Opinie Sorin Pâslaru, Redactor-Şef al ZF

Poate înţelegem greşit, dar nu noi am triplat datoria publică a ţării

10 ian 2012 Autor: Sorin Pâslaru

"Adesea, din lipsă de profesionalism, mijloacele mass-media din România înţeleg foarte greşit ce se întâmplă în România sau nu înţeleg deloc". Aşa a spus preşedintele Traian Băsescu recent într-o întâlnire cu studenţii români din străinătate.

Preşedintele Traian Băsescu a obişnuit mass-media cu un ton agresiv de-a lungul timpului. Nu este singurul politician care odată ajuns la putere începe să aibă senzaţia că jurnaliştii gândesc greşit sau tendenţios.

Este probabil ca informaţiile exclusive de care beneficiază înalţii funcţionari ai statului să le dea senzaţia că sunt mult deasupra, că de fapt cei din jur nu înţeleg adevăratele resorturi ale funcţionării administraţiei, societăţii şi economiei.

Dar de ce nu sunt folosite aceste informaţii pentru a administra ţara astfel încât să nu o aduci în starea de a trebui să se împrumute peste noapte cu 20 miliarde de euro sau să majorezi TVA cu 5% de pe o lună pe alta?

Se tot aruncă în faţă ca reuşite ale administrării mica reformă a justitiţiei, coduri judiciare schimbate, reforma salarizării în sistemul public, reforma pensiilor, reforma educaţiei, reforma asistenţei sociale. Reforme şi legi.

Dar faptele? Ce ne arată? Că schimbarea sistemului de salarizare în sistemul public nu a aşezat toate salariile din sistem pe o scară ierarhică, că un primar sau un ministru este plătit mai prost decât un şef de sucursală de agenţie autofinanţată şi în niciun caz la nivelul său de responsabilitate. Sau că reforma pensiilor speciale a dus la creşterea deficitului în loc de scădere.

Nu presa este "duşmanul", domnule preşedinte, ci lipsa de perspectivă a afacerilor, pierderea de locuri de muncă, stagnarea economică şi devalizarea banilor publici. Două milioane de români au plecat în străinătate şi nu se vor mai întoarce pentru că nu văd aici decât birocraţie, dezorganizare şi corupţie.

Compară preţurile din supermarket şi constată că sunt mai mari decât în Franţa sau în Italia, că benzina este aproape la fel, iar dobânzile la credite sunt triple.

"Noi nu suntem în situaţia Greciei sau a Ungariei", se spune, dar realitatea arată că de trei ani salariile stagnează în România şi au dispărut 600.000 de locuri de muncă, aşa încât numărul celor plecaţi creşte chiar în ţările despre care se spune că o duc rău acum.

La solicitarea Ziarului Financiar, Ambasada României în Grecia a răspuns că dacă în 2009 erau 33.000 de români înregistraţi în Grecia, numărul lor a crescut cu 11.000 până în 2010. Este de înţeles, având în vedere că salariul minim la Atena este de 750 de euro, de cinci ori mai mare decât în România.

Perioada 2005-2011 va rămâne ca perioada oportunităţilor nefolosite, a banilor aruncaţi. Cum e să cheltui an de an 3 miliarde de euro de la bugetul Transporturilor şi să nu ai o trecere pe două benzi a Carpaţilor, pe la Braşov sau pe la Sibiu?

Din acest punct de vedere, afirmaţiile preşedintelui nu mai sunt de interpretat, ci chiar de taxat. Ce nu înţelegem, domnule preşedinte, este cum administraţiile pe care le-aţi numit în funcţie reuşesc să risipească cele 40-50 de miliarde de euro strânse de la buget în fiecare an pentru că la sfârşit tot e nevoie de tăieri de salarii sau de majorări de TVA?

În 2005 datoria publică era de 16 miliarde de euro, iar în octombrie 2011 era de 48 de miliarde de euro. Toate se decontează aici, la datorie. Ce fel de reforme sunt dacă trebuie decontate an de an cu miliarde de euro în plus la datoria publică?

Pe datorie şi un robot poate administra o ţară.

"Am reuşit să nu dăm faliment, uitaţi-vă ce este în Europa" - aceasta este marea realizare cu care răspund oficialii.

Se tot vorbeşte de modernizarea statului. Dar cum se face această modernizare de care se tot vorbeşte, prin triplarea datoriei publice sau prin eficientizarea cheltuielilor şi transparentizarea actului de guvernare?

Puţine, prea puţine întrebări sunt puse celor care trebuie să iasă şi să arate linie cu linie cum cheltuie banii oamenilor.

Unde te duci dacă nimeni nu te întreabă ce faci? Imunitatea demnitarilor nu funcţionează şi în faţa erorilor. Când începi să spui că cei din jur nu înţeleg nimic, că le ştii pe toate, derapajul este aproape. Dacă nu deja s-a şi produs.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2012

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Sorin Pâslaru
, datorie publică
, Traian Băsescu
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
sandu - 12 ianuarie 2012, 04:58

Aproape ca nu imi vine sa cred! Cum de indraznesc unii domnule, sa acuze asa, ...pe drept, pe presedinte sau pe altcineva din guvern sau parlament? PE DREPT??? Pai unde s-a mai pomenit asa ceva? Poporul este acela care "face" datoriile externe, apoi le dubleaza, iar, si mai apoi, le tripleaza!
...presedintele, guvernul si parlamentul, sunt aceia care trudesc din greu, trag ca la galere, asuda la propriu, pentru a le "plati" Mogofanilor oalele sparte.
Na ca si eu am "gresit", cred, la folosirea majusculeor.
Dar nu cred ca-i va leza pe cei scrisi fara majuscule, care abia-si tarasc saracii traiul de pe o zi pe alta, cu cei intre 3000-6000 de euro lunari, pe care abia reusesc sa-i cheltuie, ca au toate serviciile gratuite...

sorin - 10 ianuarie 2012, 15:58

BRAVO, DOMNULE SORIN PASLARU!

Dan - 10 ianuarie 2012, 12:46

Toate comentariile postate pana acum au acelaşi stil literar şi acelaşi "pas". Parca ar fi facute de un singur om cu dorinta de a aborda problema din mai multe unghiuri.
Parerea mea este ca realizarile pozitive nu se datorează, aprioric, ,celor cere ne conduc.
Pentru cele rele insa, cu siguranţă, trebuie sa raspunda.

Alex - 10 ianuarie 2012, 11:29

Interesant articol si interesanta alegere a indicatorilor pe care ii utilizati in argumentarea opiniei dumneavoastra. Presa a devenit in ultimul timp un mijloc de manipulare in masa si alegem indicatorii in functie de interese. Poate era interesant de analizat o structura a datoriei publice!
Poate era interesant de analizat o pondere a datoriei publice in PIB ... Poate era interesant de analizat un deficit bugetar in evolutie si pusa in contextul macroeconomic mondial actual. Poate e interesant sa mai incercam si sa transmitem un mesaj pozitiv potentialilor investitori in economia asta asa cum e ea, nu credeti? Asteptam de Fitch si Moody's note mari dar noi suntem experti in a ne prezenta singuri mai rai decat suntem ... Decizia recenta a CEDO nu va trage nici un semnal de alarma? Observ ca presa din Romania a fost mult prea optimista in perioada de crestere si mult prea pesimista in perioada de criza? Cui serveste o presa aservita?

Român - 10 ianuarie 2012, 10:44

La rece constatam, prin intermediul cifrelor si al consumatorului de politica final, ca din 1990 si pana azi toti care au fost la conducere au crescut intentionat datoria tarii pana la cote de nesuportat, prin directionarea banilor catre organizatii obscure si in propriile buzunare! Asa sa ne rasplateasca Dumnezeu dupa cat de mult L-am slujit (si pe noi si pe ei)! Amin!

mircea - 10 ianuarie 2012, 10:17

Articol care dezinformaza, incercand sa prezinte doar minusuri. Intr-un minut post sa arat ca greseste. daca stateam o ora probabil aratam ca e deplasat total:
In primele 11 luni din anul trecut, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 6,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,6%. In primele 11 luni din 2011, Romania a exportat produse in valoare de 41,75 miliarde euro, in crestere cu 22,5% sau 7,66 miliarde euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

BTG - 10 ianuarie 2012, 10:03

Bun articol dar trebuia precizata si coruptia din justitie a caror functionari isi fac singuri salariile iar de 22 de ani de la revolutie nu au fost in stare sau nu s-a dorit intemnitarea nici unui om politic saua a vreunui "baiat destept" care au subminat economia si chiar au fost prinsi cu dovezi. Din banii furati au platit avocati care i-au scapat pe vicii de procedura si pe taraganarea proceselor la infinit. Este vorba si de cazul Huidu care se face uitat criminalul scapand in cele din urma. Corectitudinea nu exista in aceasta tara in care legea este facuta doar pentru cei saraci!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide