Şi pot fi şi mai mulţi, dar din raţiunide spaţiu, ca să încapă în două pagini de ziar, am pus numai 50.Dar pot fi oricând 100 de nume. Şi chiar 1.000 de oameni carecontează în businessul românesc. (Vezi anuarul ZF.)

Toţi sunt executivi care au afaceri de zeci, sute şi chiar miliardede euro pe mână, sunt responsabili de sute sau chiar mii de oameniîn fiecare zi. Citesc rapoarte de încasări în fiecare zi/ se luptăîn stradă corp la corp cu concurenţa, dau la picioare pe undeapucă/ cercetează piaţa să vadă cum stau produsele şi serviciilelor faţă de dorinţa clienţilor, deci ştiu să citească şi sondajele/când a venit criza au tăiat primii şi nu au aşteptat un an caGuvernul Boc/ se uită la fiecare ban pe care îl dau, pentru că daude la ei, nu ca la stat/ ştiu toate cotloanele politicii pentru căau nevoie de favorurile celor aflaţi la putere/ au făcut şi facafaceri cu statul deci ştiu la ce uşi să bată/ au prieteni în toatepartidele, fie de la putere, fie din opoziţie, pentru că oricând seschimbă roata/ ştiu ce înseamnă birocraţie pentru că au trecut prinmultinaţionale/ au călcat pe cadavre ca să ajungă în poziţiile detop/ au creat branduri mari de la zero deci au strategie/ eifabrică produsele cu care politicienii "mituiesc" electoratul înalegeri. Şi lista poate continua.

Cei 50 au toate atuurile. Sunt în realitate mai politicieni decâtpoliticienii.Numai preşedintele Băsescu să aibă curaj să schimbeceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO