Opinii

Opinie de Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar: Mai mult are de spus Mircea Lucescu în Wall Street Journal decât ai noştri!

Opinie de Cristian Hostiuc: Mai mult are de spus Mircea Lucescu în Wall Street Journal decât ai noştri!

Autor: Cristian Hostiuc

11.04.2011, 20:51 71

Miercuri, 6 aprilie, pagina 22, ediţia europeană a celui maiputernic ziar de business din lume - The Wall Street Journal,"Europe's little piece of Brazil", titlul articolului. Personajele- echipa de fotbal din Ucraina, Şahtior Doneţk, antrenorul românMircea Lucescu, fundaşul român Răzvan Raţ, patronul clubului,miliardarul Rinat Ahmetov, care este responsabil de soarta a130.000 de oameni care lucrează pentru grupul lui, ce realizează10% din Produsul Intern Brut al Ucrainei.

Subiectul - cum a ajuns Şahtior în sferturile Ligii Campionilorla Fotbal, o realizare excepţională pentru clubul ucrainean, câţibani a investit miliardarul şi, mai mult decât atât, cum a reuşitMircea Lucescu să facă din nimic o echipă campioană. Accentulziaristului era pus pe faptul că Lucescu a adus brazilieni ca să-şifacă echipa, cum i-a rulat şi cum a învăţat el portugheza ca să seînţeleagă cu ei. Şi mai mult decât atât, cum a deschis Lucescu ouşă în Brazilia, pentru ca acum jucători brazilieni să dorească eisă vină la Doneţk, oraşul minier pierdut în imensitateaUcrainei.

Despre fraţii Becali, celebrii impresari, nu scria nimic şi nuştiu dacă autorul articolului a auzit de ei. Nu sunt ei importanţipentru ce se întâmplă la Şahtior. În schimb Lucescu este.

România nu este prea mult prezentă în marile ziare economice alelumii, Wall Street Journal, ediţia europeană, şi Financial Times,tot ediţia europeană. Cred că mai mult a avut AVAS-ul publicitatecu firmele de stat scoase la vânzare decât am văzut articole despreRomânia, despre ce se întâmplă în economia noastră. Mai apar aşaarticole scurte despre inflaţie, cursul valutar, ce mai e deprivatizat, corupţie, creşterea TVA şi tăierea salariilor, ieşireasindicatelor în stradă şi mai întotdeauna în graficele cu ţărilecare au luat cele mai mari împrumuturi de la FMI. La acestea seadaugă câteva articole pe an atunci când se face un supliment/două,trei pagini despre România, aşa cum se întâmplă în FinancialTimes.

În rest, de mai bine de zece ani eu citesc despre Cehia,Polonia, Turcia, Ungaria, alte ţări din jur, despre cum vădziariştii acestor publicaţii ţările respective şi ce este importantsă scoată la suprafaţă despre ce se întâmplă în aceste ţări pentrucititorii lor globali. De asemenea, oficialii lor, începând de laşefii de stat, guvernatorii băncilor naţionale, profesori,economişti, scriu opinii în aceste publicaţii. Şi mulţi se întreabăde ce Polonia are o imagine aşa bună şi stă aşa de bine din punctulde vedere economic. Pentru că liderii lor politici şi economici maiscriu din când în când, mai au ceva de spus despre ţara lor şidespre mersul Europei conform intereselor lor.

De la noi este o tăcere totală. Nu-mi amintesc să fi existatopinii ale vreunui preşedinte de-al nostru, ale vreunui premier saunici măcar ale guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, uncititor asiduu al publicaţiilor economice internaţionale încă dedinainte de 1989. De ce să-i intereseze pe alţii de România dacă ainoştri nu scriu?

Pentru editorii de la Wall Street a meritat să apară ceea ce arealizat antrenorul român la Şahtior. La polul opus, ai noştri nuau ce să prezinte ca România să fie băgată în seamă aşa caŞahtiorul. Poate acum cu ieşirea din recesiune, după doi ani şişase luni, să stârnim ceva interes.

Cristian Hostiuc este directorul editorial alZiarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO