Opinii

Opinie Mirabela Tiron, ZF: Când prima întâlnire cu şeful Poştei începe cu "trebuie să plec urgent"

Mirabela Tiron, ZF: Când prima întâlnire cu şeful Poştei începe cu "trebuie să plec urgent"

Autor: Mirabela Tiron

13.07.2011, 00:08 3367

În urmă cu o săptămână eram faţă în faţă, la un interviu, cuMarek Rozycki, unul dintre şefii Poştei Franceze care se ocupă dedivizia de curierat pe Europa Centrală şi de Sud-Est.

Plin de entuziasm şi cu zâmbetul pe buze, Rozycki mi-a vorbittimp de o oră despre cum reuşeşte divizia pe care o conduce,GeoPost, să contribuie la veniturile de 21 mld. euro şi la profitulde peste 500 mil. euro obţinut anual de Poşta Franceză. Cuplanurile de dezvoltare în minte pentru fiecare din cele 16 ţări pecare le conduce, Rozycki a venit la interviu şi cu două CD-uri cuprezentarea companiei în format electronic.

Ieri, în faţa şefului Poştei Române, Daniel Dumitru Neagoe, dedata aceasta nu la un interviu (deşi am făcut nenumăratesolicitări), ci la o conferinţă de presă, prima susţinută după maibine de un an în care reprezintă compania de stat.

Pregătită cu o listă întreagă de întrebări şi convinsă că însfârşit voi primi nişte răspunsuri, m-am grăbit să ajung la sediulPoştei, unde avea loc evenimentul "exclusivist", ce trebuia să facăpublică strategia de restructurare şi modernizare a Poştei.

Înconjurat de o "armată" de asistente pe tocuri, oameni decomunicare şi alţi angajaţi pe care nu am avut răbdarea să îicunosc, Neagoe şi-a început discursul grăbit, puţin intimidat înfaţa unei săli pline de ziarişti. Pixul meu a început să alunece lafel de grăbit pe carneţel, până când mi-am dat seama că şefulPoştei citea de fapt nişte date care erau deja prezentate încomunicatul de presă, primit înainte de începerea mult aşteptatuluidiscurs.

Până să decid dacă are rost să mai notez pe carneţelinformaţiile transmise de Neagoe, identice cu cele din comunicat,şeful Poştei se pregătea deja să se ridice de pe scaun.

Cum omul care conduce peste 30.000 de angajaţi a terminat cuprezentarea strategiei de restructurare a Poştei în mai puţin de unsfert de oră, răspunsurile la cele şase întrebări cheie: cine, ce,când, unde, cum şi de ce au rămas doar "mult aşteptate" deaudienţă. Şeful Poştei a ales o comunicare unidirecţională, evitândsesiunea de întrebări din partea presei prin "trebuie să ajungurgent la o întâlnire importantă, răspund la două întrebări". Şichiar aşa a făcut. Deşi din sală au început să răsune întrebări dintoate colţurile, Neagoe s-a grăbit să dea un răspuns scurt la oîntrebare legată de desfiinţarea a 1.400 de posturi şi deoportunitatea înfiinţării unei bănci. Fără să ofere alteexplicaţii, el s-a ridicat şi a ieşit intempestiv din salăînconjurat de aceleaşi asistente. "Nu ştiu la ce întâlnire merge,dar este ceva urgent", s-a grăbit să mă lămurească ofiţerul depresă al Poştei, prezent la eveniment.

Am plecat de la conferinţă surprinsă de modul în care a alesşeful Poştei, cu afaceri anuale de peste 300 mil. euro şi pierderide 72 mil. euro în ultimii doi ani, să comunice măsurile pe care leva lua în vederea aducerii companiei pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO