Opinii

Opinie Sorin Pâslaru: Cine răspunde pentru Schengen şi reactoare?

Autor: Sorin Pâslaru

20.01.2011, 23:55 67

Martie 2010: după semnarea cu surle şi trâmbiţe a contractuluide 4 miliarde de euro pentru autostrada Comarnic-Braşov, franceziide la Vinci anunţă sec retragerea. Eşec major într-un domeniustrategic, infrastructura, despre care se tot spune că va scoateRomânia din criză. A plătit cineva din oficiali? Nu.

Decembrie 2010: francezii şi nemţii se opun intrării României înSchengen. Eşec major într-un domeniu strategic: securitatea, careeste esenţială pentru investitorii străini, despre care se totspune că vor scoate economia din criză. A plătit cineva? Nu.

Ieri, 20 ianuarie 2011: francezii de la GDF Suez, nemţii de laRWE şi spaniolii de la Iberdrola spun pas proiectului de 4 mld.euro al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. Eşec majorîntr-un domeniu strategic: energia, despre care se tot spune că vascoate România din criză. A plătit cineva sau va plăti cineva?Probabil nu.

Cad ca nişte ghilotine veştile rele.

Le pasă cumva foştilor miniştri Radu Berceanu de la Transporturisau lui Adriean Videanu de la Economie care oricum veneau pro bonola serviciu milionari fiind din alte afaceri ? Nu.

Aşa cum nu le pasă nici altora dacă ceea ce au spus că se vaface nu s-a făcut, că vom avea creştere economică şi nu am avut, căsuntem solizi financiar şi nu avem nevoie să ne împrumutăm şi augreşit. Nu le pasă şi nu-şi asumă erorile, deşi au prosperat de 20de ani din bani publici. S-au strâns la vârf şi au dobânditcredibilitate, din păcate, o serie de lideri care nu au ştiut sămanevreze eficient în anii de creştere economică, au reacţionattârziu când a venit criza şi s-au trezit că trebuie să accepte caRomânia să se împrumute cu 20 mld. euro când datoria publică era dedoar 12 mld. euro.

Sunt defazaţi de la realitate, cred că vom avea creştereeconomică, dar nu avem, spun că nu avem nevoie să ne împrumutăm,dar după două zile semnează pentru 20 de miliarde de euro.

Când trebuia să fie austeri, în 2009, nu au fost, ci au aruncatcu banii pe cântări la 2 mai şi pe indexări de pensii, iar cândeconomiile europene îşi luau din nou avânt, adică în 2010, au lovitconsumul şi deci creşterea economică prin creşterea TVA cu 5%într-o noapte. Ei, care au acum 50-60 de ani, vor lăsa celor careurmează rambursarea unui mare împrumut de 20 de miliarde de euro,dar nicio autostradă terminată în 20 de ani, niciun stadion nou,niciun mare spital nou şi nicio mare universitate nouă.

Unii mai vor şi aplauze, pentru "stabilitate". Mulţumim.

Problema mare este că o parte dintre jurnalişti, în loc să-iîntrebe în fiecare conferinţă ce au spus ieri şi să le cearăsocoteală pentru ce nu au făcut, câteodată nu sunt decât niştesimpli purtători de mesaj: "vom face", "vom investi", "vom creşte".Mereu "vom" sau "trebuie". Niciodată bilanţ, niciodată evaluareasupra a ceea ce a fost până acum, asupra resurselor pe care le-auavut la dispoziţie şi a rezultatelor obţinute. Autosuficienţa şiimobilismul, neacceptarea opiniilor contrare şi, mai rău, chiaratacarea brutală a celor care pun întrebări sau pun problemaeficienţei unor oameni plătiţi din bani publici nu au cum să aducăceva bun. Ci dimpotrivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO