Opinii

Opinie Sorin Pâslaru: Lumea a treia: gazon şi ceasuri de aur, dar mişună câinii vagabonzi

Autor: Sorin Pâslaru

31.01.2011, 23:40 43

"Au fost reabilitaţi în 2010 162.610 metri pătraţi de spaţiuverde a căror înfăţişare perenă o întreţinem cu ajutorul celor124.686 de metri liniari de aspersoare montate în tot anul ce atrecut", şi-a anunţat în această lună alegătorii primarulsectorului IV, Popescu Piedone, într-o scrisoare care însoţeşte"invitaţia" de plată a impozitului de la Administraţia Fiscală asectorului. Deci, 16 hectare de gazon şi 124 km de furtunuri pentrua-i întreţine "înfăţişarea perenă". Hectare de gazon, sute de bănciîn faţa blocurilor, kilometri de gărduleţe. Campania va continua şiîn 2011. 18 milioane de euro, adică 15% din bugetul sectorului 4,vor merge pe amenajarea spaţiului public. Foarte frumos. Cinevatrebuia să îi dea "replica" lui Liviu Negoiţă de la sectorul 3.

Nu contează că în faţa unor scări de bloc sunt şi câte patrubăncuţe la un metru una de cealalaltă sau că au fost scoasegărduleţe bune pentru a fi înlocuite cu altele cumpărate de undetrebuie. Gazon, băncuţe, gărduleţe. Dar pentru cine, pentru oameni?Nu. Pentru câini. Cu 50.000 de maidanezi pe stradă, cine se poateplimba în voie? Încă o dată se dovedeşte faptul că în România nulipsesc banii, ci prioritizarea. Nu era corect ca mai întâi baniisă fie alocaţi pentru rezolvarea situaţiei câinilor vagabonzi şiabia apoi pentru băncuţe şi gazon?

Ce spune un răspuns de la aceeaşi Primărie a sectorului 4 lasesizarea privind numărul mare de câini vagabonzi? "Atribuţiileprivind problema câinilor vagabonzi sunt la Primăria Generală.Conform ultimei legi privind protecţia animalelor, câinii vagabonzinu mai pot fi eutanasiaţi, ci sunt doar castraţi şi aduşi înapoi pestradă". În aceste condiţii, doar 212 câini sunt în adăposturi înprezent dintre cei 50.000 de câini vagabonzi, câţi sunt pe străziîn Bucureşti.

Şi nu există bani pentru adăposturi unde să poată fi ţinuţi? Bada, există. Cu 10 milioane de euro, deci jumătate din tot bugetulpentru spaţii verzi numai de la Primăria sectorului 4, se poaterezolva problema nu numai a celor 50.000 de câini vagabonzi dinBucureşti, ci şi a celor 50.000 de câini vagabonzi din afaraBucureştiului. Bugetul total al celor şase sectoare plus primăriagenerală se ridică la 2 miliarde de euro. Dacă doar sectorul patrucheltuie 18 milioane de euro pe an pentru spaţii verzi, probabil căla nivelul Bucureştiului se cheltuie pentru acest capitol circa100-120 mil. euro pe an.

Cât de fără cap poţi să fii să dai un milion de euro pe ceasuride aur la picioarele cărora mişună câinii vagabonzi? Gândire delumea a treia. Cu o astfel de politică a cheltuirii banilor, poatesă aibă Bucureştiul şi 10 miliarde de euro buget, că totdegeaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO