Opinii

Pachebotul Saint Louis

Pachebotul Saint Louis

Autor: Iulian Anghel

01.09.2015, 16:00 1834

Într-una dintre cărţile sale celebre (“Drumul către servitute”) filosoful austriac Friedrich Hayek care, atunci când se adresează englezilor spune “noi” explică diferenţa dintre civlizaţiile europene, ca normă, şi ideile unora dintre “progresiştii” acestor civilizaţii.

Hayek, unul dintre cei mai mari economişti şi filosofi liberali ai secolului 20 (Premiul Nobel pentru economie în 1974), vorbeşte, în cartea citată, despre ascensiunea nazismului şi a comunismului, despre cauzele şi trunchiul comun al acestor tiranii, dar, în ordine generală, subliniază: nu popoarele, ci ideile sunt cele care pot face rău sau bine.

Nimic nu ilustrează mai sublim în aceste zile ideile lui Hayek.

În 1939, la câteva luni după “Noaptea de Cristal” pachebotul SS Saint Louis, sub pavilion german, pleca din portul Hamburg cu destinaţia America, cu peste 900 de oameni la bord, majoritatea evrei. Cum a fost posibil? După “Noaptea de Cristal” şi criticile internaţionale ce i-au urmat, Hitler a spus: evreii pot pleca din Germania. Şi au plecat. Doar că nimeni nu i-a primit. Nici Cuba, nici SUA, nici Canada, nici ţările Americii de Sud. Subiectul este celebru în epocă, a fost la fel de mediatizat, cu mijloacele de atunci, precum actuala criză a refugiaţilor. Întorşi acasă, “refugiaţii” au sfârşit în crematoriul Auschwitzului.

De ce am spus că istoria oferă exemple sublime?

Pentru că Germania de azi este un exemplu de generozitate pe care lumea nu l-a arătat de multă vreme.

Sunt uimit că oameni inteligenţi, români, ştiu că imigranţii ar trebui să plece pe nu ştiu unde în lume, doar în Europa, nu. Puţin în România au văzut faţă de imigrant din Siria, dar mulţi ştiu că nu vor să le vadă mutra pe aici. Pentru că nu ar fi “refugiaţi”, ci emigranţi economic sau, mai grav, invadatori.

Dar cele trei milioane de români care lucrează în UE nu sunt “refugiaţi” economic? Au trimis în ţară, de când au plecat, 60 de miliarde de euro, mai mult decât toate investiţiile străine la un loc.

Românii plecaţi în UE sunt “refugiaţi economic” şi, cu siguranţă, sunt sute de mii de oameni ce vin din Asia sau Africa ce caută o viaţă mai bună aici, din acest motiv. Nu au dreptul ca oameni? La fel am făcut şi noi.

Nu naţiunea ca sumă de indivizi, ci ideile care guvernează naţiunea sunt cele ce împing spre bine sau rău. Pretindem Europei solidarite cu cetăţenii noştri - români, ţigani, unguri. Dacă suntem “cetăţeni ai lumii” trebuie să acordăm aceeaşi şansă de care noi am beneficiat şi altora.

Noi nu putem cere toleranţă din partea altora, dacă noi nu suntem toleranţi cu alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO