Opinii

Pe ce aţi cheltuit, măi băieţi, 254 de miliarde de lei?

Pe ce aţi cheltuit, măi băieţi, 254 de miliarde de lei?

Autor: Iulian Anghel

25.10.2018, 16:28 7107

Cu multă vreme în urmă, în aula Bibliotecii Centrale Universitare, Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier, actual şef al Senatului, tuna: să ne lase să ne împrumutăm mai mult, că ei s-au dezvoltat prin împrumuturi! Era vorba de constrângerea din Tratatul de la Maastricht, care limitează posibilitatea de creştere a datoriei publice, într-un stat membru UE, la 3% din PIB.

De la aderarea României la UE, în 2007, datoria publică a României a crescut cu 254 de miliarde de lei (54 de miliarde de euro, la cursul de azi). Cât din aceşti bani au mers în dezvoltare?

Acum niciun an, şeful de facto al guvernului, Liviu Dragnea, aceeaşi poveste: de ce ne tot bat la cap cu deficitul, că ei au deficite şi datorii mai mari!

Prin 2000, guvernul Năstase a introdus o acciză nouă, iar banii, spunea el, vor merge în lucrări de infrastructură. În vremea guvernului Ponta, Liviu Voinea, actual membru în conducerea BNR, a introdus o supraaciză şi susţinea că banii vor merge într-un cont din care vor fi plătite lucrările de autostrăzi. Desigur că acest lucru nu era posibil, legal, iar banii s-au dus în sacul comun al bugetului consolidat. S-a făcut orice cu acei bani, numai autostrăzi nu.

De ce să nu ne împrumutăm, că Germania are o datorie de 60% din PIB? Iar noi avem o datorie de doar 35% din PIB!

Da, Germania are o datorie publică de 1.900 de miliarde de euro, la un PIB de 3.200 de miliarde de euro. România are o datorie publică de 65 de miliarde de euro, la un PIB de sub 200 de miliarde de euro. Dar Germania are peste 45 de milioane de angajaţi, iar România sub cinci milioane. Datoria publică pe angajat, în Germania, este, prin urmare, de 42.000 de euro, iar în România de 13.000 de euro. Dar salariile în Germania sunt de cinci ori mai mari ca în România. Înmulţiţi 13.000 cu cinci şi veţi vedea că povara datoriei publice pe angajat, raportată la venituri, este, în România, cu 50% mai mare decât în Germania, la o datorie publică la jumătate. Odată şi odată, datoria trebuie plătită. Şi ea trebuie plătită din taxe şi impozite – pentru acest motiv am împărţit datoria pe angajat. La noi, plătesc taxe cinci milioane de oameni pentru că 3-4 milioane plătesc taxe altora, inclusiv Germaniei.

Dar noi, nu! Să ne îndatorăm cât Germania! Greşeala pe care o facem este că ne raportăm la PIB, nu la venituri. Germania strânge din taxe echivalentul a 40-45% din PIB, iar România echivalentul a 30% din PIB. Diferenţa o acoperim din împrumuturi. Dacă Germania cheltuieşte 1% din PIB pentru autostrăzi, acest lucru înseamnă 32 de miliarde de euro. Dacă România cheltuieşte 5% din PIB pe infrastructură, acest lucru înseamnă 10 miliarde de euro. Dacă vrem să ne îndatorăm ca Germania, trebuie să avem venituri, pe angajat, ca în Germania.

România s-a îndatorat, de la aderarea la UE până azi, cu 254 de miliarde de lei. Banii trebuie rambursaţi – 10 miliarde de lei plăteşte România, anual, în contul datoriei publice. Aceşti bani sunt luaţi de la infrastructură. La 30 de ani de la revoluţie, România are sub 1.000 de km de autostradă. Niciun spital public nu a fost construit după revoluţie. UE ne roagă să luăm bani – 150 de milioane de euro sunt alocaţi, special, pentru construcţia de noi spitale şi nimeni aici nu-i vrea. UE spune că vrea să finanţeze autostrada care să lege Moldova de Transilvania, iar guvernul, cică, face autostrada pe cont propriu. 1,7 miliarde de euro au fost pierduţi în exerciţiul financiar multianual 2007-2014, cât costul autostrăzii Comarnic - Braşov.

Tăriceanu nu a vrut banii UE, era prea complicat să-i ia. Dar cerea ca Uniunea să permită României să se împrumute mai mult, ca să ajungem din urmă vestul. România s-a îndatorat de atunci cu 254 de miliarde de lei. Câţi bani au mers în dezvoltate? Ce aţi făcut cu 254 de miliarde de lei?

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO