Opinii

Opinie Vladimir Cohn: Scaderea economiei va fi mult mai drastica si e nevoie de stimuli fiscali

Scaderea economiei va fi mult mai drastica si e nevoie de stimuli fiscali
04.02.2009, 18:02 140

Dl. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, vede economia Romaniei in crestere cu 1,2% in 2009 . S-ar putea ca dansul sa se bazeze pe informatii disponibile numai celor de la BNR, dar din datele ce le vedem din piata cred ca vom avea o contractie de minimum 5%.

Este adevarat ca exportul este numai 25% din PIB, dar este intr-o scadere dramatica, piata interna nu are capacitatea sa absoarba productia neexportabila. Toti producatorii importanti din diverse industrii anunta diminuarea vanzarilor cu diverse procente, de la 10% pana la 50%, constructile sunt in moarte clinica, agricultura spera la subventiile ce vor veni de la CE, infrastructura nu are disponibilitati financiare, noile investitii sunt oprite, importatorii se plang de slabirea monedei nationale si tot asa numai vesti defavorabile in toate domeniile.
Romania nu este un importator major de gaze si petrol, dar importante resurse finaciare se cheltuie pe aceste importuri. Conceptul de amestec dintre pretul gazului natural din Romania cu pretul gazului natural din import contribuie substantial la marirea pretului la gaze naturale platit de consumatorii industriali (peste 33% din pret este contributia gazelor din import ) si se reflecta in cresterea costului de productie al produselor fabricate in Romania.
Pretul energiei electrice este cel mai mare din Europa, iar, in timp ce costul energiei electrice in Europa de Vest scade, la noi creste datorita manipularii formarii pretului.
Ponderea creditului in PIB este 40% - este mult, este putin, nu pot spune, dar stiu ca restantele la plata creditelor sunt substantiale, rambursarea creditelor imobiliare este o problema, creditarile bancare sunt foarte dificil de obtinut, deci o majorare a ponderii creditelor in PIB nu pare o probabilitate imediata.
Dl. ministru Videanu a spus cu ocazia instalarii dansului ca Romania trebuie reindustrializata si sa-si asigure o independenta energetica moderna - nimic mai adevarat si totusi o provocare uriasa la care trebuie sa contribuie pozitiv toate fortele politice si economice din Romania.
Dimensiunea redusa a PIB reflecta lipsa unei baze industriale puternice, nivelul importurilor este urias - 55 de miliarde de euro pe an - deficitul de cont curent este nesustenabil pe termen mediu sau lung, toate acestea sunt semnale de criza ce trebuie adresate cu masuri stimulative - in special fiscale, reducerea impozitului pe profit, neimpozitareea dividendelor, neimpozitarea profitului reinvestit, folosirea conceptului de concesionare pentru lucrarile de infrastructura - interventia statului in reducerea pretului la energia electrica (marii producatori de energie sunt propietatea statului) si a pretului la gaze naturale prin reducerea importului si eliminarea intermediarilor.
Nivelul dobanzilor este foarte mare, in special la finantarile in lei, poate BNR ar trebui sa-si modifice pozitia deosebit de conservatoare la acest capitol si ar contribui intr-o mare masura la relansarea unor activitati economice.
Desigur ca sunt multe elemente ce se pot schimba pe parcursul anului 2009 si s-ar putea ca in decembrie sa avem motive de un Craciun fericit, deocamdata acele elemente sunt invizibile.
 
Vladimir Cohn este un om de afaceri roman implicat in industria hartiei (Ecopack Ghimbav si Ecopaper Zarnesti, actionarii Celhart Donaris)
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO