Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Pe sub Arcul de Triumf ar trebui să treacă cele mai mari companii din România, cei mai mari angajatori, campionii din business sau cei care au creat cele mai puternice branduri româneşti

2 dec 2012 Autor: Cristian Hostiuc

În fiecare an de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf defilează armata, poliţia, jandarmedia, SPP sau SRI. În marile oraşe e aproape la fel. Dar dacă alături de cei de mai sus ar defila cele mai mari companii din România, cei mai mari exportatori, cei mai mari angajatori, cele mai valoroase companii, cei mai mari plătitori de taxe şi impozite, cele mai cunoscute branduri româneşti, cei mai importanţi oameni de afaceri sau căpşunarii? Sau echipa de olimpici de la matematică cu profesorii lor, olimpicii de la informatică, regizorii români din noul val? Şi ei ar merita aplauze, nu?

Cred că dacă îl întrebi pe premier sau pe ministrul economiei, indiferent cine a ocupat această poziţie, cine sunt cei mai mari 100 sau 500 de angajatori sau exportatori le va trebui cel puţin o oră să găsească răspunsul. Cine sunt cele mai mari 1.000 de companii din România după cifra de afaceri, profit sau taxe la stat. Aceste liste, sigur nu se găsesc pe biroul lor sau în calculator. Şi nu se găsesc în niciun program de guvernare, pentru că aceste programe sunt nişte propoziţii aruncate de-a valma. Cu cât mai multe sunt liniuţele din dreptul domeniilor, cu atât este mai consistent programul de guvernare. Dar şi mai multă maculatură. Toţi politicienii propun îmbunătăţirea mediului de afaceri din birouri fără să stea prea mult de vorbă cu cei care se confruntă zi de zi cu mediul de afaceri.

Când întrebi Ministerul Finanţelor despre principalii indicatori macroeconomici luaţi în considerare, în Legea Bugetului, auzim cum exporturile vor creşte cu 10-15%. Aşa din pix. Pentru că sigur Ministerul Finanţelor sau Comisia Naţională de Prognoză nu a stat de vorbă cu principalii 100 de exportatori să vadă mai întâi ce îşi trec ei în buget.

Dacă vrei să faci câţiva poli industriali, aşa cum propune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, unde statul să aloce 500 de milioane de euro pe an, trebuie să ştii încotro se duc cele mai mari companii, care ar putea fi sectoarele şi subsectoarele unde să vină investiţii. În auto, energie, petrochimie, IT, confecţii, sănătate? Unde? Unde are România un avantaj competitiv? Niciun partid care vrea să guverneze nu ştie cu toate că au cohorte de membri şi specialişti, că aşa sunt prezentaţi.

Dacă Victor Ponta, alături de Vasile Blaga şi cu specialiştii lor Adriean Videanu sau Mihai Voicu (în caz că nu ştiţi, este ministrul actual responsabil cu dezvoltarea mediului de afaceri) s-ar duce în Paşcani şi nu s-ar înjura la televizor, poate ar afla de la Doina Cepalis, care trebuie să plătească lunar 1.200 de angajaţi în cea mai săracă zonă a ţării, ce ar trebui să facă pentru economia reală, nu cea văzută de sus de la Palatul Victoria, astfel încât companiile şi patronii să angajeze mai mulţi oameni.

Dacă politicienii s-ar duce la Mircea Tudor, de la MB Telecom, poate ar afla ce trebuie să facă pentru cercetarea românească astfel încât să nu se mai aloce zeci de milioane de euro pe an pe proiecte utopice şi depăşite de timp care ulterior zac în sertarele institutelor de cercetare aflate în proprietatea statului.

Producătorul auto german Volkswagen a anunţat acum două săptămâni cel mai mare plan de investiţii din istoria grupului, pentru a deveni numărul unu mondial. 50 de miliarde de euro va aloca Volkswagen pentru extinderea capacităţilor de producţie că să depăşească Toyota. Din aceşti 50 de miliarde, dacă România ar lua măcar 100 de milioane de euro, tot ar fi ceva. Dar niciun politician care vrea să conducă ţara sau aspiră la un fotoliu de ministru nu s-a gândit la acest lucru.

În schimb, pe toate afişele electorale găsim numai: Vom majora pensiile, vom majora salariile bugetarilor, vom aloca procente mai multe din PIB pentru educaţie şi sănătate, vom face creşe, grădiniţe şi şcoli etc. Dar toate aceste lucruri nu se fac din sloganuri. Pentru a putea majora salariile medicilor sau ale profesorilor ar trebui ca economia privată şi de stat să producă mai mulţi bani sau cei aflaţi la putere să fure mai puţin.

Pentru ca economia să producă mai mult ca acum ar trebui să ştii ce să faci concret de la 1 ianuarie: unde sunt polii industriali, la ce mari companii din lume să stai în audienţă ca să vină cu investiţii în România, la cine să întinzi covoare roşii, în ce domenii să dai facilităţi astfel încât cei de acolo sa angajeze oameni nu cu salariul mediu pe economie, ce drumuri să faci mai repede, nu să arunci miliarde de euro pe autostrăzi care nu sunt circulate.

Tot ce am auzit în această campanie electorală, care trebuie să dea guvernarea pe următorii patru ani, a fost numai protecţie socială, miau-miauri, cât de mincinos este Ponta şi cât de tâlhar este Băsescu, cât de târziu se trezeşte Crin Antonescu sau cât de prost o duce economia după ce a venit USL la guvernare.De parcă nu sunt toţi aceeaşi politicieni care conduc ţara.

De la 1 ianuarie, cei care vor fi la putere vor da nas în nas cu realitatea şi cu un mediu de business ostil, care a ajuns să urască clasa politică din răsputeri.

 

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, Arcul de Triumf
, 1 decembrie
, Ziua naţională a României
, brand românesc
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 14 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (14):
Marian S - 06 decembrie 2012, 10:55

Buna ziua Dle Hostiuc, O bila alba si o mirare Felicitari pentru articol, de fapt pentru mesaj,forma pute fi mai agresiva pe masura gravitati situatiei pe care o traversam. Printre antecomentatori am observat si indiganti de serviciu in legatura cu subaprecierea de catre dvs a rolului si importantei "galactice" a serviciilor de securitate ale statului,armata etc. Economia nu este un serviciu de securitate a tari ? Germania este apreciata si invidiata pentru generali sai sau pentru firmele si antreprenorii care au transformat-o in locomotiva continentului? Trebuie se respectam ADEVARATII eroi transformand Romania intr-o tara demna fara multi generali dar cu o economie sanatoasa si mai ales in slujba romanilor. Mirarea din titlu vine de la interviul D-lui Stoica luat de dvs si in momentul in care dansul arata dificultatile cu care se confrunta zona de infrastructura dvs a-ti exprimat rezerve......straniu dar cred ca nu sunteti la curent. D-le Hostiuc situatia este catastrofala…

Tom Acronim - 04 decembrie 2012, 07:00

Cum sa nu fim in permanenta in acest cerc vicios, fie el trecut pe sub arcul de triumf ?! Copiii nostri vor vedea aceleasi fete acre ale profesorilor si acelasi interes manifestat din partea lor pentru intalniri providentiale cu elevii. Doctorii pun miza la poker-ul de weekend direct din plic strafulgerati de imaginea silicoanelor pe care recent le-au incorsetat. Daaaa, si Black Friday cu succesul la malacii care vor plasma cea mai mare pentru a se putea imbuiba langa un hipopotam in marime naturala, asta in cazul in care au inspiratia divina de a zappa peste un canal TV educativ. Se apropie din nou iarna si pentru cei care au memoria mai scurta, ar trebui sa scoatem de la murat imaginea domnului Arafat bestelit in direct de un presedinte pe care nu-l voi eticheta eu. Chiar daca usor incoerent, mesajul meu vrea sa-mi aduca in memoria imediata cuvantul SACRIFICIU : SA-CRI-FI-CIU (cu palma sub barbie). DA, ADEVARATUL SACRIFICIU PE CARE TREBUIE SA-L SALUTAM LA FIECARE 1 DECEMBRIE ESTE ACELA…

Iulian - 03 decembrie 2012, 15:32

Domnule Hostiuc, ideile dv despre cum ar trebui realizată proiectia economică sunt absolut corecte și ele ar trebui să inspire guvernanții nostri. Nu cred însă că acest articol trebuia să apară în contextul comentării modului de organizare a Zilei Naționale. Vreau să cred că acesta este doar un pretext pentru a atrage atenția asupra unor probleme reale ale României și nu o altă încercare de minimalizare și denigrare a instituțiilor de securitate ale statului (bune, rele, așa cum sunt ele) care deocamdată reprezintă singurul pilon de încredere, siguranță și mândrie a statului român. Sunt destui care, la fel cum s-a întâmplat și cu economia românească, încearcă să le deprofesionalizeze și să reducă importanța acestora. Sunt sigur că nu doriți acest lucru, dar articolul dv. scris sub pretextul Zilei Naționale poate contribui, în mintea unora, la acest lucru.

A. Stanescu, Bucuresti - 03 decembrie 2012, 15:22

Ati dat-o in bara domnule Hostiuc. Ati nascut un articol din nimic impachetand un gand care trebuia sa ramana nerostit intr-un invelis lacrimogen, bombastic, fals patriotard si, nu-i asa, de mare actualitate. Aruncand si niscai conotatii politice ca deh, astea-s vremurile. Dintr-odata miile de oameni care au incasat glontul nu mai merita aducerea noastra aminte, haideti sa aplaudam maretul sacrificiu al corporatistilor in numele banului. Deci perfect de acord cu 'sphetnik' mai devreme.

Dan - 03 decembrie 2012, 10:33

Eu propun ca macar o data sa treaca pe sub arcul de triumf pensionarii CAP. Cei care au luptat (si cele ale caror barbati au luptat) in razboi, carora Partidul le-a luat tot si, cu un maxim cinism, i-a pus sa munceasca pe propriile pamanturi, produsele lor hranind populatia de la oras si in final achitand datoria publica. Si care acum primesc o pensie derizorie, culmea, din partea aceluiasi Partid (dar cu alte denumiri). Si ei ar merita aplauze, nu? Nu, ei ar merita un trai decent, si abia apoi aplauze.

Popa Razvan-Dan - 03 decembrie 2012, 10:16

Felicitari pentru originalitate si pertinenta observatiilor.
Tinand cont de derapajul moral si economic la care asistam, consider ca singura forma de rezistenta este sa incercam sa ne facem treaba cum trebuie la nivel individual, pentru a nu contribui si noi la acest declin.
Prioritatea numarul unu in economia romaneasca ramane crearea de noi locuri de munca. Domeniile care vor oferii aceste locuri de munca, tin de strategia nationala de dezvoltare pe termen mediu si lung.

elena - 03 decembrie 2012, 10:01

Articol dureros de concret. Dar politicienilor nu prea le pasa de mediul privat.
Saptamana trecuta, la o intalnire cu politicieni dintr-o parte a spectrului politic pe care ar trebui sa-l intereseze mult mediul economic privat, la intrebarea daca au fost facute studii de impact referitoare la TVA la incasare - pe cine afecteaza si daca este posibil de aplicat in forma in care a aparut ordonanta de guvern - mi s-a raspuns ca intram pe un teritoriu cu prea multe discutii tehnice si se vor plictisi ceilalti participanti la intalnire si oricum bugetul de stat nu va pierde.
La intrebarea - ce veti face pentru impulsionarea micilor intreprinzatori care asigura salarii pentru doua sau trei persoane - mi s-a raspuns ca - oricum toti fac evaziune si nu platesc prea mult la bugetul de stat.
Deci ....... la ce ajutor pentru mediul privat credeti ca ne putem astepta de la politicieni.

VladM - 03 decembrie 2012, 09:22

Stiu ca zf este un ziar care incearca sa aduca informatii privind situatia companiilor din Romania, dar haideti sa incercam sa fortam Guvernul sa transmita aceste date periodic. Probabil o scrisoare deschisa, sau din cate stiu eu, poate gresesc, populatia Romaniei poate initia legi daca numarul de semnaturi este mare. Propuneti o astfel de lege, prin care Guvernul sa fie obligat sa publice astfel de rapoarte periodic si eu unul am sa o semnez!

Gergely - 03 decembrie 2012, 08:42

Va felicit din nou. Articol absolut inedit si o gandire ce nu trebuie comentat. Chiar nu putem face nimic cu politicieniii nostrii, orice partid ar fi?

Calin - 03 decembrie 2012, 07:57

Un articol genial. felicitari

PIB-ul nu aduce fericirea - 03 decembrie 2012, 01:47

Si daca se dubleaza salariile romanilor in 3 - 4 ani, credeti ca poporul va multumi conducatorilor sai?

Nici gand, desi ceea ce am enuntat mai sus s-a intamplat in timpul guvernarii Tariceanu, fara ca guvernul sa fi luat cine stie ce masuri si fara ca Tariceanu sa fie catalogat drept cel mai bun prim ministru al Romaniei post-1989.

De ce nu e poporul de 2 ori mai fericit cand i se dubleaza salariul mediu pe economie?

Pentru ca in aceiasi masura (sau o masura apropiata) se dubleaza si preturile si spaga platita doctorilor (apropos: dupa ce li se dubleaza salariile doctorii tot mai primesc spaga ca inainte)

De fapt, pentru cetateanul roman simplu conteaza succesul individual, nu national:
- el sa aiba masina mai tare decat vecinii sai
etc.

Am scris un comentariu mai lung si am uitat ca site-ul dvs, mi-a cenzurat prea multe comentarii ca sa mai aiba rost sa cometez

incerc si de data asta...

florin - 02 decembrie 2012, 23:28

Bravo domnule Hostiuc, intr-adevar o viziune de premier.
Asa ar trebui sa gandeasca si ei, dar ti-ai gasit...
Ei au timp doar de certuri si sa "ciordeasca"

sphetnik - 02 decembrie 2012, 23:08

După ce s-or jertfi și câțiva din cei enumerați de tine poate , poate o să treacă și ei. Dar am o întrebare . Cum o fi să pășească pe sub arc unul ca Dinu Patriciu, ca Dan Voiculescu sau mai nou ca Nelu Iordache, că de. sunt și ei mari plătitori de taxe și impozite.

me - 02 decembrie 2012, 22:05

Si eu am avut un gand cidat camd am vazut parada miltara, aduce cu cele organizate de guvernele tarilor comuniste dupa al doile razboi mondial cand cetatenii unei tari trebuia sa aiba asigurata macar pshilologic siguranta (urmele lasate de razboi erau inca proaspete in memoria populara), DAR IN ANUL 2012 CHIAR NU MAI ARE CE CAUTA ARMATA LA O MANIFESTARE DE GENUL ASTA.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide