Opinii

"Mircea, fa-te ca lucrezi!"

25.04.2005, 19:24 1092

Poate ca unii cititori (dintre cei tineri) nu stiu ce inseamna expresia din titlu si care e originea ei. O lamurire e, de aceea, necesara. In timpul revolutiei din 1989, pe 22 decembrie, imediat dupa fuga cuplului Ceausescu, Mircea Dinescu si Ion Caramitru au anuntat la TV victoria manifestantilor. Se aflau in studioul 4 al Televiziunii din Calea Dorobantilor, inconjurati de alti manifestanti anonimi. La cateva minute dupa prima aparitie a celor doi, studioul 4 primeste din nou legatura. Dinescu si Caramitru nu stiu acest lucru si continua pret de cateva clipe sa pregateasca revenirea lor in direct. Actorul ii spune poetului: "Mircea, fa-te ca lucrezi!".

Formula exprima, de fapt, neindemanarea mediatica, dar mai ales politica a celor doi lideri revolutionari. Ea a fost, mai tarziu, folosita cu un sens foarte diferit: "Mircea, fa-te ca lucrezi!" a devenit emblema inautenticitatii si a falsificarii. Aceasta alunecare de sens are o cauza. Este vorba despre acele teorii care legau originea revolutiei de un complot, de o interventie straina de revolutionari. Desi Dinescu si Caramitru au explicat in numeroase randuri ca revolutia nu a fost altceva decat o miscare de strada entuziasta, dialogul lor din studioul 4 e citat azi nu doar ca expresie a stangaciei, ci si ca emblema a unei puneri in scena care mai intai orbeste, pentru a fi apoi descoperita ca vinovata.

Oare Congresul PSD tinut saptamana trecuta are vreo legatura cu toate acestea? Aparent, nu. Intr-adevar, Mircea Geoana nu a participat la revolutie. El nu a mentionat niciodata momentul revolutionar ca parte a identitatii sale politice. Desi revolutia i-a adus o modificare de statut semnificativa: din inginer intr-o uzina bucuresteana, Geoana a ajuns in 1990 director in MAE, punct de pornire al unei cariere fulgurante. Pe de alta parte, Mircea Geoana nu are vreo legatura semnificativa cu Mircea Dinescu ori Ion Caramitru. Dinescu nu a facut vreodata campanie pentru Geoana sau pentru PSD; Caramitru nici atat. Dinescu a fost un apropiat al lui Petre Roman, apoi al lui Theodor Stolojan, iar anul trecut s-a alaturat lui Traian Basescu. Caramitru, inregimentat intr-un tarziu la PNTCD, a urmat traiectoria descendenta a acestui partid.

Cu toate acestea, "Mircea, fa-te ca lucrezi!" este o formula relevanta in contextul intelegerii Congresului PSD.

Precum Caramitru si Dinescu la revolutie, Geoana nu are experienta politica. Cariera sa de vicepresedinte al PSD (2001-2005) este legata exclusiv de pozitia guvernamentala ocupata in echipa Nastase. Candidatura sa la Primaria Capitalei a fost un esec usturator pentru PSD: invins inca din primul tur de catre Traian Basescu, Geoana a simbolizat declinul electoral al social-democratilor. Repus in functiune in campania din toamna, ca posibil viitor premier, Geoana a insotit esecul celuilalt invins al lui Basescu de anul trecut, Adrian Nastase. Neindemanarea sa politica s-a exprimat, de altfel, in mai multe ocazii. Cea mai mare gafa pe care a facut-o a fost probabil aceea de a explica veniturile consistente declarate anul trecut ca pe un rezultat al economisirii burselor din strainatate. Bursierii romani aflati in anii nouazeci in strainatate, uneori pentru perioade mult mai lungi decat Geoana, vor fi fost invidiosi. Sau macar tulburati de capacitatea de a gestiona o bursa ca pe un fond de investitii care creste intr-un ritm ametitor.

Parcursul lui Geoana acopera insa si celalalt sens al expresiei revolutionare care da titlul acestui comentariu. Intr-adevar, Geoana simbolizeaza inautenticitatea in politica. Emblematica ramane prestatia sa in campania de la localele din iunie 2004: atunci, Mircea Geoana s-a straduit sa ia un chip cu totul strain de cel stiut. Nu mai era diplomat de cariera, ci inginer; nu mai era o expresie a mondenitatii politice postcomuniste, ci un ins care a asudat pentru a urca incet, dar sigur in ierarhii; pantofii de lac il strangeau, asa ca si-a pus cizme de cauciuc. Derutat probabil de aceste schimbari bruste de identitate, publicul bucurestean l-a refuzat. Tot asa cum electoratul l-a respins in 12 decembrie pe Adrian Nastase, un adevarat "patron" al mai tanarului Geoana.

Saptamana trecuta, invinsii lui Basescu au fost validati de alesii PSD. Acesti alesi sunt, intr-o proportie covarsitoare, aliatii lui Nastase din perioada 2001-2004. Asa cum a relatat presa inainte de Congresul din 21 aprilie al social-democratilor, in 31 din cele 42 de filiale PSD din intreaga tara au fost alesi ca lideri cei care au controlat organizatiile judetene sub autoritatea politica si guvernamentala a lui Nastase. Structura votului de la Congresul acestei formatiuni vadeste de altfel o coerenta semnificativa: cei pe care presa i-a numit baronii PSD, odata confirmati in functie, i-au confirmat la randul lor pe cei doi lideri PSD infranti de Traian Basescu in 2004. Ioan Rus - un alt simbol al declinului electoral al PSD, cel invins la Cluj de Emil Boc - este, alaturi de Geoana si Nastase, expresia ralierii retelelor locale PSD impotriva nu atat a lui Ion Iliescu, cat impotriva electoratului din Romania. Membrii PSD par sa fi vrut sa compenseze, in interiorul partidului, pierderile de anul trecut. Cei care n-au fost buni in ochii bucurestenilor, clujenilor etc. au fost considerati buni pentru a face reforma PSD.

Mircea Geoana poate sta linistit. Baronii trudesc deja la reforma. Noul presedinte al PSD se poate face ca lucreaza.



* Cristian Preda este analist politic si profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO