Opinii

PSD a avut în 2019 venituri din subvenţii mai mari decât întregul profit al Ford Craiova şi doar cu câteva milioane de lei sub profitul Vodafone

Opinie Iulian Anghel, editorul politic al ZF

PSD a avut în 2019 venituri din subvenţii mai mari...

Autor: Iulian Anghel

27.10.2020, 15:03 7829

Dacă ar fi fost companie, PSD-s-ar fi situat pe locul 44 în topul celor mai profitabile companii din România, înaintea Ford şi doar cu trei poziţii sub Vodafone. PNL ar fi fost pe locul 116. Doar 82 de companii din Romania au avut în 2019 profituri de peste 100 mil. lei.

Zilele trecute, întreaga presa din România transmitea, cu o satisfacţie de înţeles, că Softronic, o companie din Craiova, producător de material rulant, a primit, din Suedia, o comandă pentru 100 de locomotive.

Datele de la Ministerul Finanţelor arată că, la o cifră de afaceri de un miliard de lei, Softronic a făcut, cu 250 de angajaţi, un profit net în 2019, de 9,1 milioane de lei.

Şi, tot la Craiova, Ford, una dintre companiile fanion ale industriei autor din România a avut, în 2019, un profit net de 159 mil. lei (cifră de afaceri 10 mld. lei), potrivit unei ample analize a situaţiei financiare a companiilor din România a confidas.ro.

Doar 82 de companii din România au avut, în 2019, un profit mai mare de 100 de milioane de lei.

La jumătatea acestei luni, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat (decizie care nu este definitivă) la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a folosit, în 2018, banii din subvenţiile primite de partid pentru a-şi cumpăra o casă - 380.000 de euro din valoarea totală a casei, de 500.000 de euro.

PSD, cel mai mare partid din România, a primit, anul trecut, subvenţii de stat de 160 mil. lei (în afara campaniilor electorale, plătite separat). Dacă ar fi fost companie, PSD s-ar fi situate pe locul 44 în rândul companiilor din România, ordonante în funcţie de profit. Chiar imediat înaintea Ford, care a avut un profit de 159 mil. lei, şi doar cu trei poziţii sub Vodafone, cu un profit de 177 mil. lei.

Datele autorităţii Electorale Permenete arată că PSD a primit, între aprilie şi decembrie 2019, 120 mil. lei ca subvenţie de stat, pentru funcţionare. PNL a primit, în aceeaşi perioadă, 55,3 mil. lei, USR 16,2 mil. lei, iar ALDE 10,2 mil. lei. AEP nu a publicat date pentru ianuarie – martie, dar, pe medie aritmetică, PSD a putut primi, pe întreg anul, 160 mil. lei, PNL 73,3 mil. lei, USR, 21,6 mil. lei, iar ALDE 13,8 mil.

Între ianuarie – octombrie 2020 (date publice), PSD a avut o subvenţie de 166 mil. lei, PNL de 85,3 mil. lei, USR de 15,1 mil. lei, ALDE, de 12,1 mil. lei, iar PMP, partidul lui Traian Băsescu, de 7,1 mil. lei. Practic, ALDE, partidul lui Popescu-Tăriceanu, care nici nu mai există în fapt, a primit subvenţii mai mari decât profitul de anul trecut al Softronic, compania care ne-a făcut mândri pentru cel puţin o zi.

Ştiu, veţi spune că amestec merele cu perele. Una este un partid, alta este o companie. Partidele sunt croite pentru a asigura mersul bun al societăţii: legi bune pentru business, legi bune pentru societate, pentru o justă împărţire a puţinei avuţii. Finanţare echilibrată pentru şcoli, atenţie maximă pentru sănătate. Avem noi ceva din toate astea?

Destinaţia finanţării partidelor are un obiectiv clar: susţinerea democraţiei. Partidele plătesc din aceşti bani chirii pentru sedii, pentru promovarea politicilor lor. Dar cine ştie unde se duc cu adevărat banii? Şi, chiar dacă ar şti, la ce folos? PMP, partidul lui Traian Băsescu, o promovează asiduu pe fiica fostului preşedinte, care este înscrisă pe locul întâi în lista deputaţilor la Constanţa, fieful fostului şef de stat. EBA va ajunge în Parlamentul României, susţinută financiar de banii tututor celor care o iubesc sau o detestă, deopotrivă, aşa cum a ajuns şi în Parlamentul European, susţinută de proptelele părintelui ei. Băiatul lui Popescu-Piedone, fostul primar al sectorului 4 (acum al sectorului 5), condamnat în primă instanţă, va ajunge parlamentar de Suceava, pentru că partidul l-a răsplătit cu un loc eligibil pe liste. Ce are de-a face un individ necunoscut, din Bucureşti, cu problemele Sucevei? Cum a ajuns acolo? Ce are de-a face cu democraţia familia Cosma din Prahova, familie care şi-a trimis în Parmament şi i-a în funcţii de responsabilitate publică pe toţi fii, fiicele şi neamurile? Pe bani publici? Ce are de-a face cu democraţia familia Ponta/Sârbu şi alte zeci, dacă nu sute de familii din politică, cu toate neamurile lor implantate în funcţii plătite cu salarii la care 99% dintre oameni nici nu visează?

Acum bietul Drăghici, ce-o fi zis? La160 de milioane de lei care-mi trec prin mână, nu pot să iau şi eu, pentru mine, un amărât de milion? Dacă aşa este moda, pot eu, oare, să nu ţin seama de modă?

Sunt ultimul care să spună că finanţarea pentru partide trebuie întreruptă. Dar anul trecut, partidele au primit o finanţare pentru funcţionare de aprope 300 mil. lei. Iar anul acesta, finanţarea va trece de 350 de milioane de lei – nesocotind banii pentru campaniile electorale care sunt decontaţi separat. Cel puţin 100 de milioane de lei vor fi decontaţi partidelor pentru campania electorală din decembrie, după cum apreciază Autoritatea Electorală Permanentă.

Nu sunt împotriva suvenţionării partidelor. Dar această subvenţie trebuie să se vadă în calitatea actului politic. Tăriceanu s-a înscris la PRO România, dar partidul lui, inexistent de facto, primeşte încă subvenţii. Neamurile, fiii şi fiicele foştilor se pregătesc să preia ştafeta în instituţii de stat, sponsorizaţi puternic de generozitatea statului.

În Roma, în vremea republicii, ca să îndeplineşti funcţii publice, trebuia să faci anumite munci – nu erau muncile lui Hercule, dar erau. Se numea “scara onorurilor” (cursus honorum). Ca să ajungi în Senat sau ca să ajungi consul, trebuia, mai întâi, să faci armata, să ajungi tribun militar, apoi chestor, tribun al poporului, edil, pretor, comandant de legiune şi abia apoi puteai pretinde o poziţie de consul. Nu puteai ajunge consul înaintea vârstei de 38 de ani, oricât ar fi fost taică-tu de bogat – şi, desigur, în societeta romană, bogăţia era elementul esenţial pentru ascensiunea în funcţii publice. În vremea Imperiului, mai apoi,  în timpurile lui bune, împăraţii nu lăsau moştenire fiilor naturali tronul. Pur şi simplu îi ”înfiau” pe cei pe care-i credeau potriviţi pentru a prelua conducerea. Augustus a fost fiul adoptat al lui Cezar. Hadrian, unul dintre cei mai străluciţi împăraţi romani, este fiul adoptat al împăratului Traian, el însuşi fiu adoptat de împăratul Nerva.

Aceasta a fost o paranteză şi, nici vorbă, nu trebuie să plângem trecutul. Dar o rigoare în privinţa accesului în funcţii publice trebuie să fie măsura judecăţii noastre drepte.

Ne lăudăm cu Softronic care vinde Suediei 100 de locomotive. Profit? 9 mil. lei în 2019. PMP, profit identic şi încă 7,1 mil. lei, la zece luni din 2020, doar ca să ajungă EBA parlamentar. PSD, „profit” de 166 mil. lei, la zece luni din 2020, ca să ajungă fiul lui Popescu Piedone deputat. Nimic nu s-a schimbat de la Agamiţă Dandanache încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO