Opinii

(Re)Construcţia “dreptei” – între necesitate istorică şi impostura formelor fără fond

(Re)Construcţia “dreptei” – între necesitate...

Autor: Octavian Bădescu

12.12.2012, 20:45 561

Nici nu s-a uscat bine cerneala peste procesele verbale din sectiile de votare, nici nu s-au finalizat centralizarile si configuratia parlamentara si guvernamentala, ca perdantii actualelor alegeri se grabesc sa anunte cum ca “de azi a inceput reconstructia dreptei”, chiar daca si dupa alegerile locale, un alt perdant al zilelor noastre mai anuntase o data exact acelasi lucru.

Dar cine sunt de fapt acesti oameni care se grabesc sa “reconstruiasca dreapta” si ale cui interese le pot dansii reprezenta?

Sunt ei cumva reprezentanti relevanti ai mediului de afaceri, sunt oameni care au condus echipe spre profit in cariera lor antreprenoriala sau manageriala?

Sunt oameni cu credibilitate in zona de business datorita indelungatei lor experiente de succes, la cel mai inalt nivel in mediul antreprenorial sau corporatist?

Sunt oameni care prin deciziile lor politice au aparat interesele intreprinzatorilor sau ale celor care lucreaza pentru acestia?

Sunt oameni care incontestabil au adaugat valoare si au si generat resurse prin taxe si impozite pentru redistribuirea de care cu certitudine s-au ocupat?

Sau sunt cumva oameni care, in cvasi-intreaga lor cariera, au beneficiat de, ori au decis doar redistribuirea unor resurse create de altii?

Indiferent de cat respect am avea pentru abilitatile politice ale dansilor, pentru dedicare inspre binele tarii, pentru orice mai doriti, dar cata credibilitate pot avea pentru electoratul cu vederi “de dreapta”, pentru manageri, pentru antreprenori, pentru oamenii din esaloanele 2 si 3 ale mediului de business corporatist, oamenii din prima sau a 2-a linie a ARD?  In egala masura - pot fi relevanti pentru “dreapta” actualii lideri de prim-plan ai PNL? Sau cei din esalonul 2? Din pacate, mult prea putini dintre toti acestia.

Vorbim despre credibilitatea oamenilor din prima linie a politicii in raport cu cei care sunt legati de generarea a mare parte din resursele pe care Statul le redistribuie.

Cati dintre cei aproape 600 de noi parlamentari sunt (ex-)antreprenori fara afaceri ciudate cu Statul sau fosti manageri de companii serioase? Cati dintre viitorii ministri sau secretari de stat? Cati dintre primarii de municipii sau sectoare?

Deci, cine”se avanta” sa “reconstruiasca dreapta”?

Pana una-alta, se avanta cine vrea, cine are tupeu si cine poate. Aceasta este, de fapt, problema. La marea majoritate a evenimentelor de business la care particip, cand se evoca necesitatea implicarii in zona gestionarii tarii a oamenilor proveniti din esaloanele 1 si 2 ale zonei private – din nefericire, 99,99 % se feresc ca dracul de tamaie. Si, implicit, creaza spatiu celor mai putin ocupati, ca sa zic asa.

Mai mult decat atat, nu este neaparata nevoie sa te implici direct in politica pentru a fi implicat activ in societate, uneori poate fi suficienta o anumita forma de “presiune” pentru a genera schimbari. “Presiune” in sensul bun, insa si aici este necesara o unitate (asociatii profesionale samd reprezentative, unite si vivace) – unitate care inca lipseste. Comoditatea, teama si orgoliile o impiedica.

In caz contrar, ceea ce se intampla este confiscarea si apoi intinarea mesajelor si solutiilor “de dreapta” de catre persoane si entitati mai putin relevante, ca sa ma exprim delicat, care datorita competentei limitate sau a lipsei de bunavointa, nu fac decat sa conduca lucrurile spre derizoriu si spre rezultate slabe.

In opinia mea, fara a intra in detalii, cand privesti in ansamblu evolutia lucrurilor in Romania, cred ca devine evident pentru oricine ca in urmatorii ani sunt necesare doua lucruri: pe de-o parte - politici asa-numite “de dreapta”, orientate catre reducerea prezentei statului in economie, preluarea anumitor responsabilitati actuale de catre capitalul si mediul privat si intarirea rolului statului printr-o prezenta axata pe doar zonele in care aceasta este indispensabila, iar pe de alta parte - emitatori de mesaj credibili si capabili de a “vinde” mesaje de sorginte “de dreapta” unui electorat care este (vrem - nu vrem) structural “de stanga”.

Este nevoie, deci, de o asumare la un nivel mai inalt a responsabilitatii sociale din partea celor care produc resurse si exista cel putin un argument pentru care cred ca oamenii ar trebui sa fie interesati: cei care sunt trimisi in Parlament adopta legile care ne afecteaza pe noi si investesc Guvernul care administreaza banii pe care noi ii viram statului inspre administrare zi de zi prin diferite taxe si impozite.

Cateva zeci de procente din ceea ce producem. Unii contribuim mai mult, altii mai putin, insa in medie vorbim practic de cateva zeci de mii de euro in 4 ani. Cat o masina de lux sau cat un apartament.

Iar daca dai banii cuiva pentru urmatorii 4 ani, pentru a face ceva cu ei in folosul tau, vrei sa stii ca sunt pe maini bune, nu?
Insa, din nefericire, cel putin deocamdata, tocmai categoriile care contribuie mai mult par a fi actualmente cele mai dezinteresate de cine le administreaza banii. Insa, aici este o reala nevoie de schimbare.

Realitatea arata ca nu ne mai permitem sa mai stam deoparte. Trebuie fie sa fim capabili sa concuram pentru a inlocui, fie sa lucram mai indeaproape cu oamenii prezentului din zona politica, pentru a-i ajuta. Fie ambele, in functie de context. Si

Romania poate accelera, iar de aceasta vom beneficia atat noi, cat si parintii si copiii nostri.

Precum J.F. Kennedy care puncta cu 5 decenii in urma, intr-un celebru discurs de investitura  – “We should not shrink in front of this responsibility! We should welcome it!“

Pana atunci insa - mai usor cu reconstructia dreptei pe scari!

Octavian Bădescu, antreprenor


Octavian Bădescu este un antreprenor cu investitii directe in proiecte de nisa din sectorul serviciilor, avand o experienta manageriala de peste 10 ani in curierat rapid. De asemenea, a acumulat experienta antreprenoriala in marketing direct, cercetare de piata si comert online, fiind totodata un investitor activ si pe pietele de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO