Opinii

Premierul ne linisteste: Am pierdut timpul comentand CAS sau impozite marite

20.01.2010, 00:00 11

Premierul Emil Boc se vede pus in situatia sa explicepropunerile controversate ale unor ministri si nu o face tocmaiconvingator.

Inca de anul trecut, unii dintre ministrii cu greutate dinGuvernul Boc 3 s-au lansat in ipoteze pe care acum premierul lejustifica prin fraze care arunca umbre asupra intregului Cabinet:"lipsa de experienta din partea unor ministri", "un exercitiugresit de inceput de mandat al unor ministri...".

La audierile din Parlament, din decembrie trecut, ministrulmuncii Mihai Seitan vorbea despre un numar de disponibilizari inadministratie, in 2010, de aproximativ 70-80.000 de persoane,pentru ca, trei saptamani mai tarziu, ministrul finantelorSebastian Vladescu sa aminteasca, fara sa comenteze pe fond, deexistenta unui program privind eliminarea din administratie a100.000 de posturi.

La inceputul anului, ministrul sanatatii Attila Cseke anuntaintroducerea unei taxe pe produsele fast-food si chiar a fostavansata o data pentru intrarea ei in vigoare - martie 2010.

Doua saptamani mai tarziu, acelasi ministru al finantelor aduceain discutie un proiect privind impozitarea proprietatilor lavaloarea lor de piata, in vreme ce ministrul muncii anunta caiminenta ridicarea exceptiei de la plata CAS pentru sume dindrepturile de autor.

Ce a spus luni-seara premierul intr-o emisiune TV?

"Nu exista nicio baza reala sa fie pronuntate astfel de cifre",cand vine vorba despre disponibilizarile din administratie. Catdespre restul - taxa fast-food, impozitarea proprietatilor lavaloarea pietei sau plata CAS pentru veniturile din drepturile deautor - "sunt ipoteze de lucru in acest moment fara aprobareaGuvernului, care presupun si o lipsa de experienta din partea unorministri".

Saptamani intregi, aceste "certitudini" au fost comentate,talmacite si rastalmacite, de jucatorii din piata, de mediul debusiness, de sindicate si patronate, pentru ca luni-seara, incateva fraze, premierul sa le puna pe seama insuficienteiexperiente a unor ministri. Cu alte cuvinte, ne-am pierdut timpulcomentand "presupunerile spuse de un ministru sau altul insuficientpregatiti (citatul este al premierului - n.n.)"?

La Cotroceni exista o regula de fier. Niciun consilier (uniiconsilieri au rang de ministri) nu face o declaratie pe carepresedintele sa trebuiasca apoi sa o comenteze. Raspunsurileconsilierilor sunt date in asemenea fel incat nici sa nu poate fipusa intrebarea: "Domnule presedinte, cum comentati declaratiad-lui consilier X"?

De ce se afla premierul in siajul declaratiilor unor ministri?Intr-un guvern, ultimul cuvant este intotdeauna alprimului-ministru. Ca responsabil principal al guvernarii, elanunta politicile si, eventual, ministrii le detaliaza.

Exista la guvernanti obisnuinta lansarii unor baloane de sapunpentru testarea pietei pe o anume tema, cum a admis, in trecut,fostul premier Adrian Nastase. Numai ca in guvernul Boc 3, vreme deo luna, au fost prezentate drept inevitabile masuri despre careacum premierul sustine ca sunt "simple ipoteze de lucru".

Nu este firesc insa ca "simple ipoteze" sa bulverseze feliiintregi din societate, iar seful Guvernului sa justifice acest faptprin lipsa de pregatire (chiar si in comunicare) a unor oameni dinechipa sa ca si cum Palatul Victoria ar fi o universitate in caretinere talente isi desavarsesc pregatirea facand experiente pealtii.

Iulian Anghel este editor politic laZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO