Opinii

România va avea puterea să renunţe la profesoratul FMI atunci când Mugur Isărescu...

România va avea puterea să renunţe la FMI atunci când Mugur Isărescu...

Autor: Cristian Hostiuc

12.02.2012, 19:32 7118

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu vrea ca din 2013, după expirarea actualului acord, România reprezentată prin Guvern şi BNR să nu mai apeleze la FMI, ci să se ridice în picioare fără ajutor pentru a sta singură în faţa pieţelor internaţionale.

"Cel mai bine ar fi să ieşim din acest acord, ceea ce ar însemna că lucrurile merg bine şi nu mai avem nevoie de profesor. Dacă te mai lungeşti într-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun… Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu să-şi arate măsura", a spus el.

De 22 de ani România se învârte în jurul FMI, exact de cât timp se află Isărescu la conducerea Băncii Naţionale şi toate acordurile au în dreapta la final semnătura lui. Declaraţia este surprinzătoare, având în vedere că FMI a fost cel mai bun şi cel mai fidel aliat al guvernatorului de-a lungul celor două decenii. Iar cei 22 de ani în funcţie stau mărturie.

Problema nu este dacă România poate să stea singură în bătaia pieţelor, ci dacă BNR şi guvernatorul pot să stea de neclintit în faţa Guvernului şi a celor de la putere, indiferent cine sunt ei.

De-a lungul anilor, BNR s-a luptat cu flămândele pieţe, în căutare de la zi la zi de noi victime şi de multe ori a învins. Cu guvernele şi cu politicienii a fost însă mai greu, iar cei 20 de ani în care ne-am învârtit în jurul FMI arată acest lucru. Cu pieţele te poţi bate, dar cu cei aflaţi la putere mai greu. Politica monetară mai întotdeauna a acomodat cu bani deciziile Guvernului, indiferent dacă acestea au fost bune sau proaste. Creditele pentru agricultură sau energie de acum 15 ani, Bancorexul, creşterea salariilor în sectorul public cu 120% (guvernatorul a spus că în nicio ţară din Europa salariile nu s-au tăiat cu 25%, dar nici nu au crescut cu 120%) sau aruncarea cu bani a premierului Tăriceanu de la finalul mandatului acestuia. Plus dezastruosul an 2009, în care alături de preşedintele Băsescu, a asistat cum deficitele publice - stat, pensii, asigurări sociale - au explodat la 9 miliarde de euro, cum datoria s-a dublat, cum fondurile europene zăceau în sertare sau cum investitorii străini au fugit. Şi de aceea în anul 2010 s-au tăiat salariile şi s-a majorat TVA, măsuri care au întors economia din nou în groapa recesiune şi i-au făcut pe oameni să nu aibă încredere că viitorul le va aduce ceva bun.

Întotdeauna BNR spune că şi-a făcut temele, masele monetare - M1, M2, M3, M4 sunt sub control, cursul valutar e sustenabil, rezervele valutare sunt ok, sistemul bancar e bine supravegheat etc., dar restul - problemele economice, reformele, restructurările, privatizările - sunt în altă parte, la Guvern, ministere, agenţii, la partid, în sectorul privat. Mai uşor supraveghezi şefii a 40 de bănci şi tot atâţia trezorieri care mişcă rata de schimb decât 16 ministere, 40 de prefecţi, 80 de agenţii, sute de companii de stat şi sute de mii de contracte publice.

Dacă Mugur Isărescu ar vrea să se lupte cu pieţele şi să iasă de sub profesoratul FMI, ar trebui să întrebe public care sunt rezultatele în cifre ale reformei statului, pensiilor, salariilor, care este rostul atâtor agenţii guvernamentale, de ce autostrăzile costă aşa mult la noi, de ce partidele îşi numesc oamenii în companiile de stat, de ce Poşta sau CFR-ul au ajuns o ruină, de ce există contractele băieţilor deştepţi din energie, sănătate, dar şi din toate sectoarele. Iar lista de întrebări poate continua. Degeaba strânge sau lărgeşte BNR cureaua monetară, dacă Guvernul şi partidele sparg miliardele de euro dintr-o simplă semnătură.

Când BNR îşi va asuma şi acest rol, de a întreba, de a avertiza public şi acţiona chiar în sens contrar Executivului, pe lânga acela declarant de a coopera cu Guvernul pe care îl dă ţara, atunci România, inclusiv BNR, ar putea încerca să stea singură în faţa pieţelor şi să nu fie doborâtă din nou. România va sta fără FMI atunci când Mugur Isărescu va dori să intre în politică. Până acum nu a dorit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO