Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Bancheri si patroni, opriti focul si negociati, ca altfel pierde toata lumea

14.12.2009, 00:00 23

Cea mai mare eroare care se poate face in perioada urmatoareeste ca intre banci, pe de o parte, si companiile de pe piataromaneasca, mai ales din retail, care incep sa cada ca mustele ininsolventa, sa survina un razboi.

Din pacate, din ce in ce mai multe luari de pozitie ale unorbancheri de top din Romania se fac pe o nota tot mai inalta:colateralele nu sunt cu adevarat garantii pe piata romaneasca,patronii romani prefera sa-si bage companiile in insolventa decatsa aduca bani in firma.

La randul lor, patroni sau oameni din firmele de consultanta,mai liberi in pozitii, au aratat inca de la inceputul anului cudegetul catre banci ca au majorat nejustificat dobanzile, inspecial catre persoane fizice, ceea ce a provocat scaderea brusca aconsumului.

O serie de citate publicate in acest an in Ziarul Financiar,chiar neatribuite acum pentru a nu atata chiar ZF acest foc, suntelocvente.

"Bancile au facut vapoare de bani in Romania."

"Bancile au reusit sa acopere scaderea de profituri provocata deconstituirea de provizioane din majorarea dobanzilor la clientiibuni. De acum urmeaza perioada grea, in acest sfarsit de an, incare economia va intoarce catre banci «cadoul primit», adicamajorarea de dobanzi."

"Bancile sunt vinovatul moral pentru actuala criza pentru ca auactionat total neprofesionist. Au intors foaia si au sufocateconomia, iar acum ele trebuie sa faca primul pas."

Si daca mai era necesar, ce spunea saptamana trecuta chiar unmare bancher, care este si inalt oficial: "Bancile s-au comportathaotic in toamna trecuta, cand au blocat practic creditarea si aumajorat puternic dobanzile, acesta fiind unul dintre factoriiprincipali care au facut ca economia romaneasca sa se contracte maimult decat se anticipa anul acesta. La dobanzi au sarit calul. Aumers cu dobanzile destul de sus si acum sunt sus".

Caderea in insolventa a sute de companii, dintre care peste 10cu afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro, poate fiusor privita ca o consecinta a majorarii dobanzilor la crediteefectuata in toamna anului trecut de catre majoritateabancilor.

Un rauvoitor ar putea spune: Aveti ce ati dorit. Ati majoratdobanzile la credite pentru persoane fizice, ati speriat clientiicare si-au redus drastic consumul, acum retailerii de unde sa vaplateasca ratele? Pentru ca ce companie cu marje de profit sub 10%poate suporta o cadere brusca cu 60% a vanzarilor?

Dar cea mai mare greseala ar fi ca in acest moment sa inceapa olupta a declaratiilor si a luarilor de pozitie dure intre companiisi banci. Si, vrand-nevrand, de companiile romanesti este vorba,pentru ca cele straine isi regleaza in general problemele definantare pe alte piete.

Bancile straine, care detin 80% din activitatea bancara dinRomania, sunt la fel de locale ca si firmele cu capital romanescsau cu capital strain care au angajati in Romania.

Cresterea de 20% pe an a consumului cinci ani la rand nu a venitdin neant, ci a fost finantata PRIVAT, de catre banci private careau avut castiguri din asta, iar bancherii de top au luat bonusuride sute de mii de euro pentru rezultatele raportate. Riscurile sevad abia acum.

O scadere de 60%, de 80%, nu este scadere, este prabusire, iarregulile de piata trebuie modificate, asa cum au fost modificate sipe pietele financiare externe pentru a trece de caderea LehmanBrothers, in sensul atenuarii acestui soc.

Bancile straine si locale, Banca Nationala, Fondul MonetarInternational, Guvernul, Uniunea Europeana, patronii companiilorlocale, reprezentantii multinationalelor trebuie sa se aseze laaceeasi masa si sa se inteleaga. Sa mai vina unii cu bani de acasa,banci sau patroni, sa accepte un volum de pierderi, dar sa faca inasa fel incat sa nu ajunga sa se repeada unii la altii dupa 100.000sau 10.000 de euro cash.

Poti face profituri de sute de milioane de euro pe an cu zeci demii de oameni in strada? Nimeni nu vrea o asemenea situatie. Tintatrebuie sa fie salvarea locurilor de munca sau crearea altora. Sieste mare pacat ca intr-o tara in care o treime din populatietraieste si lucreaza in conditii de Ev Mediu, in care de fapt nusunt destule frigidere sau computere, bancile sa nu gaseasca cai dea mentine finantarea.

Aproape ca nu mai conteaza cine are dreptate acum.

E un drum lung in fata. Businessul inseamna profit, dar inseamnasi parteneriat pentru dezvoltare. Opriti focul si negociati, caaltfel pierde toata lumea.

Sorin Paslaru este redactor-sef al ZiaruluiFianciar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO