Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Nu confiscaţi ieşirea din criză, că nu vă aparţine! Cum comentaţi?

Autor: Cristian Hostiuc

07.03.2011, 23:55 34

Parcă sunt două lumi diferire. Nu parcă, ci chiar sunt. PDL,partidul care guvernează ţara de la finalul lui 2008, crede căGuvernul Boc a salvat ţara de la un dezastru şi aduce acumcreşterea economică. Iar premierul este salvatorul acestei naţii.Şi ar trebui să-i fim recunoscători.

De partea cealaltă, Ion Ţiriac contabilizează pierderile acestordoi ani şi jumătate: am luat împrumuturi pentru supravieţuire, nupentru investiţii, infrastructură ioc, maşina (economia) nu semişcă, pe plan extern suntem zero, nu mai vorbeşte nimeni de noi şicu noi, avioanele guvernanţilor sunt goale când se duc afară - astadacă merge cineva pentru că premierul Boc este total absent - întimp ce avioanele nemţilor sunt pline de oameni de afaceri. Totulse traduce probabil în pierderi de 70-80 miliarde de euro în doiani din: căderea economică de aproape 10%, peste 20.000 de firme cuafaceri de 11 miliarde de euro intrate în insolvenţă, un minus de 5miliarde de euro venituri la buget, scăderea afacerilor companiilorcu cel puţin 20%, deci încă 40-50 de miliarde de euro, tăiereasalariilor de peste tot cu 2-4 mld. euro.

Iar PDL şi guvernul au salvat ţara din criză, din avionul care arămas în aer fără combustibil, aşa cum Adriean Videanu a descrisgreaua moştenire pe care a luat-o premierul Boc de la premierulTăriceanu.

Preşedintele Băsescu vorbeşte de reforma pe care a făcut-oguvernul Boc: educaţie, pensii, sănătate, salarii, Codul muncii. Sepoate, dar sigur premierul şi preşedintele nu au făcut acest lucrudin convingere că-i bine, ci pentru că aveau condiţii de îndeplinitîn acordul cu FMI ca să ia banii. Credeţi că preşedintele Băsescu,unul dintre cei mai populişti lideri, ar fi acceptat de la sine,din convingere că aşa este bine, scăderea numărului debugetari?

Plan de relansare economică la premierul Boc sau la partidul dela putere? Doar măsuri izolate, punctuale - Prima Casă, ProgramulRabla, ceva garanţii la Renault, Ford, 10.000 de euro pentrutinerii antreprenori. Sau prelungirea/relansarea contractelelor, decare toată lumea ştia, cu băieţii deştepţi din energie, prin care500 de milioane de euro au plecat dintr-o parte în alta pejustificarea că altfel Hidroelectrica nu ar mai fi avut bani? Latelevizor se înfierează "băieţii deştepţi din energie", ca să deabine la public, iar faptic contractele se prelungesc bine mersi.Credeţi că şeful Hidroelectrica ar fi semnat prelungirea fără săaibă binecuvântarea factorilor de decizie de mai sus de el,consiliu de administraţie, minister, ministru, guvern şi cine maiurmează? Pe hârtia de prelungire figurau, aşa de la distanţă, darfără să se vadă, toate semnăturile.

Or fi bune măsurile luate, alea care au fost, dar economia nus-a mişcat cu ele. Când a venit criza peste el şi a văzut căguvernul, PDL-ul este ocupat cu realegerea lui Băsescu, fiecareantreprenor/director s-a uitat în cont, la piaţă, la statul deplată lunar, la salariaţi, la datorii şi a început să se mişte. Amai tăiat un job, a mai făcut o reeşalonare, a mai luat un pumn demedicamente, a mai vândut ceva, s-a mai dus la bancă cu rugăminţi,a mai făcut discount numai să vândă ceva, a început să cautecontracte în afară etc. Cineva care a fost la ZF acum 3 ani, iaracum lucrează în panificaţie, îmi povestea cum a găsit să vândăhalva, rahat, biscuiţi în ţările nordice de câteva zeci de mii deeuro pe lună, cum trebuie să caute noi pieţe de desfacere unde vedecu ochii ca să facă rost de încasări pentru că piaţa românească ascăzut.

Fiecare antreprenor, mare şi mic proprietar încearcă să facăceva ca să iasă din criză. Faptic, nu din vorbe, ca guvernul Boc.Şi acum îl aştept pe domnul Adriean Videanu, acum şeful economic alpartidului aflat la putere, cu planul de relansare economică decare îmi spune de anul trecut.

Iar suma tuturor acestor iniţiative private, suma tuturorideilor de a vedea cum poţi să faci rost de bani ca să rezişti şisă mai şi creşti înseamnă ieşirea din criză. Nu discursul liderilorPDL de sâmbătă la adresa premierului Boc şi a realizărilorpropriului guvern, de ziceai că alături de ei stătea Angela Merkelsau premierul polonez.

Ieşirea din criză nu vă aparţine. Nu o confiscaţi.

Cristian Hostiuc este directorul editorial alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO