Opinii

Regionalizarea, ultima farsă: Sunt baron, deci am feudă!

Regionalizarea, ultima farsă: Sunt baron, deci am feudă!

Autor: Iulian Anghel

31.08.2013, 14:10 2355

Premierul Ponta a anunţat vineri ultima variantă a “regionalizării” – zece regiuni administrative în total, faţă de cele opt regiuni de dezvoltare pe care le ştim.

Noutatea? Apariţia regiunilor “Sibiu” şi “Dobrogea”. De ce acestea şi nu altele, sau măcar de ce şi astea? Subţiri explicaţiile lui Victor Ponta, de pildă: în Dobrogea bate vântul mai mult şi au şi turism, drept urmare Tulcea şi Constanţa se pot dezvolta ele singure ca regiune (Dobrogea). Despre “Sibiu”, nimic.

Regiunea Dobrogea compusă din Tulcea şi Constanţa va fi ruptă din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Regiunea administrativă Sud-Est va rămâne cu 4 judeţe, din cele şase pe care le are regiunea de dezvoltare cu acelaşi nume. Va avea “capitala” la Focşani, acolo unde dirijează baronul PSD Marian Oprişan, deşi în jur sunt judeţe şi oraşe mult mai puternice decât Vrancea precum Brăila sau Galaţi.

Dar baronul Constanţei Nicuşor Constantinescu nu suportă autoritatea lui Oprişan care i-a şi suflat, de altminteri, poziţia de şef peste consiliile judeţene – aşa că PSD a rupt puţin din feuda lui Oprişan şi i-a dat o bucăţică şi lui Constantinescu.

Cum PSD nu guvernează singur, trebuia să se gândească şi la aliaţi, să-i mulţumească şi pe ei.

Când Klaus Johannis, primarul Sibiului, a intrat în PNL a spus explicit că s-a înregimentat pentru a impune Sibiul (acum judeţ din regiunea Centru, alături de Braşov) drept capitală de regiune. În mod automat a intrat în conflict cu liderul PSD Braşov Constantin Niţă care nu vedea, pe bună dreptate, cum Braşovul, cel mai puternic judeţ din regiune, să ajungă sub talpa lui Johannis.

Aşa că din regiunea de dezvoltare Centru vor fi rupte două judeţe, Sibiu şi Alba, şi un altul din regiunea de dezvoltare Vest,  Hunedoara, şi iată feuda lui Johannis, regiunea Sibiu! La ce să mai mârâie liberalii? Pe ce să se mai supere Niţă, dacă feuda i-a rămas, chiar şi aşa mai mititică?

Cum această ultimă variantă a regionalizării a fost prezentată într-o mare reuniune a PSD, la malul mării lui Constantinescu şi Mazăre, la acea mare întâlnire nu avea cum să nu fie adus în discuţie un alt subiect la zi, anume încălcarea legii incompatibilităţilor de către unii aleşi locali - între care, la loc de cinste, se află, din nou, Nicuşor Constantinescu şI Klaus Johannis.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că jur de 100 de aleşi locali în frunte cu Constantinescu şi Johannis au încălcat legea incompatibilităţilor. Mai precis art . 87 litera f din legea 161/2003 care spune, între altele, că funcţia de primar sau preşedinte al unui Consiliu judetean este incompatibilă cu cea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Unii dintre aleşii puterii exagerează şi susţin că jumătate dintre aleşii locali s-ar afla în situaţia lui Constantinescu şi Johannis, drept urmare vor modificarea legii în sensul eliminării unor incompatibilităţi, pentru că nu putem organiza alegeri în jumătate din ţară. Dar şi aşa de ar fi, cine i-a pus să încalce legea? E o lege din 2003, deci o cunoşteau pentru că e biblia alesului local.

Sunt multe procese în instanţă din cauza acestor neînţelegeri, dar orice interpretare dau cei vizaţi,  interdicţia cumulului de funcţii a fost încălcată pentru că legea e clară. În mod automat, cei care au încălcat-o îşi pierd, cum spuneam, funcţiile.

Chiar dacă modifcăm legea, modificările funcţionează pentru viitor, nu rezolvăm problema curentă, observă bine premierul Ponta (de notat este  că Ministerul Justiţiei a respins propunerile de modificare a legii).

Sigur, dar, dacă nu o putea rezolva aşa, o rezolvăm altminteri. Nu putem salva toate rebuturile incompatibile, dar nu putem să-i lăsăm din braţe pe Johannis sau Constantinescu. Aşa că, luaţi băieţi şi voi câte o regiune şi stăpâniţi-o sănătoşi!

După mine, cine mai vorbeşte de regionalizare ca despre un mare proiect naţional, fără alte interese, să meargă să-şi dea cu apă rece pe faţă.

Păi ce, dacă la regi se poate, se poate să imparţi o coroană de paie la doi pretendenţi ca tot regatul de nebuni să fie mulţumit, la noi nu se poate? Ce le pasă regişorilor noi-nouţi din Sibiul lui Johannis că toată lumea râde de ei şi de neamul lor, atâta vreme cât ei au coroană?

De ce i-ar păsa lui Ponta că se face de râsul lumii împărţind ţara în feude, atâta vreme cât feudalii lui sunt mulţumiţi, iar el câştigă pacea de partid?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO