Opinii

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Stimate Consumator, tu eşti cel care se află la butoanele relansării economice a României

Autor: Dragos Damian

28.02.2011, 23:55 181

Urmăreşti la fel de nedumerit ca şi mine de peste doi aniîncleştarea adrenergică dintre politicieni, bancheri, oameni deafaceri, profesori universitari, analisti, consultanţi, auditorietc., toţi pretinzând ca au soluţia magică pentru ieşirea dincriză, relansarea economică şi, în cele din urmă, bunăstarea tapersonală.

Cu toţii discută despre deficit de creştere, deficit bugetar,deficit de cont curent, deficit comercial, deficit de colectare,precum şi despre mulţi alţi indicatori înspăimântători de deficitşi despre modul în care aceştia pot fi reversaţi. Creştereaveniturilor la pachet cu scăderea cheltuielilor bugetare,finanţarea domeniilor strategice ale economiei cum ar fiagricultura şi turismul, reindustrializarea sausupraindustrializarea, sprijinirea întreprinderilor mici şimijlocii, simplificările şi flexibilizările de Cod fiscal sau deCod al muncii, reluarea recreditării, creditele de refinanţare,atragerea investiţiilor străine, absorbţia de fonduri europene saustructurale sunt soluţiile care vin de la specialiştii care neinstruiesc despre cum România va ieşi din criză folosind un set saualtul din măsurile de mai sus. Toate aceste soluţii sunt înmajoritatea cazurilor limba malgaşă pentru tine, pentru că nu ştii,nu trebuie şi nu eşti obligat să stăpâneşti astfel de termeni.

Ceea ce însă trebuie să ştii, Stimate Consumator, este că tocmaitu eşti cel care se află la butoanele relansării economice aRomâniei. Soluţia este în mod evident la tine, şi anume, ca tu săcumperi mai mult, să consumi mai mult, să scoţi mai mulţi bani dinbuzunar indiferent de câţi ai. Însă, Stimate Consumator, dacă vreisă relansezi economia României, atunci va trebui să ai grijă săcumperi, să consumi, să scoţi mai mulţi bani din buzunar pentrulucruri fabricate în România. Şi pentru a te ajuta, cu permisiuneata, am pregătit mai jos o listă incompletă a celor de care ai puteaavea nevoie şi care se fabrică în România. Toate la standardeînalte de calitate.

De exemplu, Stimate Consumator, dacă îţi faci o casă cumpărăciment fabricat la Câmpulung şi Aleşd. Toate celelate materiale deconstrucţii şi finisaje le poţi cumpăra dintre cele fabricate laDoiceşti, Bucov şi Urziceni.

La terminarea casei visurilor tale, dacă vrei s-o mobilezi,atunci poţi cumpăra mobilă fabricată în Satu-Mare, Târgu Mureş sauJucu.

Dacă vrei să-ţi cumperi aparate electrocasnice, atunci poţialege dintre cele fabricate la Satu-Mare, Găeşti sau Braşov. Cusiguranţă că îţi place să foloseşti un calculator personal fabricatla Ploieşti sau Bucureşti, o tabletă fabricată la Braşov şi untelefon mobil fabricat la Cluj.

Mergem mai departe şi ne gândim la maşina de care ai marenevoie, aşa că vei putea alege între cele fabricate la Mioveni sauCraiova. Sigur ca vei dori ca pneurile la maşina ta să fiefabricate la Sibiu sau Timişoara, iar uleiul îl vei lua pe celfabricat la Brazi.

Este clar că cele enumerate mai sus sunt bunuri de folosinţăîndelungată şi nu vei avea nevoie de ele în fiecare an, StimateConsumator. Şi atunci, dacă ne gândim la bunuri de folosinţăzilnică, îţi recomand să cumperi haine fabricate la Brăila,Sighişoara, Tg. Jiu, Tg. Secuiesc; hainele de iarnă sau blănurilele vei cumpăra neapărat din Orăştie sau Sebiş. Doamnele îşi vorputea etala haine unicat făcute de case de modă din Bucureşti şiIaşi. Pentru pantofi bineinţeles că vei opta pentru cei produşi laBucureşti, Cluj, Jimbolia sau Beiuş.

Stimate Consumator, nu uita că în fiecare zi ţi se oferă osurpriză plăcută şi proaspătă. Lapte şi produse lactate le poţicumpăra din cele fabricate în Alba Iulia, Sfântu Gheorghe şi Cluj;pentru produsele şi preparatele din carne poţi alege cele fabricatela Oiejdea, Bacău sau Sibiu, iar produsele congelate şisemicongelate se fabrică în mai toată ţara. Dacă vrei să bei cevarăcoritor, poţi servi sucurile îmbuteliate la Seini sau Ploieşti,sau dacă ai peste 18 ani, o bere fabricată în Bucureşti, Timişoarasau Buzău sau un vin bun din Jidvei, Domeniile Tohani sauMurfatlar.

Stimate Consumatoare, dacă aveţi nevoie de detergenţi şi deproduse cosmetice, le puteţi cumpăra fără grijă pe cele produse laUrlaţi; nu uitaţi, vă rog, să aveţi în vedere că oricând vă stau ladispoziţie gamele de cosmetică premium fabricate în Cluj sauBucureşti. Şi la sfârşitul unei zile extenuanate vă puteţireâncărca bateriile cu o ciocolată fabricată la Timişoara sauBucureşti.

Dacă, Stimate Consumator, vrei să bei un ceai sau să foloseştisuplimente alimentare sau produse fitoterapeutice, atunci poţi săle iei pe cele fabricate la Orăştie sau Radaia. Dacă ai răcit saueşti gripat cere remedii fabricate în Baia Mare, Bucureşti sauConstanţa, iar dacă ai nevoie de antibiotice îţi recomand să ceridin cele fabricate la Iaşi sau Tg. Mureş.

În concluzie, Stimate Consumator, când ai nevoie de ceva, orice,gândeşte-te în primul rând să cumperi ceva fabricat în România. Sepune invizibil în mişcare o reacţie în lanţ cu nişte consecinţeincalculabile pentru binele tău (şi al economiei naţionale, dupăcum vei realiza). Producătorul va observa imediat cererea încreştere, va face tot posibilul să fabrice mai mult, va avea nevoiede muncitori, va crea locuri de muncă. Alţi producători vor vedeaacest lucru, vor veni în România făcând investiţii pentru a-şideschide şi ei unităţi de producţie, vor crea locuri de muncă. Şicei prezenţi, şi cei care vor veni vor plăti mai mulţi bani lastat, care va fi mai bogat şi care, vrând-nevrând, va face maimulte pentru tine. Iar competiţia va optimiza preţurile în favoareata, Stimate Consumator. Iar fabricile din România care vor fabricala preţuri optime vor fi o sursă de export pentru tot mapamondul.Şi România va fi o ţară mai puternică, pe care ai fost mândru s-oajuţi.

De aceea, Stimate Consumator, alături de alţi specialişti suntde părere că tu eşti speranţa relansării economice din România, terog să ai asta în vedere şi îţi mulţumesc anticipat.

Cu deosebit respect, Dragoş Damian

Dragoş Damian este CEO al producătorului demedicamente Terapia Ranbaxy şi preşedinte al AsociaţieiProducătorilor de Medicamente Generice din România(APMGR)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO