Opinii

Pe când o “Mafie Românească”, asemănătoare cu “Indian Mafia”?

Pe când o “Mafie Românească”, asemănătoare cu...

Autor: Dorin Oancea

25.08.2015, 15:54 1452

Ce au în comun Pepsi, Citigroup, Adobe, Microsoft, Mastercard, Diageo sau Deutsche Bank? Sunt companii internaţionale de top şi au CEO indieni. Acestui grup select i se va alătura în curând Sundar Pichai, desemnat să ia conducerea Google după apariţia conglomeratului Alphabet; este o schimbare cât se poate de semnificativă, pentru că banii vor veni de la el.

Aşadar, avem un val de şefi de companii de origine indiană, o schimbare semnificativă, atât de importantă încât profesorii de economie au început să o analizeze, pentru a determina ce au aceştia în plus şi de unde vine calitatea managerului indian.

Şi nu este vorba aici numai de executivii enumeraţi mai sus; practic putem lua orice mare companie din lume şi veţi descoperi lesne în top management cel puţin un indian, dacă nu mai mulţi. În Silicon Valley un inginer din trei este de origine indiană, şi mulţi dintre ei vor rămâne în istoria tehnologiei, pentru că au inventat sau au contribuit la portul USB, procesorul Pentium de la Intel, sistemul de operare Android, browserul Chrome sau serviciul de mesagerie electronică Hotmail; probabil, practic vorbind, orice produs major din zona tehnologiei apărut în ultimele două decenii are cel puţin un naş indian.

Cunoscătorii vorbesc despre o „Indian Mafia” - formulare care defineşte influenta reţea de ingineri, antreprenori şi executivi de origine indiană din Silicon Valley. Indian Mafia este fie şcolită în occident, fie la IIT, Indian Institutes of Technology, un grup de 19 centre de studii superioare din mai multe oraşe indiene, socotite a fi cu nimic mai prejos decât MIT, Massachusetts Institute of Technology - este cazul chiar al lui Sundar Pichai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO