Opinii

Marea restructurare a agentiilor face economii de unu la mie din PIB

08.01.2010, 00:00 30

Tot anul 2009 am fost bombardati cu marea restructurare aagentiilor guvernamentale si ce economii va crea la buget, care sevor indrepta spre investitii. In realitate, economiile facute seridica doar la circa 160 de milioane de euro (0,7 mld. lei), adicaa mia parte din PIB si 1,4% din cheltuielile de personal dinbugetul general consolidat.

Numai daca ar fi desfiintat Ministerul Turismului s-ar economisiacesti bani, iar daca anul trecut nu s-ar fi infiintat de lainceput nici cel al Sportului si Tineretului, economia eradubla.

In mod normal, mai ales ca avem o continuitate la nivelguvernamental, insusi Guvernul Boc ar fi trebuit sa iasa in fata cuun calcul privind economiile facute prin reorganizarea agentiilor,avand in vedere insistenta cu care a subliniat ca abia acum inceperestructurarea in administratia publica.

Intentia este buna. Insa concluziile se pot desprinde dintr-oanaliza facuta de Ministerul Finantelor asupra cheltuielilor depersonal pentru 2010.

Din datele Finantelor reiese ca din totalitatea cheltuielilor depersonal pe 2010 de 10,75 miliarde de euro (45,7 mld. lei), labugetul de stat sunt prinse cheltuieli cu personalul de 3,97 mld.euro, la bugetele locale cheltuieli de 4 mld. euro, iar la bugetulinstitutiilor finantate din venituri proprii cheltuieli cupersonalul de 2,6 mld. euro.

Se mai adauga, insignifiant, cheltuielile de personal de 130milioane de euro pentru administrarea bugetului de pensii, al celuide somaj, de sanatate si a investitiilor in infrastructura prinCompania de Autostrazi.

"Buba", se vede limpede si din aceasta segmentare, suntcheltuielile de personal de la institutiile finantate din venituriproprii - vestitele agentii si inspectorate - care reprezinta 65%din cheltuielile de personal ale bugetului de stat.

La aceste agentii "cvasi-independente", la Eximbank, CEC sauFondul Proprietatea sunt sinecurile si posturile fararesponsabilitate, dar bine remunerate, tintite timp indelungat depersoane bine informate.

Dar ce spun datele Finantelor pentru 2010? Ce economii serealizeaza fata de 2009 prin restructurarea agentiilor?

Finantele afirma ca reducerea cheltuielilor de personal lainstitutiile finantate din venituri proprii este de 1,4 miliarde delei (320 de milioane de euro) ca urmare a reorganizarii agentiilorguvernamentale.

320 de milioane de euro nu este mult, dar macar daca ar fi atat.Din pacate insa, tot Ministerul de Finante precizeaza ca aceeasi"reorganizare" a agentiilor guvernamentale duce si la majorari decheltuieli cu personalul!

Pentru ca o parte din agentii au fost preluate la bugetul destat, cheltuielile cu personalul de la bugetul de stat au trebuitsa fie majorate cu 0,7 miliarde de lei (160 mil. euro).

Si asta in pofida faptului ca personalul din agentiile preluatedin subordinea unor ministere va avea nivelul de salarizare dincadrul ministerelor si nu un statut independent ca pana in2009.

Cu alte cuvinte, guvernul doar a mutat banii dintr-un buzunarintr-altul, asa incat asteptatele economii din mult anuntatarestructurare se diminueaza la 160 mil. euro, adica diferenta intre320 mil. euro si 160 mil. euro.

160 de milioane de euro inseamna doar 1/1.000 din PIB (sau 0,1%din PIB), adica in loc sa avem un deficit bugetar de 6,0% din PIBvom avea, conform proiectiei, 5,9% din PIB.

La cat de mult a insistat guvernul pe reducerea de cheltuieliprin restructurarea agentiilor, macar daca ar fi fost economii de1% din PIB, adica de 1,3 miliarde de euro, nu de opt ori mai putin,cum este in realitate.

Atunci da, ar fi putut vorbi de economii. Acestea sunt cifrelesi, cu toata bunavointa, matematica nu poate fi contrazisa.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO