Opinii

Opinie: Epoca Basescu, aproape de final?

23.02.2009, 00:00 33

Privind sondajele, am putea crede ca nimeni si nimic nu poate sta in calea realegerii lui Traian Basescu la prezidentialele din toamna. Argumentele pozitiei sale par foarte solide. Are de partea sa guvernul si un prim-ministru suficient de docil pentru a nu-i face probleme. A atras la guvernare PSD, singurul partid suficient de mare pentru a-i face opozitie si pentru a sustine un contracandidat cu sanse. Are scuza unei crize economice venite cum nu se poate mai bine pentru a justifica lipsa de performanta a ultimilor ani. Are contracandidatii blocati fie in pozitii administrative complicate (Sorin Oprescu), fie in capcana dosarelor tesute cu atata grija in ultimii ani (Adrian Nastase). A stiut sa se delimiteze de guvernarea Aliantei D.A. si, apoi, a lui Tariceanu. A profitat de (unii ar spune chiar ca a initiat si incurajat) scaderea credibilitatii partidelor si a institutiilor puternice din Romania, pentru a ramane un unic detinator legitim de putere. Nu doar ca nu pare sa aiba probleme, dar ofensiva reluata la inceputul acestui an da impresia unui 2009 in care agenda va fi dominata de temele propuse si controlate de Traian Basescu - lupta impotriva baronilor locali, aparatorul romanilor, modificarea Constitutiei, ducerea la capat a luptei anticoruptie, scoaterea tarii din criza etc.

Ce strica acest tablou, pe care il poate sesiza oricine isi arunca o privire generala asupra privelistii politice din Romania? Ei bine, chiar presedintele Basescu. Adica tocmai cel care ar trebui sa beneficieze de "defrisarea" politica petrecuta in ultimii ani si sa defileze glorios in aceste luni. Fiindca, de fapt, ceea ce am descris mai sus este doar stratul superficial de vopsea de deasupra realitatii. O realitate pe care Traian Basescu nu o mai poate controla atat de mult pe cat doreste. A venit la putere pe fondul unei dorinte de schimbare si cu ajutorul unei imagini de lider carismatic. Dupa patru ani, entuziasmul sustinatorilor sai scade dramatic. Nivelul increderii in presedinte, inainte de alegerile din noiembrie, ajunsese sub 50%. Acum, a revenit peste acest prag doar pe fondul formarii unui guvern condus de apropiatul sau, Emil Boc. Revenirea nu este insa de durata, fie si pentru ca optimismul produs de aparitia noului guvern este unul dintre cele mai mici de dupa 1989. Chiar si presedintele a dat semnalul ingrijorarii sale, in cel putin doua momente. Imediat dupa pecetluirea parteneriatului PD-L-PSD, Traian Basescu marturisea la televizor ca pierde enorm electoral de pe urma acestei mutari. Iar recent, la instalarea ministrului Dan Nica, a sugerat ca nu el este responsabil pentru formarea guvernului, ci liderii celor doua partide. Este evident ca presedintele stie cat de mult va patimi de pe urma acceptarii acestei aliante si va face orice pentru a scapa de acest cost. Sa nu uitam ca, dupa votarea bugetului (adica peste maxim o saptamana), se termina "luna de miere" pe care chiar presedintele o oferea actualului executiv.
Presedintele mai are o problema, total noua in actualul context. Este vorba de o combinatie fatala de doi factori, care il vor obliga sa schimbe toate strategiile pe care si le pregatise pana acum. Mai intai, este vorba de criza economica, un eveniment grav, complicat si, foarte important, real si palpabil pentru toti romanii. Indiferent de cat de grava va fi criza, ea nu poate fi acoperita prin artificii de imagine. Sa ne amintim ca singurul eveniment care a "estompat" mediatic criza din perioada interbelica a fost razboiul mondial (o perspectiva pe care in mod clar nu o dorim repetata in prezent). Presedintele, indiferent cat de mult va dori sa abata discutia spre alte teme mai favorabile, nu va putea ocoli tema crizei economice. Asta il va forta sa critice dur guvernarea, singura alternativa pentru ca Traian Basescu sa spere sa fie reales. Semnele acestei pozitionari sunt vizibile pentru cei care sunt atenti la detalii.
Al doilea factor complicat este disparitia relevantei temei luptei impotriva coruptiei. Fara condamnati de mare calibru (e deja prea tarziu pentru a mai conta pe asta pana la toamna), fara o justitie capabila sa produca rezultate pentru omul de rand, fara semnale pozitive din partea Comisiei Europene, aceasta tema e greu de crezut ca va mai putea functiona electoral. Deja, prin anuntul ca va cere transmiterea dosarelor sale in instanta, Adrian Nastase distruge si ultima scuza pe care Traian Basescu o mai avea (aceea ca justitia nu e reformata pentru ca Adrian Nastase este protejat de parlament). Fara a putea vorbi credibil pe acest subiect, presedintele va fi nevoit sa inventeze noi teme. Deja o face: atacurile la adresa maghiarilor sunt o supapa de evacuare, pe care o va folosi pana cand va gasi ceva mai bun. Stimularea nationalismului si a atitudinii anti-maghiare a fost mereu o solutie facila. Ea nu va tine insa la nesfarsit, mai ales daca dinspre UDMR nu vor veni semne agresive. Vor urma, probabil, alte teme, legate de zone sociale cu potential de coagulare a atentiei publicului: educatia, infractionalitatea, locurile de munca. O personalitate carismatica se afirma puternic si rapid. Dar la fel de puternica si rapida este si caderea, atunci cand semnele incep sa apara. Iar semnele se vad. Prima intrebare este insa daca aceasta cadere se va produce inainte sau dupa alegerile din toamna? Iar a doua intrebare, si mai importanta decat prima, este referitoare la cine va beneficia de aceasta cadere. Fiindca, daca deprecierea este accentuata, atunci aproape ca oricine va fi investit cu sprijin din partea principalelor forte de opozitie ar putea fi votat de majoritatea nemultumitilor de epoca Basescu. Primele luni ale acestui an vor fi decisive pentru raspunsul la aceste intrebari.
 
Dan Sultanescu este analist politic, coordonatorul proiectului www.infopolitic.ro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO