Opinii

Presedintele cel mai slab

14.09.2009, 18:06 39

Inainte de a estima ceva cu privire la aceste alegeri, trebuiesa ne uitam la alegerile anterioare. Acolo vedem cateva cifrefoarte interesante, care au ramas relativ stabile de-a lungultimpului. Ele trebuie sa fie repere si pentru analiza din acestan.

Prima constanta este aceea ca, la alegerile prezidentiale, panaacum, au venit mereu cel putin 10 milioane de votanti (sigur, nuluam in calcul cei aproape 15 milioane de votanti din 1990, cimedia de 10-12 milioane de dupa 1992 incoace). Acum va fi pentruprima data cand aceasta bariera nu va mai fi depasita. Probabil,numarul de votanti va scadea spre 7-8 milioane, ceea ce inseamnadin start un handicap de legitimitate si autoritate. Exista insa siun alt efect, care are legatura cu calculele pe care fiecarecandidat in prezent si le face.

Astfel, a doua constanta este aceea ca principalul candidat aobtinut in primul tur, mereu, peste 4 milioane de voturi. De-alungul timpului, asta a insemnat fie 32% (asa cum a fost pentruIliescu in 1996), fie 41% (Nastase in 2004). Contracandidatulprincipal a obtinut, de asemenea, un scor apropiat, de cca 3,5milioane de voturi (Constantinescu in 1992 si 1996, Basescu in2004; chiar si Vadim s-a apropiat de aceasta tinta, cu 3,1 milioanede voturi in 2000). In prezent, a obtine 4 milioane de voturi inprimul tur pare o himera, cata vreme presedintele in functie nudepaseste in sondaje 33-35%, ceea ce ar echivala cu aproximativ 2,8milioane de voturi.

A treia constanta a acestor alegeri este ca principaliicontracandidati ai favoritului (cu exceptia candidatului maghiar)obtin scoruri cumulate de peste 45% (1996 - 48%, 2000 - 48%, 2004 -46%). Asta a facut mereu ca rezultatul turului doi sa fie mereuimprevizibil si supus fluctuatiilor campaniei si negocierilor. Inprezent, cei trei contracandidati, daca il includem in calcule sipe Sorin Oprescu, depasesc acest barem, cu scoruri care par chiarca, cumulat, ajung peste 50%.

A patra constanta este aceea ca, atunci cand a candidat unpolitician care cerea continuitate (Iliescu in 1996 si Nastase in2004), acestia aveau scoruri in sondaje care depaseau 40-45%inainte de vot. Ulterior, pe fondul campaniei, scadeau spre scorulpe care ulterior il obtineau. Pana acum jumatate de an, sipresedintele Basescu respecta aceasta constanta, dar erodarea sadin ultima perioada a dus la o scadere undeva spre 33% celmult.

Ce ne spun toate aceste constante? Principala concluzie esteaceea ca momentul de plecare al actualului presedinte in cursaprezidentiala este cel mai slab plasat dintre toate curselepost-revolutionare. De fapt, o astfel de pozitionare este fireasca,daca ne uitam doar la cifre, cata vreme si victoria sa din 2004 afost cea mai fragila si cea mai putin detasata dintre toatevictoriile prezidentiale post-decembriste. In ciuda imaginii deforta si de dominatie pe care Basescu a incercat sa si-o creeze,actualul presedinte nu poate depasi conditionarea acestor cifre.Ultimii cinci ani au contribuit la indepartarea politicii decetatean si au accentuat absenteismul, care va bate din nourecorduri in aceasta toamna. Asadar, baza sa de plecare va fi mica.Cu siguranta, nu poate spera sa obtina mai mult de 2,5-2,8 milioanede voturi in primul tur. De asemenea, se confrunta cucontracandidati care, cumulati, au deja de pe acum peste 50% dinvoturi (ceea ce inseamna ca, uniti, acestia il pot opri faraprobleme in turul al doilea pe Traian Basescu). In fine, bazapersonala de plecare a presedintelui in functie (care, intotdeauna,se erodeaza in timpul campaniei electorale) este mai mica sau celmult egala cu scorul pe care l-au primit alti presedinti dupacampanie (ceea ce il forteaza pe Traian Basescu sa aiba o campanieelectorala perfecta). In conditiile in care are de partea sa unpartid politic relativ izolat in Parlament, se confrunta cu o crizaeconomica pentru care pare ca nu are solutii si conduce institutiiin care lumea nu mai are incredere, tabloul pentru actualulpresedinte este unul pesimist. Aceste date contrasteaza cu imagineacare domina pana de curand si care sugera ca Basescu este imposibilde invins. Nu este imposibil. Conform cifrelor, este chiar maisimplu decat multi s-ar fi asteptat. Cu o conditie: discursulanti-Basescu sa fie unitar, iar Antonescu, Geoana si Oprescu salupte pentru aceeasi cauza. Daca unul dintre ei "dezerteaza", toatecalculele se schimba radical.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator alproiectului www.infopolitic.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO