Opinii

Programul „Prima casă“ este util mai ales băncilor

14.06.2010, 23:00 19

Bancherii sunt practic principalii beneficiari ai programului"Prima casă", în condiţiile în care statul a pus o limităinferioară de preţ pe piaţa imobiliară, oprind astfel ajustareapreţurilor, chiar dacă astfel numărul de clienţi dispuşi să facătranzacţii rămâne mic. Pentru bancheri această oprire a scăderiipreţurilor este însă o gură de oxigen bine-venită, întrucâtgaranţiile imobiliare reprezintă principalul activ luat dreptcolateral la acordarea de credite.

Scăderea preţurilor la imobile şi terenuri ar lovi puternicbăncile, care nu ar mai putea, în cazul creditelor nerambursatepentru care trec la executarea garanţiilor, să recupereze decât omică parte din finanţarea acordată. De altfel, băncile suntobligate prin reglementările BNR să facă o reevaluare a garanţiilorcolaterale deţinute cel puţin o dată pe an. Deşi Banca Naţionalăle-a reamintit constant această obligaţie de la începutul lui 2009,când corecţia preţurilor imobiliare devenise evidentă, băncile seconformează cu întârziere. Acum, bancherii aşteaptă de la BNR unindex pentru actualizarea valorii garanţiilor imobiliare, încondiţiile în care susţin că derularea unei astfel de analize de lacaz la caz ar fi mult prea costisitoare.

Pragul stabilit arbitrar de stat la 60.000 de euro pentru unapartament (indiferent dacă este nou sau vechi) se dovedeşte însădestul de ridicat, piaţa imobiliară rămânând în continuarecvasiblocată. Numărul de tranzacţii imobiliare realizate în primultrimestru din 2010, de 79.965 (potrivit datelor Uniunii Naţionale aNotarilor Publici), este cu numai 2% mai mare decât în perioadasimilară din 2009, deşi atunci nu funcţiona programul "Prima casă",iar creditarea era aproape complet blocată. În primele trei lunidin 2008 s-au realizat 123.000 de tranzacţii cu imobile, respectivcu 36% mai mult.

Ajustarea preţurilor până la niveluri pe care cumpărătorii să leconsidere adecvate condiţiilor actuale ar fi singura soluţieviabilă pentru deblocarea pieţei, însă intervenţia statului loveştefuncţionarea pieţei, asigurând în schimb condiţii mai bunebăncilor, dar şi dezvoltatorilor care pot vinde în profitapartamentele construite. Spre exemplu, dezvoltatorul poate obţineun preţ de 1.000 de euro pe metrul pătrat la un apartament de douăcamere şi 60 de metri pătraţi, în condiţiile în care costul său nua trecut de 600-700 de euro.

Dacă în vara anului 2009 dobânzile agreate de stat cu băncilearătau considerabil "mai bine" decât oferta din piaţă de la acelmoment, în ediţia din 2010 lucrurile stau diferit. Statul a permisbancherilor să meargă în continuare cu aceleaşi marje - 2,5% pesteRobor la lei, respectiv 4% peste Euribor, la euro -, iarmajoritatea covârşitoare au stabilit preţul chiar la limita maximăpermisă. Aceasta în timp ce în ofertele standard (unde banca nubeneficiază de garanţia statului, deci îşi asumă un risc mai mare)marjele percepute sunt mai mici.

Mulţi clienţi sunt însă atraşi de nivelul foarte mic alavansului cerut în cadrul programului "Prima casă" - de numai 5%,care înseamnă o contribuţie personală de 3.000 de euro pentru olocuinţă în valoare de 60.000 de euro.

Liviu Chiru este editor bănci-asigurări la ZiarulFinanciar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO