Opinii

Opinie Dan Armeanu, profesor de Finante: nu reusim sa dezvoltam motoare de crestere bazate pe resursele interne

Opinie Dan Armeanu, profesor de finante: nu reusim sa dezvoltam motoare de crestere bazate pe resursele interne

Autor: Dan Armeanu

16.08.2011, 16:19 696

Anuntul INS-ului privind cresterea economica nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni deoarece ritmul de crestere al principalelor motoare, industria si exporturile, scazuse in ultimele luni. Este o crestere in marja de eroare ce se bazeaza pe putine fundamente interne. Rezultatele slabe sub asteptari ale economiilor europene (Germania - crestere de doar 0.1%, iar Franta - crestere economica zero) si-au pus amprenta. Suntem vulnerabili la ce se intampla pe pietele internationale iar un posibil val al crizei economice in SUA sau chiar in UE nu ne va ocoli. De asemenea, trebuie sa fim atenti si la evolutia datoriei pe termen scurt care a crescut foarte mult in ultimul timp.

Depindem in continuare foarte mult de ce se intampla pe pietele externe si, din nefericire, nu reusim sa dezvoltam motoare altenative bazate pe resursele interne.

Am efectuat o serie de ajustari de natura fiscala, uneori brutale si simpliste, dar fara sa fie dublate de masuri concrete de stimulare a economiei. Economia este dependenta in mare parte de consum iar cererea interna nu da semne de revenire. In contextul actual al crizei datoriilor suverane si al turbulentelor de pe pietele financiare, frica de un nou val al crizei economice isi va pune amprenta si asupra comportamentului consumatorilor, al investitorilor dar si al bancilor. Investitiile straine directe dar si absorbtia de fonduri europene au inregistrat scaderi semnificative iar investitiile publice sunt limitate, haotice si uneori realizate fara o logica economica. Anul acesta rezultatele foarte bune din agricultura vor avea un impact semnificativ atat asupra cresterii economice dar si asupra inflatiei, dar ajutorul dat de agricultura reprezinta o exceptie care nu se stie cand se va mai repeta.

Prof. univ. dr. DAN ARMEANU - Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO